HorvátországCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

UNESCO Világörökségi látnivalók Horvátországban

2 perces olvasási idő

Horvátországba a legtöbben a napfényes strandok, homokos és kavicsos tengerpartok és a végtelen tenger látványa miatt utaznak. A nyaralást azonban érdemes kiegészíteni történelmi városok és műemléképületeik felfedezésével is, szerencsére Horvátország bővelkedik kulturális látnivalókban. Olyannyira, hogy az UNESCO Világörökségi látnivalók között Horvátországban 6 kulturális és egy természeti hely is szerepel. Hogy melyek ezek? Mutatjuk!

Világörökségi látnivalók Horvátországban

1.   Dubrovnik óvárosa

Dalmácia egyik legszebb óvárosa 1994-ben került fel az UNESCO Világörökség Listájára. Mesés házai, középkori városfalai és a kristálytiszta, mélykék tenger minden látogató szívét rabul ejti. George Bernard Shaw szerint „Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba”.

világörökségi helyszínek Horvátországban, Dubrovnik
Dubrovnik, Dalmácia gyöngyszeme

Dubrovnik városfalát a 8. századtól a 16. századig építették, és ma is eredeti állapotában tekinthető meg. A teljes óvárost körülvevő fal 1940 m hosszú, néhol 25 méter magas, és 6 méter széles, 5 bástyája és 17 tornya van. A városfalon belül találjuk a 35 méter magas Óratornyot (Luza téren), a katedrálist, a Rektor palotát, a gótikus-reneszánsz Sponza-palotát és Onofrio kútját is.

Kikerülhetetlen látnivaló a Stradun / Placa, ez az 500 éves, 300 méter hosszú nyüzsgő főutca, amelyen kávézók, éttermek és üzletek sorakoznak. Szintén kötelező kipróbálni a dubrovniki libegőt, amelyet 2010-ben nyitottak meg újra. A libegőről csodálatos panoráma nyílik az óvárosra, a látvány képeslapokkal vetekszik.

Szállást keresel Dubrovnikban? >>

Programtipp: 1950 óta minden nyáron megrendezik a Dubrovniki Nyári Fesztivált (2019-ben július 18. és augusztus 25. között), amelyet Horvátország legjobb nyári kulturális fesztiváljának tartanak.

2.   Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával

Dalmácia másik gyöngyszeme Split városa. Itt található a fehér márványból készült, római kori Diocletianus-palota, amely szintén helyet kapott az UNESCO világörökség listáján. Diocletianus császár visszavonulása után, 305-ben építette a hatalmas területű luxus palotát és itt töltötte utolsó éveit. A palota 4 kapun keresztül közelíthető meg. Az épületben található a Peristilium, egy korintoszi oszlopokkal díszített udvar, ahol Diocletianus a vendégeit fogadta. Mellette áll a Sveti Duje székesegyház, a császár egykori mauzóleuma, amely a VII. századtól keresztény templomként működik.

Diocletianus palotája Splitben

A templomban magyar vonatkozással is találkozhatunk: a főkapu felett két kőkoporsóban nugszik IV. Béla magyar király 2 lánya, Katalin és Margit, akik a tatárok elől menekülve a közeli Klis várában vesztették életüket.

TIPP: A székesegyház harangtornyából mesés kilátás nyílik a környékre.

Nézz körül a spliti szálláshelyek között és foglald le a nyaralásod helyszínét >>

3.   A Plitvicei Tavak Nemzeti Park

Horvátország egyetlen természeti világörökségi helyszíne a Plitvicei Tavak Nemzeti Park. Az 1949-ben alapított park egy hét 7 km hosszú, lépcsős vízesésekkel és zuhatagokkal összekötött tórendszerből áll.

világörökségi helyszínek Horvátországban, Plitvicei tavak
Varázslatos színek és vízesések a Plitvicei-tavaknál

 A 300 km2 területű nemzeti parkot hatalmas élmény végig járni, a 16 tó és a 92 csodálatos vízesés Európa egyik leggyönyörűbb helyévé teszi ezt a vidéket. Foglalj szállást a Nemzeti Park közelében! >>

4.   Az Eufrázius Bazilika püspöki műemlékegyüttese Poreč történelmi központjában

Porec óvárosában sétálva számos régi templomra, velencei palotára és római kori épületre bukkanhatunk.  A rómaiak, bizánciak, frankok, szlávok és velenceiek mind otthagyták kéznyomukat a településen, így az Isztriai-félszigeten fekvő város lenyűgöző történelmi emlékekkel rendelkezik.  Az egyik legszebb épülete a bizánci stílusú Eufrázius Bazilika, amelynek szentélye és a diadalív mozaikja a bizánci művészet csodái. A 6. században épült templom legtöbb része ma is eredeti formában látható.

világörökségi helyszínek Horvátországban, Porec
Eufrázius Bazilika, Porec

TIPP: A bazilika 16. századi harangtornyába érdemes felmenni, csodálatos panorámában gyönyörködhetünk.

Szállást keresel Porecben? Itt garantáltan megtalálod a legjobb helyet! >>

5.   Trogir történelmi központja

Splittől 25 km-re fekszik Horvátország „múzeumvárosa”, Trogir, amely gazdag kultúráját a görög, római és velencei hatásoknak köszönheti. A város történelmi épületei egy fallal körülvett szigeten állnak, amelyet kőhíd köt össze a szárazfölddel. Az óvárosban romantikus stílusban épült templomokat, reneszánsz és barokk épületeket, palotákat csodálhatnak meg a látogatók. Torgir főterén áll a Városháza (Poderta palota), amely a 14-15. században épült egy velencei helytartó palotájaként. Udvarán egy hangulatos kút található, a tér másik oldalán az óratorony, mellette pedig a városi loggia található, amely régen az ítélkezés színhelye volt.

világörökségi helyszínek Horvátországban, Trogir

Szintén Trogir főterén találjuk a Szent Lőrinc székesegyházat, a város egyik szimbólumát, amely 400 évig épült. A székesegyház 47 méteres harangtornyát is érdemes megmászni és nem csak a mesés panorámáért: a belépőjegy ugyanis tartalmazza a székesegyházba és a kincstárba való belépést is.

Ezek a legjobb szálláshelyek Trogirban >>

6.   A Szent Jakab katedrális Šibenikben

Sibenik a Krka folyó Adriai-tengerrel való találkozásánál fekszik. Horvátország 3. legnagyobb kikötővárosában számos műemléket találunk, emellett Sibenik csodás természeti környezetét is érdemes megismerni. Az UNESCO Világörökség részét képező Szent Jakab székesegyház nem csupán Sibenik, hanem egész Horvátország egyik legjelentősebb reneszánsz műemléke.

világörökségi helyszínek Horvátországban, Sibenik
Szent Jakab katedrális Sibenikben

1402-ben elkezdték az építkezést velencei gótikus stílusban, és 100 évvel később szentelték fel. Az épület kizárólag kőből épült, a tetőfedéshez kőből faragott „cserepeket” használtak. Stílusa átmenetet képez a gótika és a reneszánsz között, ez díszítésében is megmutatkozik, főleg leghíresebb díszítőelemében, a 71 emberfejet ábrázoló kőből faragott frízben.

Találd meg a tökéletes szállást Sibenikben >>

7.   Stari Gradi síkság (Hvar szigetén)

A Hvar sziget nyugati részén elterülő síkság a szomszédos tengerparti városról kapta a nevét, amelyet görög telepesek alapítottak az i. e. 4. században. A város és a síkság egy öböl mellett helyezkedik el, amit már a korai hajósok is kikötőnek használtak, majd szőlő- és olajbogyó termesztés folyt a területen. A síkság jelenleg természeti rezervátum, amely ma is szőlő- és olajfaültetvények mellett hűen őrzi elmúlt 24 évszázad mezőgazdasági tevékenységét.

Válassz szállást Stari Grad környékén >>

világörökségi helyszínek Horvátországban, Stari Grad
Stari Gradi síkság

A fentieken kívül további 2 világörökségi látványosság kapcsolódik Horvátországhoz, ám ezek egyéb államokkal közösen szerepelnek az UNESCO világörökségi látnivalók listáján. A Stećak – középkori sírkövek Bosznia-Hercegovinával, Szerbiával, Montenegróval közös területen fekszenek, míg a 15-17. századi velencei védművek Montenegróval és Olaszországgal alkotnak közös világörökségi helyszínt.

Nem találtál szállást horvátországi nyaralásodhoz? Nézz körül a szallas.hu ajánlatai között >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%