HorvátországNyári vakációTengerparti szállások

A Trónok Harca és a kőbe vésett mesék városa, Trogir – TOP látnivalók és szállások

2 perces olvasási idő

Ha végigdaráltad a Trónok Harca összes évadát, és imádod a történelmet, akkor a Split közelében található varázslatos Trogir városa ideális úti célod lehet a nyáron. A macskaköves zegzugos utcákat ugyanis a történelem, és a letűnt idők szele járja át. Tarts most velünk, és fedezzük fel, hogy mit érdemes megnézned itt!

A Trónok Harca és a  kőbe vésett mesék városa, Trogir – TOP látnivalók és szállások
Városkapu, Trogir

Hol van Trogir?

Ha Trogir városát keresed a térképen, akkor Split közelében nézelődj! A város ugyanis kb. 30 kilométerre fekszik tőle az Adriai-tenger partján. Trogir érdekessége, hogy egy része a szárazföldön terül el, a másik fele a Ciovo-szigeten, a látnivalókkal gazdagon megszórt óváros pedig a kettő között, egy icike-picike szigeten

Autóval Budapestről viszonylag gyorsan le lehet ide ruccanni, de ha igazi kalandra vágysz, ami ráadásul még környezetbarát is, akkor szállj vonatra. A MÁV Adria Expressze minden nyáron Splitig közlekedik, ahonnan már csak egy kicsit kell visszabuszozni ahhoz, hogy elmerülhess ebbe a több ezer éve álló városba.

A Trónok Harca és a  kőbe vésett mesék városa, Trogir – TOP látnivalók és szállások
Sétány az óváros mentén, Torgir

Tengerparti szállások Trogirban >>

Tudtad? Trogir 2300 éve folyamatos városi hagyományokkal rendelkezik. Kultúráját az ókori görögök, majd a rómaiak, később pedig a velenceiek uralma alakította.

TOP 5 látnivaló Trogirban

Bár az Unesco által is elismert óváros tényleg csak ékszerdoboznyi méretű, mégis rengeteg látnivaló vár rád a szellős sikátorok és a napfényes terek között. Dobd le a csomagod a szálláson, és vesd bele magad a középkori fallal védett város többszáz éves sikátoraiba! Az óvárosba egy csodálatos kapun keresztül fogsz majd belépni, ahonnan néhány perc sétával a Főtérre érkezhetsz, ahol már vár téged TOP 5-ös listánk első állomása. 

1. Szent Lőrinc székesegyház

A város védőszentjének nevét viselő katedrális nem csak Trogir, hanem talán egész Dalmácia egyik legkiemelkedőbb építészeti alkotása. Az eredetileg román stílusban épült templomot a XV. században átépítették, végleges formáját pedig a XVII. században érte el. 

Így mára különböző korszakok építészeti megoldásait fedezheted fel hűvös főhajójának sejtelmes fényeiben. Ha egy kicsit megpihentél a padsorok között, utána feltétlenül mássz fel a templomtoronyba is, ahonnan csodás fotókat tudsz készíteni majd az alattad elterülő várossal. 

A Trónok Harca és a  kőbe vésett mesék városa, Trogir – TOP látnivalók és szállások
Szent Lőrinc székesegyház, Torgir

Tudtad? IV. Béla királyunk 1242-ben a tatár pusztítás elől menekülve Trogir (akkori nevén Trau) városában talált menedéket családjával. Az ő koronázási palástjának csuklyáját is őrzi a székesegyház kincstára. 

2. Óratorony és Városi loggia

A székesegyház tornyából leérve pontosan szemben áll a zömök Óratorony, mellette pedig a reneszánsz Loggia, ahonnan annak idején a rendeleteket és törvényeket kihirdették. Előttük pedig a téren éttermek és kávézók színes napernyői várják, hogy megpihenj egy kicsit alattuk. Ülj be valamelyik alá egy ínycsiklandó tengeri herkentyűs ebédre!

A Trónok Harca és a  kőbe vésett mesék városa, Trogir – TOP látnivalók és szállások
Óratorony, Torgir

Tipp: Dalmáciában a bor éppúgy hozzátartozik a mindennapokhoz, mint a tengeri ételek. A vörösek közül válaszd a Dingacot, amelyik az egyik legismertebb horvát bor. A fehérek közül a különleges aromájú Posip lehet jó választás.

TOP szállások Trogirban >>

3. A promenád, vagyis a sétány

Ebéd után jól fog esni egy kis lazítás. Sétálj ki Trogir pálmafákkal szegélyezett káprázatos tengerparti sétányára. Élvezd az azúrkék víz felől fújó, könnyű dalmát szelet, vagy igyál egy kávét a sétányon sorakozó hangulatos kávézók valamelyikében. 

A Trónok Harca és a  kőbe vésett mesék városa, Trogir – TOP látnivalók és szállások
Sétány, Trogir

Tipp: Térj vissza a sétányra kora este is. A lemenő nap fényében tündöklő fantasztikus jachtok látványa, a sétány díszkivilágítása lenyűgöző tud lenni.

4. Kamerlengo erőd

A jellegzetes, négyszögletű tornyos erőd a város lakóinak védelmére lett megépítve a 15. században. Ha valamilyen vész közeledett a tenger vagy a szárazföld felől, az erőd vastag falai biztonságot jelentettek a helyiek számára. A sétány végén található várat ma már nem a félelem, hanem inkább a zene járja át, hiszen nyáron rengeteg zenés eseménybe lehet itt belebotlani.

A Trónok Harca és a  kőbe vésett mesék városa, Trogir – TOP látnivalók és szállások
Kamerlengo erőd, Trogir

5. Szent Márk torony

Ez az a torony, amivel mindenkinek kötelező egy fotót készíteni! Az épület a velencei uralom alatt, a 15. században épült, és természetesen védelmi funkciókat látott el

A Trónok Harca és a  kőbe vésett mesék városa, Trogir – TOP látnivalók és szállások
Szent Márk torony, Trogir

+1 látnivaló Trónok Harca rajongóinak

Ha imádtad a Game of Thrones világát, akkor a Szent Dominik kolostor és temploma sem maradhat ki a túrádból, amikor Trogirban jársz. Ugyanis a kolostorban és környékén vették fel azoknak a jeleneteknek egy részét, amelyek Qarthban, a sorozatbeli kereskedővárosban játszódtak. 

A Trónok Harca és a  kőbe vésett mesék városa, Trogir – TOP látnivalók és szállások
Szent Dominik kolostor, Trogir

Tudtad? Trogir városát élő múzeumnak is szokták nevezni a sok történelmi emlék és látványosság miatt. Van azonban egy nagyon különleges múzeuma is, ami a víz alatt található. Ez a Via Crucis. A Jelinak-öbölben lemerülő látogatók gyakorlatilag egy keresztutat járhatnak végig a víz alatt, amely nagyjából 50 szoborból áll.

Ha kedvet kaptál Trogir hangulatos utcáihoz, akkor csapj le még ma a legjobb szállásokra! Hoztunk ezekből is egy toplistát, hogy neked már csak foglalni kelljen! 

Top 8, tengerhez közeli szállás Trogirban 

1. Egy igazi ékszerdoboz tengerre néző szobákkal: Apartments and Rooms Iva Trogir

2. Hangulatos apartman modern belső terekkel: Žaja Apartmani Trogir

3. Grillezésre vágyók kedvence: Apartmani Viktoria Trogir

4. Ha a kutyádat és a cicádat sem hagynád otthon: Apartmani Mare Trogir

5. Nagyobb baráti társaságoknak: Nyaralóház Parkolóhellyel Trogir

6. Kerti játszótérrel és grillezési lehetőséggel: Apartmani Dujo Trogir 

7. Apartman barátságos berendezéssel, közel a strandhoz: Rooms Mirjana Trogir

8. Családosok kedvence: Apartmani Sima Matinska Trogir

+ 1  Egy romantikus pici hotel az óváros sikátoraiban: Hotel Villa Sv. Petar Trogir***

Kedvet kaptál ahhoz, hogy megnézd a Trónok Harca egy forgatási helyszínét és egyben egy idilli nyaraláson vehess részt? Ha az úti cél már fix, mutatjuk hozzá a szállásokat is Trogirban >>

Ezek is érdekelhetnek, ha Horvátországba készülsz:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
33%
Imádom
Imádom
67%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%