Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekKutyás-cicás tekergésŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Úrkúti őskarszt – Időutazás a Bakonyban, ahol egykor trópusi tenger hullámzott

1 perces olvasási idő

Nem tévedés, 100 millió évvel ezelőtt a Bakony területén valóban trópusi klíma uralkodott, s a helyet tenger borította. Ennek emlékét őrzi az úrkúti, vagy más néven Csárda-hegyi őskarszt, mely visszarepít a kréta időszakba. Most megtudhatod, miért kihagyhatatlan látványosság ez minden kiránduló számára.

Úrkúti őskarszt – Időutazás a Bakonyban, ahol egykor trópusi tenger hullámzott
Úrkúti őskarszt

Hol található az úrkúti őskarszt?

A karsztvidék Úrkút község határában, a Csárda-hegyen található, közelében fut az országos Kéktúra nyomvonala. Megközelítése egyszerű autóval és gyalogosan is. Ajka felől érkezve Úrkút utolsó házainak közelében nyílik a kapu, melyen át belépve megpillanthatjuk a tansövény kezdetét. Itt parkolhatunk is. A terület egész évben szabadon és ingyenesen látogatható, reggeltől sötétedésig. 

Tanösvény az úrkúti őskarszton

A Csárda-hegyi őskarsztnak nemzetközi viszonylatban sincs párja. 1951 óta országos jelentőségű védett geológiai terület, mivel megőrizte az évszázmilliók földtörténeti változásainak lenyomatait. A terület feltárása a száz évvel ezelőtti mangánérc – bányászatnak köszönhető, s a munkálatok során sértetlenül maradt fenn a hegy mészkőalapja. 

2013 óta egy közel 1 kilométer hosszú tanösvény 6 állomását követve járhatjuk be ezt a lélegzetelállító tájat, körülbelül 1 óra elegendő rá. Az úrkúti tanösvény két szintből áll, s egyiket sem érdemes kihagyni. Ha leereszkedünk a katlanba az óriási falépcsőkön, egészen más, nyirkosabb, hűvösebb mikroklíma fogad, így forró nyári napokon nagyon jólesik itt sétálni. A tanösvény másik ága a töbör peremén haladva kerüli körbe az őskarsztot. 

Úrkúti őskarszt – Időutazás a Bakonyban, ahol egykor trópusi tenger hullámzott
1951 óta országos jelentőségű védett geológiai terület

Mit láthatunk a Csárda-hegyi őskarszton?

A karszt erdők által körülölelt, vadregényes helyen fekszik, legnagyobb értékét az adja, hogy a mészkő megőrizte az évmilliók változásait. A monumentális sziklafalakon megfigyelhető a vas-oxid vöröses színe, s ha leereszkedünk a sziklák tövéig, védett növényekkel, páfrányokkal találkozhatunk. A legmélyebben fekvő katlanhoz alig jut el a napfény, itt még egy barlangot is találunk. A rózsaszínes, jurakori mészkődarabokat vizsgálva tengeri állatok maradványait, megkövült kagylókat, csigákat fedezhetünk fel.

Az úrkúti őskarszt közelében ezeket a szállásokat ajánljuk: 

1. Őskarszt Apartman Úrkút

Családi pihenéshez a Bakonyban ideális választás az Őskarszt Apartman Úrkút, mely kellemes hangulatú, jól felszerelt szálláshely. Ping-pong asztal, trambulin és finn szauna is vár itt benneteket, a környék pedig számtalan felfedeznivalót kínál. 

Úrkúti őskarszt – Időutazás a Bakonyban, ahol egykor trópusi tenger hullámzott
Őskarszt Apartman Úrkút

2. Betekints Wellness és Konferencia Hotel Veszprém****

Veszprém első és egyetlen wellness szállója a Betekints Wellness és Konferencia Hotel, amely tökéletes pihenést és wellness élmények sokaságát kínálja egyéni utazóknak, pároknak és családoknak. A szálló bababarát szálláshely Veszprémben, ráadásul nagyon közel fekszik az Állatkerthez is.

Betekints Wellness és Konferencia Hotel Veszprém****

3. Hétkanyar Vendégház Nagyvázsony

Akár családdal, akár nagy társasággal nyaralnátok a Balaton-felvidéken, a Hétkanyar Vendégház Nagyvázsony tökéletes választás, hiszen nemcsak szobánként, de egyben is kibérelhető. A patyolattiszta vendégház utazók szerint igazi gyerekparadicsom, hisz nemcsak babagondozási kellékeket biztosít, de játszótér is várja a kicsiket. A saját kerti medence pedig hab a tortán.

4. Bakony Panzió Tótvázsony

A hagyományos és a modern stílus találkozása a Bakony Panzió Tótvázsony, amely remek szálláshely a természet közelségét kereső családoknak, pároknak. Még félpanziós ellátást is kérhettek, és ami plusz pont: házi kedvenceitek ingyenesen nyaralhatnak itt veletek.   

Bakony Panzió Tótvázsony

Reméljük, sikerült felkeltenünk kíváncsiságodat és már tervezed is a következő kirándulást az úrkúti őskarsztra. Foglald le a kirándulás idejére a legjobb szálláshelyet a szallas.hu oldalán vagy applikációnkban >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
89%
Imádom
Imádom
5%
Vicces
Vicces
5%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%