Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekKastélyok és várakŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongásTéli tájoló

A Bódva-völgy kincsei – Kalandozás egy titkokkal teli vidéken

2 perces olvasási idő

Mikor először jártunk a Bódva-völgyének titkokkal teli vidékén, nem is sejtettük, mennyi rejtett kincsre fogunk bukkanni. A térség településeinek neve nem sokat mondott számunka, és nem is emiatt vezetett erre az utunk. A fő célpontunk Aggtelek volt, aztán azon kaptuk magunkat, hogy a laza programunk egyre zsúfoltabbá válik, mert annyi izgalmas helyszín került még fel a listánkra menet közben.

Akik szeretnék bebarangolni a vidéket, azoknak azt ajánljuk, a História-völgy elnevezésű turisztikai projekt programját vegyék alapul. Ennek keretében a Boldva mentén lévő izgalmas helyszíneken tekinthetünk vissza a térség múltjába és ismerkedhetünk a jelen kulturális értékeivel. A kiinduló település maga Boldva, majd 55 kilométeren keresztül kalandozhatunk kisebb-nagyobb turisztikai attrakciók, ismert és rejtett látnivalók között egészen a magyar – szlovák határnál található Hídvégardóig és Szögligetig.

A Bódva-völgy kincsei – Kalandozás egy titkokkal teli vidéken
Az Aggteleki Nemzeti Park szimbóluma kőből Szinpetri határában

A programban résztvevő helyszínek: Boldva, Borsodszirák, Damak, Szendrőlád, Szendrő, Szalonna, Szinpetri, Komjáti, Tornaszentandrás, Bódvaszilas, Hídvégardó, Martonyi, Szögliget, és ne feledkezzünk meg a csodálatos Edelényi Kastélyszigetről sem.

Hasznos információ: több helyszín csak előzetes jelentkezéssel látogatható, az alábbi telefonon lehet érdeklődni: +30 406-9567.

A kedvenc helyszíneinket most részletesebben is megmutatjuk, kalandozzatok velünk ezen a titkokkal teli vidéken!

A Bódva-völgy gyöngyszemei

Boldva, ahol az első nyelvemlékünk íródott

Ha másért nem, hát azért mindenki számára emlékezetes a Halotti Beszéd, mert a nyelvezete a mai fülnek igencsak érdekesen cseng. Azt már biztos kevesebben tudják, hogy a nyelvemlék éppen a Bódva-völgyi kalandozásunk első állomásán, a boldvai református templomban íródott. A háromhajós templom mellett még ma is láthatók az egykori bencés kolostor falmaradványai, valamint kicsit távolabb a körtemplom alapfalai. A templomot misék idején előzetes bejelentkezés nélkül is megnézhetitek.

Az ország egyik legnagyobb barokk kastélya, az Edelényi Kastélysziget

A L’Huillier–Coburg-kastély rokokó falképsorozatának köszönhetően vált híressé, de látogatását nemcsak emiatt ajánljuk. A Lieb Ferencet festő által díszített szobák mellett agyon érdekes az itt helyet kapott térképkiállítás, és érdemes megnézni az időszaki tárlatokat is. Az állandó kiállítások csak tárlatvezetéssel látogathatók!

A mini Versailles-ként emlegetett kastélyszigetről itt olvashattok bővebben:

Ha a településen jártok, ne hagyjátok ki a Császta-szőlőhegyi Kálváriát és a Császtai Kilátót sem!

Kiváló értékeléssel bíró szállások Edelényben >>

A szendrői vár romjai

A szendrői vár két részből, az Alsó- és a Felsővárból állt, de sajnos ezeknek ma már csak maradványai lelhetők fel a településen. Mégis érdemes erre kirándulni, mert a Felsővárnál, az egykori lőportorony helyén a História-völgy projektnek köszönhetően 2012-ben felépült egy 25 méter magas, faszerkezetes kilátótorony. Itt nem csak a környékre nyíló panorámában gyönyörködhetünk, hanem az itt kialakított bemutatóhelyen a vár történetét is megismerhetjük.

Szállástippünk Szendrőn: Vár-lak Vendégház a Bódva-völgyében

Egyedülálló templom Szalonnán

A Bódva-völgyi kalandunk következő állomása Szalonna, ahol egy egyedi építésű Árpád-kori körtemplom található aminek alapjait még a 11. században építették. A templom mellett egy 15 méter magas, népies barokk stílusú, galériás fa harangtorony is áll, amihez hasonló szintén kevés helyen látható Magyarországon.

Ha Szalonnán szállnátok meg, válasszátok a Völgy-tó Vendégházat >>

Szinpetri Guinness rekordere

Szinpetri település neve talán sokaknak nem cseng túl ismerősen, nekünk sem volt az, míg véletlenül oda nem keveredtünk. Nem is gondoltuk volna, hogy milyen kuriózumot tartogat számunkra ez a kis település! Itt található a Gutenberg nyomda történeti kiállítás, ami valljuk be őszintén, önmagában még nem tűnik túl izgalmasnak, de amellett, hogy látható itt a Gutenberg Biblia rekonstrukciója, egy érdekes Biblia és egyházi könyv kiállítás is megtekinthető, a legnagyobb attrakciójuk pedig szó szerint is a legnagyobb, itt található ugyanis a világ legnagyobb könyve, ami bekerült a Guinness rekordok közé is.

A múzeumot könnyen meg fogjátok találni, csak figyeljétek, hol látható az Aggteleki Nemzeti Park címerállatának hatalmas, kőből kirakott képe, a foltos szalamandra.

Könnyű túra a Háromhegyi Pálos templom- és kolostorromhoz Martonyinál

A martonyi kolostorromot mi egy kisebb túrával közelítettük meg, de egyébként a környéken több túraútvonal is halad, így csak kedv és erőnlét kérdése, ki mit vállal be. Az országos jelentőségű műemlék még romjaiban is lenyűgöző látvány, úgyhogy megéri a sétát! A terep nem nehéz, és autóval egészen sokáig el lehet menni, az utolsó pár kilométert kell csak gyalogosan folytatni.

A martonyi Erdőszéli Vendégház remek kiindulópontja lehet a túrának.

Templomnézőben Tornaszentandráson

Akiket vonzanak a templomok, azoknak ez egy kötelező állomás, de azoknak is érdemes megnézni ezt a helyszínt is, akik kevésbé szeretik őket. Ennek jó oka van, ilyet ugyanis az országban máshol nem találni! A tornaszentandrási Szent András plébániatemplom ugyanis egy Magyarországon egyedülálló, gótikus ikerszentélyes templom.

Szállásajánlatunk a településen: Bíbor Vendégház

Szellemfalu és gyönyörű panoráma Szögligetnél

A Boldva-völgyében való kalandozásunkat egy nagyon különleges helyen zárjuk, ehhez egészen a határ közelében lévő Szögligetig kell elautóznunk.

Első állomásunk itt Szádvár, amihez a Szögliget határában lévő Szalamandra-háztól gyalog lehet feltúrázni. A vár különlegessége, hogy az ország legnagyobb alapterületű várai közé tartozik, de sajnos elég rossz állapotban van, mivel hosszú évekig csak pusztult. 2006 óta a Szádvárért Baráti Kör törekvéseinek köszönhetően ez a tendencia megállt, sőt, elkezdődött a vár rekonstrukciója, aminek köszönhetően ma már biztonságosan megközelíthető. Mikor mi ott jártunk, még nem volt meg, de azóta elkészült egy 374 fokos lépcső is, ami az Alsó- és a Felsővárat köti össze. Fentről gyönyörű a kilátás a környékre, úgyhogy megéri felkaptatni.

A Bódva-völgy kincsei – Kalandozás egy titkokkal teli vidéken
Szádvár romjai a hegytetőn

Mi itt nem fejeztük be a túrát, mert innen még egy kis sétával elérhető egy nagyon érdekes történetű szellemfalu, Derenk romközség. Magából a településből már szinte semmi nincs, itt-ott még felleltük a házak alapját, de sok helyen csak táblák jelzik, éppen kinek a háza állt ott régen. Önmagában a látvány nem túl izgalmas így, ám a falu történetének ismeretében bennünk mély nyomot hagyott a látogatás. A település kiürítése 1938-ban kezdődött meg, mikor Horthy Miklós elhatározta, hogy vadászterületet fog itt létrehozni.

A Bódva-völgy kincsei – Kalandozás egy titkokkal teli vidéken
Egy ház helye Derenk romközségnél

Túlzott ellenállásba nem ütközött, mivel a lakókat bőségesen kárpótolta a „kilakoltatás” miatt. Nem kellett sok idő, hogy a szellemfalunak már nyoma se maradjon, ugyanis a környékbeliek hamar széthordtak mindent, ami mozdítható volt, majd szépen a falakat is lebontották. Aki véletlenül vetődik erre, az ma már maximum a tábláknak köszönhetően szerez róla tudomást, hogy éppen egy valaha volt falu utcáin sétálgat.

Szállásajánlatunk Szögligeten: Holló Vendégház

Ha szívesen kirándulnátok valami igazán különleges helyen, amit még nem a tömegturizmus jellemez, fedezzétek fel a Bódva-völgy kincseit, kalandozzatok egy jót ezen a titkokkal teli vidéken!

(Képek: Bene Mariann, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
45%
Imádom
Imádom
18%
Vicces
Vicces
9%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
27%