Külföldi kalandok

Utazásra csábítanak az olaszországi városok

1 perces olvasási idő
A milánói dóm

Mindig bajban vagyok, ha olasz nagyvárosokról kell írnom, hiszen hogyan lehetne szavakba foglalni azt a több száz, több ezer éves történelmet, amit ezek a helyek átéltek? Most azonban mégis megpróbálkozom vele, megmutatom nektek kedvenc olaszországi városaimat, remélem ezáltal Ti is kedvet kaptok egy kis utazáshoz. Mert Itáliát látni kell!

Róma, Róma, Róma

Piazza Navona Rómában

Rómába utazáshoz a legjobb időszak tavasszal és ősszel van, bár turistaáradattal ilyenkor is számolni kell, de legalább a nagy hőség elkerülhető. Olaszország fővárosa az egyik legnépszerűbb turistacélpont Európában, évente több millióan keresik fel a világ minden pontjáról. Felsorolni is nehéz azt a rengeteg műemléket, templomot és kulturális látnivalót, amelyek Rómában találhatók, a legnépszerűbbeket azonban mindenképp érdemes számba venni:

  • a Szent Péter Bazilika és a Sixtus-kápolna
  • Colosseum
  • Forum Romanum
  • Capitolium
  • Spanyol lépcső
  • Pantheon
  • Trevi-kút
  • Villa Medici
  • Piazza Navona
  • Campo de’Fiori

A Trevi-kút Rómában

És ha belefáradtok a városnézésbe, szinte minden sarkon találni egy helyes kis ristorantét, ahol isteni olasz tésztát, risottót vagy pizzát lehet kóstolni. Utána jöhet egy latte macchiato vagy gelato, azaz fagylalt és máris folytatható az út Róma látnivalókban gazdag belvárosában.

Rómát a legegyszerűbb repülővel megközelíteni, több légitársaság (pl. WizzAir, RyanAir) is indít járatot Budapestről, a menetidő kb. 2 óra.

Firenze, a reneszánsz bölcsője

Firenze, Olaszország

Toszkána fővárosát a reneszánsz bölcsőjeként is emlegetik, hiszen legtöbb fennmaradt építménye, műemléke a 14-16. századból származik. Látnivalóinak nagy része a középkori városfalon belül található, így gyalogosan is könnyen elérhetők. A legtöbb turistát a Dóm téren találni, hiszen a dóm és a Szent János-keresztelőkápolna a város szimbólumai, ám kicsit tovább sétálva is hasonlóan izgalmas épületeket láthattok.

A firenzei dóm, a harangtorony és a keresztelőkápolna

A Palazzo Vecchio (ma Városháza), a Pitti palota,  az Uffizi palota és benne a képtár, a Piazza Santa Croce Dante szobrával mind-mind kihagyhatatlan látnivaló, az én kedvencem azonban mégsem ezek között van. A Ponte Vecchio (magyarul Öreg vagy Régi híd) a 16. században épült, jellegzetessége, hogy a fecskefészekként oldalaihoz épített kis műhelyek sora, ahol ötvösök, aranyművesek dolgoztak és dolgoznak ma is. A hídon átsétálni is nagy élmény, de sokkal szebb az Arno-folyó partján állva csodálni ezt a remekművet.

Firenzébe nem közlekedik közvetlen repülőjárat Budapestről (Pisába igen, onnan vonattal lehet tovább haladni), de autóval, vonattal vagy busszal is megközelíthető Magyarországról.

Milánó, a divat fővárosa

A milánói dóm

A végére tartogattam az egyik titkos városomat, Milánót, ami talán nem kap akkora figyelmet a turisták részéről, mint a előző két nagyváros. Tény, hogy egy hétre való látnivalót nem találni itt, de egy hétvégére vagy néhány napra tökéletes kikapcsolódást nyújthat.

Milánó Olaszország legnagyobb ipari központja, így érthető, hogy a városnak vannak kevésbé vonzó részei is, ám a belvároson ez a vonal aligha érződik. Hogy mik a kötelező látnivalók?

A Galleria Vittorio Emanuele II Milánóban

A Santa Maria delle Grazie-templomban van kiállítva Leonardo da Vinci híres festménye, Az utolsó vacsora, a Piazza del Duomo (Dóm tér) Milánó szíve és egyben geometriai középpontja, a Galleria Vittorio Emanuele II  nemcsak különleges építmény, hanem sok neves üzlet otthona is, a Teatro alla Scala pedig a világ egyik leghíresebb operaháza. Emellett rengeteg kis templom, hangulatos kis piazza (tér) várja a turistákat. A divat szerelmesei egész biztosan találnak maguknak megfelelő boltokat, a focirajongók pedig két elsőosztályú csapatnak is szurkolhatnak Milánóban.

Milánóba a Wizzair fapados repülőkkel juthatunk a legegyszerűbben.

***

És Te melyik városba utaznál legszívesebben? Oszd meg velem kommentben!

Szeretettel: a


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%