Külföldi kalandokNyári vakáció

Földi paradicsom a Felvidéken

1 perces olvasási idő

Ne higgyétek, hogy paradicsomi tájat csak trópusi tengerparton vagy esőerdőben lehet találni! Tőlünk egy karnyújtásnyira, a szomszédos Szlovákiában például a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park szebbnél szebb természeti látnivalókkal és csodás panorámát ígérő túrákkal várja a turistákat.

Az 1988-ban nemzeti parkká nyilvánított védett terület  19 763 hektár kiterjedésű és a Káposztafalvi-karszt (más néven Káposztafalvi-mészkőhegység) vidékén található. A mészkőhegységet évmilliók alatt szabdalták fel a magasból lezúduló patakok, így keletkeztek azok a kanyonok, amik a kiépített létráknak és fogódzóknak köszönhetően bárki számára megközelíthetők.

Érdekesség: A hegységet mintegy 300 km hosszú jelzett turistaúton járhatjuk be széltében-hosszában, ebből mintegy 100 km hegyvidéki, szakadékos területeken halad keresztül. A Szlovák Paradicsom ösvényein 356 m vaslétra, több mint 1000 m doronglétra, 335 sziklalépcső, 687 m vaslánc, 114 m sziklajárda és 84 m vashíd található

Suchá Belá-szurdok

A szlovák paradicsom egyik legnépszerűbb útja Erdőalja (Podlesok) központjából indul. A túra kb. 2 órát vesz igénybe és 4 km hosszan vezet. Az út során vízesések váltják egymást, ezek közül a legnagyobba Tálak-vízesés (Mišov vodopád), melynek teljes magassága 29,5 méter.

A többi hasonló turistaúthoz hasonlóan a Suchá Belá-szurdokban vezető turistaút is egyirányú, csak alulról felfelé járható.

Hernád-áttörés

A Hernád folyó mellett húzódó áttörés a Nemzeti Park északi részén található 290 hektárnyi területen. A folyó által évezredes munkával kialakított kanyonszerű völgy a Káposztafalva (Hrabušice) közelében lévő Nagy-Fehér-víz (Veľká Biela voda) torkolatától Szepessümegig (Smižany) terjed, teljes hossza kb. 16 km.

A Hernád-áttörés az év minden szakában, mindkét irányból végigjárható, de ha igazán különleges élményt kerestek, érdemes télen felkeresni. Ilyenkor akár a befagyott Hernád felületén is végig lehet sétálni, hihetetlen élmény!

A Hernád-áttörést szegélyező sziklák közül a legismertebb a sziklamászók körében is népszerű Tamásfalvi-kilátó, valamint ennek közelében a Szószék (Kazateľnica) és a Tű (Ihla) nevű sziklaképződmények.

Turistaút a Szlovák Paradicsom és az Alacsony-Tátra között

Aki kedveli a tanösvényeket,  feltétlenül próbálja ki a Szlovák Paradicsom és az Alacsony-Tátra között húzódó útvonalat. A két nemzeti parkot összekötő tanösvény Vernárról indul és az Alacsony-Tátrában, a Király-hegyen (Králova hora) ér véget. A 15 kilométeres turistaúton tíz tájékoztató táblát helyeztek ki, amelyek a környék földrajzi és botanikai érdekességeiről, valamint gazdag történelmi múltjáról tájékoztatnak. Az új turistaút egész évben járható, a becsült menetidő 5 és fél óra.

(forrás: magas-tatra.info)

Remélem sikerült meghozni a kedvet egy aktív kiránduláshoz! Ha igen, nézzetek körül a közeli szálláshelyek között >>

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%