Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

Vidd haza a természetet! – Téli kirándulások extrákkal

2 perces olvasási idő

A tél sokaknál a bekuckózás időszaka, mikor többet van együtt a család, és több idő jut a kreatívkodásra is. Ha te is szeretsz alkotni, és mindehhez szívesen használsz természetes alapanyagokat, most mindenképpen tarts velünk, mert szuper tippeket hozunk arra, hogy a legjobb téli kirándulások élményét miként őrizhetjük meg a lehető legtovább. Irány az erdő, vidd haza a természetet!

Vidd haza a természetet! - Téli kirándulások extrákkal

5 szuper kirándulóhely, ahová télen is érdemes ellátogatni

Felsőtárkány és környékének eldugott helyei

Felsőtárkány a Bükki Nemzeti Park egyik legszebb része szuper túraútvonalakkal, nem mellesleg pedig makk és bogyólelőhelyekkel. Az egyik legkedveltebb kirándulóhely a környéken a Felsőtárkányi-tó, ami a Szikla-forrás felduzzasztásával jött létre. Itt 3 tanösvényt is találhattok, de bármelyik ösvény mentén indultok el, nagyon szép helyeken fogtok kilyukadni. A Bükk hegységben hangulatos tölgyesekre bukkanhattok, így remek hely a makk gyűjtésre, az erdő cserjéiről pedig színes bogyókat is szedhettek, hogy aztán otthon szebbnél szebb karácsonyi díszeket alkothassatok.

Bolyongás a Pilisben

Ha biztosra akarunk menni, Dobogókőt válasszuk kiindulási pontként, ahonnét a Pilis legszebb részeit érhetjük el. A mi kedvenceink a Zsivány-sziklák és a Thirring-körút (Turul-körút), de ezeken kívül is rengeteg lehetőség van erre kirándulni. Az erdő itt is számos kincset rejt, a bogyók mellett a kidőlt, korhadt fák törzséről gyűjthetünk például kiszáradt, mutatós taplógombákat, amik remek alapjai egy karácsonyi asztaldísznek.

Még több látnivaló Dobogókőnél >>

Téli túra Dobogókő környékén

Barangolás a Börzsönyben

Királyrétről indulva rengeteg túraútvonal közül válogathatunk, és egyikkel sem lehet mellélőni, ráadásul a legtöbb gyerekekkel is vígan teljesíthető. Bátrabbaknak ajánljuk a Nagy-Hideg-hegy meghódítását, melynek csúcsáról gyönyörű a panoráma. A Diósjenő környéki erdőkben rengeteg csipkebogyóbokrot találhatunk, melyek termései az első nagyobb fagyokig még nem feltétlenül puhulnak meg, így használhatók téli dekorációként is.

Tobozgyűjtés a Soproni-parkerdőben

A Soproni-parkerdőben nagyobb területen is találhatunk fenyőket, így aki kifejezetten tobozgyűjtési céllal vágna neki az erdőnek, annak ez tökéletes célpont. Persze az országban nem ez az egyetlen lelőhely, indulás előtt érdemes kicsit utána olvasni, mert a legtöbb hazai területen azért található még néhány kisebb-nagyobb fenyves.

Vidd haza a természetet! - Téli kirándulások extrákkal

Gyűjtögetés Salgóbánya és a Medves-fennsík fenyőerdeiben

Egy igazi ékszerdoboza hazánknak ez a környék gyönyörű erdőkkel és két szomszédos várral, melyek közül Salgó vára szabadon látogatható, így akár most is meg lehet nézni. Leginkább a csodás panoráma miatt éri meg ide felkapaszkodni, aztán pedig irány a Medves-fennsík, ahonnét egészen biztos, hogy nem fogunk toboz nélkül hazatérni.

Ha tovább barangolnátok az erdőben vagy csak megpihennétek, összegyűjtöttük a legszebb vendégházakat, amik később Rátok várnak >>

Téli erdő

Tippek a téli erdőjáráshoz:

  • Öltözzetek fel rétegesen!
  • Ha hó is esett, és meredekebb hegyi ösvényt választotok, fontos a csúszásmentes cipőtalp.
  • Termoszban legyen nálatok meleg tea, és csomagoljatok valami finomságot is mellé.
  • Vigyetek egy vászontáskát, vagy egy kisebb dobozt, ami elfér a hátizsákban, hogy az összegyűjtött kincseket haza tudjátok vinni.

EXTRA TIPP – Dobjátok fel az erdei kirándulást és barangoljatok a felhők között! Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvényei télen is páratlan élményt nyújtanak. >>

Vidd haza a természetet! – Ilyen csodákat készíthetsz az erdőben gyűjtött termésekből

Ha hazavittük a természetet, akkor használjuk is fel valamilyen csinos dekorációként. A kreatív ötletek tárháza végtelen, a Pinterest pedig rengeteg fantasztikus DIY-tippet ad, ha mégis tanácstalan lennél.

A mi kedvenceink:

  • A kevesebb néha több: a legegyszerűbb, ha keresel egy mutatós üvegtálat, és beleszórod a terméseket, közé pedig egy kis égősort teszel. A karácsonyi hangulat máris garantált.
  • Ha unod a műanyag girlandot, készíts házilag valami egyedit: szintén pofonegyszerű, ám mégis mutatós karácsonyi dekoráció, ha egy madzagra tobozokat kötözünk, és girland helyett ezzel dekorálunk. Minél sűrűbben kötözzük rá a tobozokat, annál látványosabb.
  • Koszorúk és asztaldíszek tobozból: a toboz az egyik legjobb alapja a természetesség jegyében készült látványos adventi koszorúknak és karácsonyi ajtódíszeknek, ráadásul sokkal jobban esik ebben gyönyörködni, mint egy boltiban, hiszen szuper kirándulós élmények kötődnek hozzá. (Makkal és gesztenyével kiegészítve még különlegesebb lesz.) Ötleteket ITT találtok.
  • Tobozdíszek, amiket gyerekjáték elkészíteni: még mindig toboz, hiszen miért hagynánk ki a mókából a legkisebbeket?! A karácsonyfadíszek készítésébe biztosan szívesen besegítenek a gyerekek is, de akár kis ajándékkísérők is lehetnek a tobozfigurák. Mi mindent készíthettek belőlük? Csak néhány ötlet a sok közül: kis manókat, vicces baglyot, toboz babát, vagy fehérre festve akár hóembert is. Még több kreatív ötlet ITT található.
  • Téli ajtódíszek bogyókból: a frissen szedett bogyókból készült koszorúkat, ajtódíszeket első sorban kintre ajánljuk, mert a legtöbb bogyó a meleg hatására összetöpped, vagy potyogni kezd.
  • Extra ötlet: gondoljunk a madarakra is! A kertbe, vagy a teraszra mi magunk is készíthetünk nekik finom, és látványos csemegét. Megéri a munkát, hiszen cserébe a hideg téli reggeleken is madárdalra ébredhetünk. Ötletek házi madáreleség készítéséhez ITT.

Nektek van kedvenc gyűjtögetős helyetek? Ha szívesen megosztanátok másokkal is, kommentben várjuk az ötleteket!

Szállástippeket és remek ajánlatokat pedig a szallas.hu oldalán találtok! >>

(fotók: Bene Marianna, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%