Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Ezek Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvényei

2 perces olvasási idő

Méterekkel a föld felett sétálhatunk hazánk legszebb magaslati pontjain! A mesterségen kialakított lombkoronasétányok fantasztikus lehetőséget nyújtanak arra, hogy testközelből ismerhessük meg a fák lombkoronaszintjének növény és állatvilágát. Interaktív találkozás ez a természettel, ahol friss levegőn, zöld környezetben élvezhetjük a meleg napfény éltető erejét. Fedezzétek fel ti is Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvény világát!

Ezek Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvényei
Lombkorona-sétány a Tátrában

Makói lombkoronasétány

A makói lombkorona-tanösvény és Maros Kalandpart egy hihetetlen világba kalauzol mindenkit. Minél feljebb érkezünk a lombkorona felső szintjei felé, annál inkább megváltozik körülöttünk a világ.

Ezek Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvényei
Makói lombkorona-sétány

A közel kétszáz méter hosszúságú építmény összesen tizennyolc, eltérő magasságú vasbeton oszlopon áll, különböző pihenőkkel megszakítva, így a Maros élővilágát bemutató információs táblákat türelemmel könnyen el lehet olvasni, bővebb információkhoz jutni. A lombkorona-ösvényen egy függőhíd, és a Hagymaterasz árnyas részei gyönyörű panorámaképet festenek a látogató elé. Sőt, kipróbálhatjuk a lejutás leggyorsabb módját is, a csőcsúszdát.

További részletek és fotók >>

Belépőjegy:
Lombkorona sétány: ingyenes
Maros Kalandpart felnőtt pálya: 1 800 Ft
Maros Kalandpart Gyermek pálya: 800 Ft

Foglalj a szallas.hu-n Makóra, és -20% kedvezményt kapsz a kalandpark és lombkorna tanösvény belépő árából! >>

Gyomaendrődi lombkoronasétány

Több mint egy kilométeres lombkorona-tanösvény várja a látogatókat Gyomaendrődön, amelynek közelében egy 15 méter magas kilátóra juthatunk fel, miközben az üveg kilépőre még a mérsékelt tériszonyos túrázók is felmerészkedhetnek. Az Erzsébet ligeti tanösvényen a ligetek és erdők élővilágát mutatják be, mind a földön, a vízen és levegőben is. Célszerű a túrát a Hantoskerti-holtágon, az Erzsébet ligetet a városközponttal összekötő Sóhajok hídján kezdeni, ahol egy fahidat építettek a gyalogosok és kerékpárosok számára. A tanösvény ezután a vízen folytatódik, ahol a Hantoskerti holtágon csónakázva lehet megismerni annak élővilágát.

gyomaendrődi Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó

Belépőjegy:
Felnőtt jegy: 550 Ft / fő
Kedvezményes jegy, gyermekjegy: 400 Ft / fő

Válogass Gyomaendrőd elragadó szállásai közül és fedezd fel a lombkorona tanösvényt >>

Ipolytarnóci lombkoronasétány

Az ipolytarnóci természetvédelmi terület és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont egy új turisztikai attrakcióval bővült, egy 150 méter hosszú, 8-10 méter magasságban húzódó lombsétány épült, ahol hevederrel bebiztosítva fedezhető fel az erdei vadvilág.

Ezek Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvényei

Igazi élménypark, ahol az ősi állat és növényvilág felfedezése mellett a legkisebbek is élvezhetik a kirándulást. Ugyanis a kilátótorony, homokozóban végződő csúszda és az alsó lombkoronaszint hevederes biztosítás nélkül is látogatható. A lombsétány alatti ösvényen pedig a kisgyermekek mesterségesen kialakított madárfészkeket, rókalyukat, denevérbarlangot fedezhetnek fel.

Ezek Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvényei

Belépőjegy:
Sétálójegy: 500 Ft/fő 
Lombkorona kiegészítő jegy: 400 Ft
Az ipolytarnóci lombkorona ösvény csak külön kiegészítő jeggyel vehető igénybe. 4-10 éves korig csak felnőtt kíséretében látogatható.

Foglalj szállást most és -13% kedvezményt kapsz az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont belépőjéből>>>

Lengyel-Annafürdői lombkoronasétány és kilátó

A Tolnai-hegyhát déli részén fekvő Lengyel-Annafürdő Rétisasfészek nevű kilátója alapvetően önmagában is egy remek kirándulópont, de főleg akkor lesz teljes az élmény, amikor a 30 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú lombkoronaösvényt is meglátogatjuk. Legmagasabb pontja kilenc méter, így aztán senkinek sem kell tartani a szédítő magasságtól, de valójában nem is erre, hanem a domborzati viszonyok kreatív kihasználására érdemes itt figyelni, ugyanis a szurdok áthidalásával mutatják be a természetet.

Ezek Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvényei

Lengyel-annafürdői lombkorona ösvény és Rétisasfészek kilátó éjjel is csodás (Fotó: gyulajzrt.hu)

A Lengyel-Annafürdő közel száz hektáros parkja közepén egyébként egy erdei iskola is működik,a melynek épületétől mintegy ötperces sétára vadasparkot, erdei játszóteret és interaktív természetismereti kiállítást is találunk.

Belépő: ingyenes

Ha szeretsz a lombos erdők közelében pihenni, keress szállást romantikus faházakban a Szallas.hu oldalán! 112+ faház, akár már 2.500 Ft/ fő / éj ártól!>>> 

Kaszói lombkoronasétány

A Kaszói lombkorona tanösvény hosszában, magassági méretében és szerkezeti megoldásában is egyedinek számít hazánkban.


Az aljnövényzettől a lombokig, a kaszói erdőtömb legjellemzőbb erdőtípusát fedezhetik a látogatók. A felső lombkorona-szinten található fák életkora több mint 110 év, átlagmagassága 28 méter, így elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen egy igazi ‘öregerdőben’ fedezhetjük fel a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő növény- és állatvilágával.

További részletek és fotók >>

Sás-völgyi Lombkoronasétány

A Nyugat-Mecsekben, a Hetvehely melletti Sás-völgyben, található a Sás-völgyi lombkoronasétány, mely a Mecsekben fellelhető tölgy- és égerfák felhasználásával készült. 6 méteres magasságban, 50 métert sétálhatunk rajta, miközben megfigyelhetjük a fák lombkoronájának élővilágát. A kihelyezett tájékoztató táblák segítenek az itt élő növények, állatok megismerésében. A gyerekek számára kialakításra került egy gólyafészek, valamint cinke- és denevérodú, ahova bemászva megtapasztalhatják, hogyan élhetnek ott az állatok.

Belépőjegy: ingyenes

Foglalj szállást a Mecsekben és ismerd meg az erdő madarait>>

Pannonhalmi lombkoronasétány

Az apátság legújabb turisztikai attrakciója, a 80 méter hosszú, halat formázó lombkorona sétány, amely egyben kilátópontként is működik. A legmagasabb pontja a talajszinttől 14 méter magasan fekszik, és kerekesszékkel is bejárható.

A Pannonhalmi Főapátság és környezete mindenki előtt nyitva áll, a mostani létesítményről pedig az odaérkezők messzire beláthatják a vidéket. A pannonhalmi lombkorona tanösvény nem egyedülálló Magyarországon, azonban az első olyan, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az ide érkező vendégek még inkább beláthassák azt a fantasztikus természeti környezetet, amelyben az apátság évszázadok óta éli csendes életét.

Belépőjegy: ingyenes

Foglalj szállást Pannonhalma közelében, fedezd fel az apátság lombkorona ösvényét és további 57 látnivalót a környéken ! >>

Hazánk bővelkedik lombkoronasétányokban, de szomszédos országaink sem maradnak le, ha arról van szó, hogy egyedit, újat, különlegeset mutassanak a vendégeknek. Így rugaszkodjunk el a földtől pár méterre és nézzük meg az ausztriai Burgenland és a Magas-Tátra egy-egy magaslati nevezetességét is!

Lombkorona ösvények és sétányok a határon túl

Zári lombkoronasétány

A Bélai-Tátra és a Szepesi-Magura között fekvő Zár község keleti részén található Bachleda-völgyben, az ülőszékes felvonó felső állomása közelében 2017. szeptemberében nyitották meg a látogatók előtt a lombkorona tanösvényt.

Lombkorona-ösvény a Tátrában

A személykocsival érkezők a főúttól egy km-re lévő parkolóig mehetnek fel autóikkal. Innen már csak a három személyes Tatrapoma TS3 ülőszékes felvonóval, vagy pedig a Bachledka I. sípálya nyomvonalán vezető gyalogösvényen mehetünk tovább. Az út során három „akadály” állja utunkat, ahol az alattunk lévő, látszólag veszélyes szakadék felett kell egyensúlyozni, természetesen maximálisan biztonságos körülmények között. A lombkorona tanösvény talán leglátványosabb része, a 32 méter magas kilátótorony. A fából ácsolt torony tetején egy 632 méter hosszú, mozgáskorlátozottak és kisgyermekes családok által is kényelmesen végigjárható kacskaringós út vezet.

További részletek és fotók >>

Althodisi lombkoronasétány

Ha babakocsival vagy kerekes székkel akarunk a fák lombkorona szintjében sétálni, akkor irány az ausztriai Burgenland, ahol Óhodász (Althodis) mellett létesült egy ösvény. A 430 méter magasan fekvő Óhodászt egykor hódvadászok lakták, innen ered a neve. Itt létesült az első, akadálymentes fák csúcsai között haladó túraút, ahol 500 m hosszan 11 torony van fapallóval összekötve. A bejárattól szép lassan emelkedő ösvény a végén már 20 méter magasan visz, ahol tényleg kellemesen végig lehet menni babakocsis anyukáknak és mozgássérülteknek, sőt vakoknak is. A magaslati fapallókon 8 ismertető állomás és tábla várja a turistákat. A lombkorona ágai közül az ösvény végén pedig élvezhetjük a gyönyörű kilátást a Kőszegi-hegyek (Günser Gebirge) déli lejtőire.

+1 programtipp: Aludj egy fa tetején – szállás lombházikóban Kercaszomoron

Kiadó lombház szállás - Kerca Biofarm
Lombkorona tanösvények belföldön -Lombház szállás

Az egyedülálló lombszállás a Kerca Biofarmon található az Őrségi Nemzeti Park területén, Kercaszomoron, egy 10 hektáros lovasbirtokon. A birtok közvetlenül az erdő mellett, a Kerca-patak partján terül el. A hangulatos lombház felejthetetlen élményt nyújt, és garantáltan madárcsicsergés fog kelteni reggel!

Lombkorona szállás Kerca Biofarm
Idilli reggeli az ébredező erdő közvetlen közelében
Lombház szállás Kerce Biofarm

A farmon andalúz lovak és szürkemarhák is legelésznek, a vendégek kedvük szerint részt vehetnek az állatok ellátásában is.

Ha szeretsz a lombos erdők közelében pihenni, keress szállást romantikus faházakban a Szallas.hu oldalán! 112+ faház, akár már 2.500 Ft/ fő / éj ártól! >>

Még több lombkoronasétány, ahol a felhők felett barangolhatsz Magyarországon

(Fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
75%
Imádom
Imádom
25%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%