HorvátországCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

Idén is Zágrábban található Európa egyik legszebb adventi vására

1 perces olvasási idő

A horvát főváros bájának talán egyik titka abban rejlett, hogy igazán különleges hangulatot árasztott az adventi időszakban. Ez azonban már nem titok többé, mert Zágrábot immár többször is megválasztották az internetes szavazók Európa legszebb adventi vásárának.

Lássuk hát mik azok, amiket feltétlenül látnunk kell ottjártunkkor.

Zágráb

Jelačić tér – Fő tér

A Fő téren minden évben felállítanak egy hatalmas adventi koszorút, és egy óriási karácsonyfa is díszíti a teret. Épül továbbá egy élő zenei színpad is, ahol esténként különféle korencerteket és előadásokat hallgathatunk meg.


Az Advent Zágrábban rendezvénysorozatnak ez a központi helyszíne. A további programok, rendezvények innen könnyen elérhetőek.

Tipp: A tér viszonylag nehezen megközelíthető autóval, ezért ha így érkezünk, parkoljuk le járművünket a pályaudvarnál.

Az adventi vásár

A Jelačić tér körüli utcákon kap helyet maga a vásár. A kis fa bódékból ínycsiklandó illatok szivárognak, oda csalogatva ezzel a vásározni vágyókat. Nem csupán ételt és italt lehet itt kapni, számos kézműves termék is megtalálható a standoknál.


Érdekesség: Ne lepődjünk meg, ha több nyakkendős házikóval is találkozunk. A mondák szerint a horvátok hordtak először nyakkendőt a történelem során. A háborúba indulás előtt a férfiak nyakába a feleségek kötötték eme ruhadarabot, jelezvén, hogy ne lőjék le a katonát, mert van ki várja őket otthon.

Szálláshelyek Zágrábban >>

Európa tér

A Fő tértől keletre, a Katedrális lábánál fekszik az Európa tér. Az itt található adventi vásár sokkal modernebb hangulatot kölcsönöz. Válogassunk kedvünkre az itt kapható tradicionális horvát étel és ital kínálatból és élvezzük a zenei előadásokat.

Zrinjevac park

A Zrinjevac park talán Zágráb egyik legszebb pontja. A sétányokat szegélyező fák fényárban úsznak, a szökőkútból is fények folynak, valamint a téren található régi zenepavilon úgy néz ki, akárcsak egy kis ékszerdoboz. Itt szintén felállításra kerül egy élő zenei színpad ahol esténként, valamint hétvégente reggelenként is szórakozást találhatunk.

A szokásos adventi vásárfián kívül itt találkozhatunk a horvát kézművesek termékeivel és kóstolhatunk pár ételkülönlegességet is.

 

Jégpark – Tomislav király tér

Az igazi mesebeli hangulat átéléséhez már talán csak egy romantikus korcsolyázásra vágyunk a meghitt adventi fényekkel a háttérben. Ne aggódjunk, Zágrábban erre is van lehetőségünk. A pályaudvar előtt egy hatalmas korcsolyapályát állítanak fel minden évben, ahol bátran hódolhatunk ennek a jeges sportnak.

Zágráb igazán könnyen megközelíthető Magyarországról, Budapesttől mindössze 340 kilométerre fekszik. Akár autóval, akár vonallal gyorsan oda lehet érni, így remek hétvégi programot kölcsönözhetünk magunknak. Remélem más is kedvet kapott, hogy felfedezze ezt a téli csodavilágot és megkóstolja a helyi finomságokat.

Tölts el több napot Zágrában és foglalj szállást a belvárosban, egy lépére az adventi forgatagtól >>

 

/fotók: shutterstock/


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%