Téli tájolóCsaládi kiruccanásKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódás

A karácsonyi pompa és csillogás nyomában – Olaszországi nagyvárosok adventi hangulatban

2 perces olvasási idő

Már bizonyára teljesen magával ragadott téged is a karácsonyi láz. Az ünnepek előtti pár hétben elutaznál valahová és részese szeretnél lenni egy másik kultúra ünnepi szokásainak? Kimerítetted már az összes nagy „kötelező” adventi vásárt a környező országokban? Nem vágysz nagy, hagyományos és zsúfolt adventi vásárokba, ahol két lépést sem tudsz lépni? Szereted a pompát és a csillogást? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, akkor Olaszországot neked találták ki! Ebben a bejegyzésemben a mesés csizma három részéről hozok neked adventi programokat, hogy egy teljesen sajátos karácsonyi csoda részesévé válhass.

Karácsonyfa a római Colosseum előtt

Tudtad?

A nagy történelmi vásárok északon, német mintát követve jöttek létre és működtek az évtizedek során. Néhány híres nagy hagyományos vásárral rendelkező város: Bolzano, Merano, Brunico, Bressanone, Vipiteno, Trento. Mára már szinte minden olasz városnak van saját karácsonyi vására, így Milánónak, Firenzének és Rómának is. Habár ezek a vásárok többnyire parányiak és a városok december közepén is szikrázó mediterrán napsugarakkal borítottak, pompájukkal mégis megidézik az északi karácsonyi hangulatot.

Milánó – Fényűző elegancia

Kit nem vonz Milánó, a számtalan kulturális kincs és műemlék, történelem, a csillogás és a luxus hazája? Az olasz metropolisz csábító környezetének nem könnyű ellenállni, főleg ha a város egyedisége még a karácsonyi fényűzéssel is találkozik. A fapados légitársaságok napi kétszeri- kora reggeli és késő esti- fillérekért kapható jegyeinek köszönhetően, akár egy napra is kiruccanhatunk a divat és design fővárosába.

Néhány hely Milánóban, amelyet nem hagyhatsz ki a karácsonyi időszak alatt:

A csodálatos Galleria Vittorio Emanuele fedett passzázs „Milánó szalonja”, december elejétől kezdve ünnepi díszbe öltözötten tündököl. Mennyezetét több ezer égőből álló füzér hófehér fénye ékesíti, mely alatt a Swarovski több tízezer kristállyal díszített karácsonyfája áll.

A galériával szemben emelkedő impozáns Palazzo dei Portici Meridionali palota homlokzata az ünnepi várakozás alatt adventi fénykalendáriummá alakul. Mindezen túl naponta, 18.30-tól az épület egy videó főszereplőjévé válik. A palota egy hat perces videó keretében elmeséli egy Milánóban született szarvas történetét, mely a város karácsonyi szimbólumát testesíti meg. Végigkövethetjük az életútját, miközben a város ikonikus nevezetességei mellett halad el. Útja során megcsodálhatjuk a Sforza kastélyt, a dómot, az Arco della Pace diadalívet, a Darsenát, a Galfa tornyot, miközben a „Baby please come home” című karácsonyi dal csendül fel.

Ezekkel még korán sem merítettük ki a milánói karácsonyi programok listáját:

Kihagyhatatlan a Piazza del Duomo klasszikus faházikós karácsonyi vására, ahol az olasz régiók gazdag gasztronómiai specialitásaival találkozhatsz a Madonnina árnyékában.

A milánói Dóm épülete

A város talán legkülönlegesebb helyszínű vására, a Piazza Gae Aulenti mercatino-ja, ahol egy elképesztően modern környezetben, közvetlenül a hatalmas felhőkarcolók tövében hangolódhatsz az ünnepekre. Mi vár itt rád? Kézműves vásár, korcsolyapálya, finom ételek és italok.

Firenze – Európa ízei a reneszánsz város szívében

November végétől kezdve az olasz kultúra legfontosabb városa is karácsonyi pompában tündököl. Szombaton (december 8-án) a Santa Maria del Fiore székesegyház karácsonyfáján is felgyúltak az ünnepi fények.

Ha Firenzében vagy, mindenképp látogass el a Piazza Santa Croce-ra, ahol egy tökéletes német stílusú vásár vár. A vásár, több mint 50 kiállítónak ad helyet, köztük különleges portékákat áruló kézműves standokat, karácsonyi dekorációkat, számos forralt bort és téli finomságokat kínáló árust találunk. A vásár különlegessége, hogy Európa számos országa képviselteti magát. Végigkóstolhatjuk az öreg kontinenst. Az olasz finomságokon túl megízlelhetjük az eredeti híres salzburgi Mozart-golyót vagy a mi isteni kürtös kalácsunkat. Utóbbinak van a legnagyobb sikere, melyet a bódé előtti több méter hosszan kígyózó sor tanúsít.

A városban minden főbb nevezetesség előtt vagy híres történelmi palota udvarában gyönyörűen feldíszített fenyőfák magaslanak és a Ponte Vecchio is vasárnaponként karácsonyi fényekben úszik.

Az egyik kedvenc ünnepi fám, a Santa Maria Novella előtt kapott helyett, mely napközben elegáns színekben díszeleg, míg este szivárványszínű fényeivel kápráztat el minket.

Tipp: Ha fázol, térj be átmelegedni a La ménagére étterem és kávézóba. Hatalmas kedvencem romantikus hangulata és elképesztő ízvilága miatt. Még nem ettem olyan nagy szelet és hihetetlenül finom sajttortát, mint itt! A forró csokijuk is isteni!

+1 TIPP a közelben: Certaldo – Vidéki egyszerűség

Ha unod a városi tömeget és inkább egy nyugodt, békés, de annál mesésebb és meghittebb kisvárosra vágysz, ne hagyd ki Certaldo óvárosát, mely Firenzétől pár km-re található a toszkán dombok között. Boccaccio szülővárosa, egyszerű bájával biztosan levesz majd a lábadról.

Certaldo városa

Noha a lépcsőzetesen emelkedő óváros csupán két-három utcából és egy nagyobb térből áll, hatalmas varázserővel bír. A parányi toszkán város főtere, mesebeli atmoszféráját a városháza vörös téglából emelt tornyos épülete és piros óriásgömbökkel díszített fenyőfája koronázzák meg.

Róma – Napfényes, fagyit majszolós karácsony

A varázslatos örök város rendkívül különleges adventi élményt nyújt a december közepi 15-20 fokos időjárásával. Meleg van, kabát nélkül lehet sétálni, minden sarkon fagylaltot majszoló emberekbe botlani. A fák citromoktól és narancsoktól roskadoznak, a szökőkutak is teljes erővel működnek. Napközben egy belvárosi séta során, csupán a Colosseum elé és a Piazza Venezia közepére emelt díszes fenyőfa emlékeztet az adventi időszak megérkeztére.

Róma legkülönlegesebb fája -véleményem szerint- a Termini pályaudvar bejárata előtt álló kívánságfa, melyre bárki rátűzheti a Télapónak írt levelét. Nagy meglepetésemre, ezeket a leveleket naponta leszedik, hogy legyen hely minden kívánságnak.

Karácsony a Vatikánban

 

Róma legnagyobb karácsonyi vásárát a szépséges Piazza Navonán rendezik meg, Bernini barokk mesterművei szomszédságában. Sok-sok kézművest, játékárust és finomságot áruló bódét találunk itt. A vásár különlegessége a fényáradatban úszó ünnepi körhinta.

Néhány, az olasz karácsonyi szokásokhoz kapcsolódó érdekesség:
  • Az olaszoknál nincs adventi koszorú, viszont minden család karácsonyfája alá jászol kerül. A városi jászlakat nézvén, biztosan te is észre fogsz venni egy hiányosságot. Hiányzik a gyermek Jézus. Őt december 24-én helyezik bölcsőjébe. Tudtad, hogy Nápolyban a jászolkészítést művészi szintre emelték?

Épül a hatalmas betlehem a Vatikánban

  • Olaszországban a fenyőfákat december 8-án díszítik fel a Szeplőtlen fogantatás napján (Giorno dell’Immacolata), mely Olaszországban munkaszüneti nap. Mindenki ezt a napot várja, hiszen hivatalosan is ekkor veszi kezdetét az adventi készülődés: megnyitnak a karácsonyi vásárok, nagy ünnepségek közepette felgyúlnak a városok nevezetességei elé emelt óriási fenyőfák szikrázó fényei.
  • December 8-án felkerülnek a fákra a Télapónak írt levelek. Olaszországban az ajándékokat ő hozza.
  • Olaszországban nincs ünnepi asztal panettone nélkül, mely egy kuglófszerű mazsolás-gyümölcsös édesség.
  • Fontos ünnep a Vízkereszt, különösen a gyerekek körében. Január 5-én éjjel érkezik a Befana, a karácsonyi boszorkány. A hagyomány szerint a három királyokkal indult el a kis Jézushoz, viszont útközben eltévedt és nem találta meg őt. Életét Jézuska felkutatásának szentelvén minden gyermek házába betér és az ablakba helyezett cipőkben ajándékokat hagy. A jó gyerekek édességeket kapnak, míg a rosszak szenet.

Három különböző város, az ország három távoli régiójából, de egy közös bennük: a karácsonyi csoda és a programok végeláthatatlan sora. Mind a három egytől egyig különleges és Budapestről repülővel olcsón, pár óra alatt megközelíthető.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az utóbbi négy évben lehetőségem volt arra, hogy mind a három városban eltöltsek néhány hónapot/évet és testközelből megtapasztaljam sajátosságaikat, ünnepi hangulatukat megéljem. Azt gondolom, hogy érdemes betekintést nyerni ebbe a csodába, akár néhány nap leforgása alatt is. Te melyik ünnepi várost látogatnád meg?

/Fotók: Patai Mercédesz/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%