Külföldi kalandokRomantikus búvóhelyekRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

Zakopane – Tündéri kisváros a lengyel Tátra lábánál

1 perces olvasási idő
Zakopane télen

Lengyelországnak van egy hivatalos fővárosa, Varsó, egy kulturális fővárosa, Krakkó és egy téli fővárosa, Zakopane. Utóbbi a Tátra lábánál fekszik és ezzel Lengyelország legmagasabban fekvő alpesi jellegű városa, mely évről évre több ezer turistát vonz szerte Európából, és mesés szálláshelyekben sem okoz csalódást.

Hogy mi a titka?

Zakopane utcái lovaskocsival is bejárhatók

Zakopane utcái lovaskocsival is bejárhatók

Zakopane vonzereje egyértelműen a Tátra, mely tavasztól őszig kirándulások és túrák színhelye, télen pedig -nem ritkán április-májusig- a síelők paradicsoma. De télen nem csak síelni lehet Zakopanéban, hanem városlátogatásra is ideális a decemberben kezdődő időszak. Amikor hó lepi be a jellegzetes faházak tetejét, Zakopane mesebeli hellyé változik és aki egyszer meglátja, örökké visszavágyik a lengyel kisváros adventi csodavilágába.

Látnivalók

Krupówki utca

Krupówki utca

Zakopane központja a Krupówki utca, ez Lengyelország öt leghíresebb utcáinak egyike. Itt végigsétálva számtalan üzlet és étterem sorakozik egymás mellett a turisták legnagyobb örömére, de utcai árusokban sincs hiány, akik hagyományos lengyel portékákat kínálnak.

Tradicionális füstölt sajt, oscypek

Tradicionális füstölt sajt, oscypek

A főutca végén található egy piac, itt érdemes szuveníreket vásárolni és megkóstolni a frissen sütött füstölt sajtot, az oscypkit is. Ha pedig autentikus lengyel étterembe vágyunk, a savanyú káposztaleves (kwasnica), a csülök (golonka), a házi túrós sütemény és a híres lengyel vodka, a Zubrówka megkóstolása kihagyhatatlan program.

Téli naplemente a Tátrában

Téli naplemente a Tátrában

A Krupówki végén található a Gubałówkára vezető felvonó, amelynek tetejéről csodálatos panoráma nyílik nemcsak Zakopane városára, hanem a Tátrára is.

Zakopanei szállások >>

Építészet

Faház Zakopane belvárosában

Faház Zakopane belvárosában

Lengyelországban zakopanei stílusnak nevezik azt az építészeti megoldást, amely a 19. század végén terjedt el egy krakkói művésznek, Stanisław Witkiewicznek köszönhetően, aki a helyi népi motívumokat és a szecessziós díszítő elemeket ötvözte. Tervei alapján elsősorban panziók, templomok épültek, ma ezek az épületek Zakopane szimbólumává váltak.

Síelés

Zakopane télen

Zakopane télen

A síelésnek Zakopanéban több mint 100 éves tradíciója van, a város környékén összesen kb. 50 kisebb-nagyobb sífelvonó található. A sípályák is nagyon különbözőek: a tanulásra kiválóan alkalmas helyektől a nagyon nehéz lesiklópályákig minden kategória megtalálható itt.

Aki nem hiszi, járjon utána 😉

Zakopanei szállások >>

(fotók: 123rf.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
67%
Imádom
Imádom
17%
Vicces
Vicces
17%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%