Eldugott kirándulóhelyekBudapest és környékeCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Kirándulás a Zsámbéki Romtemplom környékén

2 perces olvasási idő

Magyarországon nem sok olyan középkori emlékmű van, ami igazán jó állapotban fennmaradt, de a Zsámbéki Romtemplom ezek közé tartozik. Talán sokan nem is tudják, hogy Budapesttől csupán fél órára találjuk ezt a lenyűgöző építményt, ami a középkori magyar építészetet illusztrálja, és aminek igazán egyedi atmoszférája van. Kiránduljunk el a 13. századi romokhoz, illetve a környék egyéb látványosságaihoz is!

Zsámbéki Romtemplom

A Zsámbéki Romtemplom története

A templom Zsámbékon, a Nyakas-Hegy oldalában épült. Valójában a premontrei rend kolostora volt, mely 1220 és 1234 között épült – ugyanakkor már 1050-ben is egy kőtemplom állt a helyén. Az elkészült építmény egy kéttornyos és három hajós bazilika volt, mely nagyrészt későromán építészeti elemekből állt, de koragótikus stílusjegyeket is magán viselt. 

Zsámbéki Romtemplom

A kolostor sorsa meglehetősen hányatott volt. A 15. században leégett, így újjá kellett építeni. Később a premontrei rend meggyengülése után, Mátyás idején a pálos rendhez tartozott, a török hódoltság alatt pedig már erődítmény volt. Aztán a legnagyobb, sajnálatos fordulat a 18. századi földrengéskor következett be.

Zsámbéki Romtemplom

1763 nyarán olyan pusztító földrengés rázta meg a vidéket, mely azóta is a legerősebbnek számít a mai Magyarország területén. A Richter-skála szerint 6,3 erősségű földrengés számos áldozatot követelt és még több épületet megrongált. A zsámbéki templomnak leomlott az északi mellékhajó fala és boltozata. A helyiek nagyrészt elhordták a leomlott köveket, de a katasztrófa után nem építették újjá a templomot. 

Zsámbéki Romtemplom

Végül csak a 19. század végén indultak el az állagmegóvási munkák, felismervén a maradványok értékes műemlék jellegét. A romokat így, romos állapotukban restaurálták; jól elkülöníthető a restaurált rész az eredeti kövektől. Így a templom azóta is hűen őrzi a korabeli építészetet, és nyitva áll a látogatók előtt. A Kőtár állandó kiállítása bemutatja a templom múltját, és a Zsámbéki-medence csodás panorámáját is megcsodálhatjuk innen.

Zsámbéki Romtemplom nyitva tartás és belépő

  • Nyitva tartás: Szünnap: hétfő. Nyári nyitva tartás: március 15-től október 23-ig reggel 10:00-től este 18:00-ig. Téli nyitva tartás: október 24-től március 14-ig: reggel 10:00-től délután 16:00-ig.
  • Belépő: felnőtt 800 Ft, diák és nyugdíjas: 400 Ft, családi belépő (2 felnőtt + 1, 2, vagy több gyerek): 1600 ft
  • Tárlatvezetést is kérhetünk, ennek ára 4000 Ft.
Zsámbéki Romtemplom
  • Megközelítés: Az M1-es autópálya Zsámbék lehajtónál kell letérnünk, ahonnan még 5 km a város. A városban táblák irányítanak a templomhoz, ahol a parkolás ingyenes.

Szállásokat Zsámbékon és közelében itt találtok >>

Fedezzetek fel még több látnivalót a Zsámbéki-medencében!

Lámpamúzeum, Zsámbék

Világhírű lámpagyűjtemény, mely 1995-ben még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült! Az adott korokat tükröző különféle mécsesek, gyertyatartók és lámpások gyűjtése a 60-as években kezdődött. Később filmgyáraknak is kölcsönadtak bizonyos darabokat. Ma több, mint 1000 lenyűgöző darab várja a látogatókat, egy 19. századi háromszobás parasztházban. A gyűjtő és restaurátor Borus Ferenc, aki számos kitüntetésben részesült a páratlan tárlat miatt. A belépőről és nyitva tartásról itt tudtok tájékozódni >>

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Úgy is hívják, hogy „a legangolabb magyar kastély”, és valóban erősen emlékeztet egy angol kastélyra. A Brunszvik-kastély angol neogót stílusban épült és a körülötte lévő szép zöld park is az angol vidékekre hasonlít. Ebben a parkban találunk mocsári ciprust, páfrány fenyőt és balkán vadgesztenyét, illetve egy tavat, azon pedig egy szigetet is. A szigeten felállított színpadon minden nyáron előadják Beethoven műveit, a kastélyban pedig Beethoven Emlékmúzeum található.

És hogy mi köze a zeneszerzőnek a kastélyhoz? A 19. században többször is idelátogatott, mivel jó barátság fűzte a Brunszvik-család hölgy tagjaihoz. Manapság a kastély a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont. A belépőről információt itt találtok >>

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark tavaly elnyerte az „Év családbarát ökoturisztikai élménye” díjat, és ennek megfelelően az egész családnak komplex élményt nyújt. Elsősorban a Magyarországon élő vadfajok bemutatása áll a középpontban, de a létesítmény 30 hektáros területén a hazai erdők szinte teljes ökoszisztémájával megismerkedhetünk. Amellett, hogy a vadfajokat megfigyelhetjük természetes környezetükben, tematikus programokon és látványetetéseken is részt vehetünk. Sőt, Dínó Park is várja a látogatókat, illetve egy kalandpark rész is. A természetközeli és aktív kikapcsolódás tökéletes helyszíne!

Budakeszi szállások >>

Aprópolisz – A Világ Egyetlen Playmobil Játszóvárosa, Biatorbágy

Ha a lurkók valami különlegesre vágynak, vigyétek el őket ebbe az egyedülálló gyerekparadicsomba! Az Aprópolisz a világ egyik legnagyobb játékgyártójának, a Playmobilnak a teszt-játszóháza. A főszerepben a képzelet van, hiszen itt elsősorban szerepjátékokat játszanak, amit sokszor a szülők is élveznek. A kitalált kalandokat inspirálja a Playmobil figurák emberi léptékben megépített világa. Természetesen van gyerekmegőrzés is, fun café ha megéheznétek, és Playmobil shop, ahol bevásárolhattok. Ha a környéken foglaltok szállást, a kapott kedvezménykuponnal 10 %-al olcsóbban vehetitek a gyermek belépőjegyet!

Ti láttátok már a Romtemplomot? Ha nem, szánjatok egy hétvégét a Zsámbéki-medence felfedezésére! Még több belföldi szállást itt találtok >>

(fotók: Kalácska Erika, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%