Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

10 kirándulás és túraútvonal kezdőknek és haladóknak

1 perces olvasási idő

Túrázni mindig jó, de mintha a változó természet, vagy az elaludni készülő nyár jobban csábítana az erdei ösvényekre. Akárhogy is, bakancsot fel, íme, 10 magyarországi túraútvonal és kirándulás kezdőknek – haladóknak!

Nagyon kedvelhetjük mi, magyarok a túrázást – állapítom meg, ha vetek egy pillantást az összes, magyarországi túraútvonalat magában foglaló térképre. Mintha a Burda magazin utóbbi 10 évének az összes szabásmintáját egymásra tenném. De az igazság az, hogy néhány főbb csapáson kívül az ember olykor órákra az erdő csodás magányába tud merülni. És csak megy és megy és megy, és jó! Összegyűjtöttünk nektek 10 kevésbé ismert magyarországi kirándulás és túraútvonal helyszínét kezdőknek és haladóknak, az ország szinte minden részéből.

10 kirándulás és túraútvonal

10 magyarországi kirándulás és túraútvonal kezdőknek és haladóknak

Amádé vár, Zempléni-hegység, Gönc, Telkibánya

A Károly Róberttel kekeckedő, végül alulmaradó kiskirályi Aba család ősi fészke, amiből az egyik torony töredékei maradtak fent. Pont ettől olyan, mintha az ember Eldoradót keresné egy közép-amerikai dzsungelben. Higgyétek el, nagy élmény lesz Göncről a piros négyzet jelzésen, vagy Telkibányáról a piros sávon felérni az ősi vár sasbércére! Szállást inkább Telkibányán találtok, de ott bőven.

Garadna-Ómassa-Szentlélek, Bükk-hegység, Miskolc

Garadna a Lillafüredi kisvasút felső állomása. Nem mellesleg kitűnő pisztrángjairól is ismert. Innen egy könnyű túrával értek be a turistautak egyik bükki metszéspontjába, Ómassára, ahonnan a kék jelzésen egy meredekebb mászás után ismét a középkorba csöppenhettek Bükkszentlélek Pálos kolostorromjánál. Legpraktikusabb lillafüredi szállást kivenni.

10 kirándulás és túraútvonal
A lillafüredi kisvasút egyik hídja

Nyikom-bérci Jójárt kilátó, Mátra, Mátrakeresztes, Pásztó

Különös, szürke andezittorony tárul fel a Nyikom-bérc tetején, ha veszitek a fáradtságot egy hosszabb, mondjuk pásztói indulású, közepesen nehéz mátrai túrához. A 764 méter magas Nyikomon áll magánterületen, de szabadon látogathatóan ez a kilátó. Indulhattok Mátrakeresztesről is! Mátrakeresztesi vagy pásztói szállást javasolnék.

10 kirándulás és túraútvonal
Mátrai kilátás

Szanda-vár, Cserhát, Szanda, Szandaváralja

Valahogy vonzanak a nem újraépített várak. Szívesebben képzelem el leírások alapján, milyen volt, hogy éltek ott. Ilyen hely Szanda vára a Cserhát hegyi közt. Felrobbantották. De ez már régen volt. Szanda és Szandaváralja településekről egy könnyű túrával éritek el a várat. Ez meg egy nagyon kedves szandaváraljai szállás.

Medencés Vendégház Szandaváralja

Gergő és az álomfogók című regény helyszíne, Börzsöny

Nem mennék odáig, hogy a Böszörményi Gyula ifjúsági regényhősét, a sámánfi Gergőt Harry Potterhez hasonlítsam. De a lényeg – mindenféle politikai felhang nélkül -, hogy a szerző a sztyeppei népek ősi sámánhitét helyezi egyrészt 21. századi környezetbe, másrészt a Kóspallag, Királyrét-Magas Tax-hegy háromszögébe. Olvassátok el, és keressétek meg egy közepesen nehéz túrán a Börzsöny megfelelő völgyeit! A Pallag Vendégház Kóspallagon kiindulási pontnak sem rossz.

10 kirándulás és túraútvonal
A Börzsöny vadonja

Dévényi Antal-kilátó, Piliscsaba, Pilis-Visegrádi-hegység

Szoktatok jengázni? Ha igen, látogassátok meg ezt a kilátót! Könnyű túra Piliscsabáról vagy Piliscsévről. A kilátó ötletét a jenga adta. Nevét pedig egy régi erdész, aki újrafásította annak idején Piliscsaba környékét. Itt találtok piliscsabai szállást is: Summa Vitae Üdülő Piliscsaba.

Summa Vitae Üdülő

Mókus-hegy és Gete, Gerecse, Csolnok

Ismeritek a Gerecsét? Szerintem egyike a kevésbé felkapott hegységeinknek. A hegység keleti felét nyitja a Csolnok fölötti 300 méter magas Mókus-hegy és a mintegy 450 méteres Gete. A két hegy közti völgyben pedig a felhagyott Dorog környéki bányászat nyomait fedezhetitek fel: felhagyott vasút, alagút, táróbejárat. És még szállást is találtok Csolnokon .

10 kirándulás és túraútvonal
A csolnoki halastó, háttérben a Mókus-hegy, forrás: Wikimedia Commons

Debrecen, Erdőspuszta

Az alföldi túrázással néhányan úgy vannak, hogy az meg minek, hiszen lapos. Túrázni nem csak hegyen lehet. A Debrecen melletti Erdőspusztán varázslatos táj vár titeket. A debreceni Zsuzsi vonattal utazzatok el a végállomás Hármashegyaljáig, majd ha bírjátok, vállaljátok be a Vekeri-tóig tartó, mintegy 21 kilométeres, 4-5 órás túrát! Nem fogjátok megbánni! Az Erdőspuszta Club Hotelben kipihentitek a fáradalmakat.

Erdőspuszta Club Hotel

Somló-hegy, vár, kilátó

Kedvenc tanúhegyem. A legimpozánsabb az összes közül, ahogy szinte előrobban a síkságból. Emlékszem, először egy márciusi napon futottam fel a csúcsára, majd tovább a Somlói-vár romjaihoz. Egy idő után nem számoltam, hányszor álltam meg a környéken, a kilátáson ámulni. Simán egy napot eltúrázgathattok itt, ezért érdemes lehet Somló-hegyi szállást keresni, mint a Somlói Barackos Vendégház Somlóvásárhelyen.

A távolban a Somló-hegy

Kiskunsági Nemzeti Park, Orgoványi rétek

Egy másik könnyed, de annál érdekesebb alföldi túra. Az Orgoványi rétek az alföldi vizes élőhelyek gazdag flóráját és faunáját tárják fel a túrázók számára. Ágasegyházáról a piros jelzésen indulhattok neki, míg Orgoványról a piros négyzeten és futtok bele a tájat bemutató Rekettyés tanösvénybe. A közeli Gebauer Vendégházban találhattok szállást.

Gebauer Vendégház

Tavasztól őszig rengeteg kirándulás szervezésére van lehetőség, ha szerettek túrázni, rossz emberek nem lehettek. Hajrá!

Még több belföldi szálláshely a szallas.hu oldalán >>

(fotó: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%