Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

10 kevésbé ismert, csodaszép tó Magyarországon, ahol soha nincs tömeg

2 perces olvasási idő

Magyarország nemcsak történelmi nevezetességekben bővelkedik, természeti kincsekben szintén rendkívül gazdag. Kiemelkednek ezek közül híres tavaink, mint a Balaton, a Velencei-tó vagy a Tisza-tó, melyek minden évszakban óriási tömegeket vonzanak. Ha szívesen indulsz családi vagy páros nyaralásra tópartra vagy tó közelébe, de kerülnéd a tömeget, íme 10 kevésbé ismert, meseszép, eldugott tó, melyek igazán a nyugalom oázisai. 

10 kevésbé ismert, csodaszép tó Magyarországon, ahol soha nincs tömeg

1. Arlói-tó – Arló

A mesebeli szépségű Arlói-tó Ózdtól néhány kilométerre, a Heves–Borsodi-dombság völgyében fekszik. Kialakulását egy ritka természeti jelenségnek, a suvadásnak köszönhetjük. A térségben jelentős bányaművelés következtében földcsuszamlás történt, a homokos, agyagos hegy törmeléke elzárta az arra kanyargó patak útját, létrehozva ezzel egy völgyzáró gátat. Ezt az eldugott tavat egész évben érdemes felkeresni, hiszen buja, zöld növényzettel ékeskedő hegyek ölelik körül, így a kirándulóknak páratlan szépségű látványban lehet részük. A tó körül üdülőhely létesült, ahol kedves kis házikók, tóparti apartmanok, horgászstégek sorakoznak, mivel nyaranta remek fürdőhely és horgászparadicsom is.

Ha az Arlói-tónál vagy környékén keresel szálláshelyet, itt válogathatsz >>

10 kevésbé ismert, csodaszép tó Magyarországon, ahol soha nincs tömeg
Arlói-tó

2. Deseda-tó – Kaposvár

A Kaposvár közelében található 8 kilométer hosszú Deseda-tó hazánk leghosszabb mesterséges tava, mely nevét egy középkori faluról kapta. A tó nem csak a környékbeliek körében népszerű, egyre több turista is felkeresi, mivel számos kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nyaranta strand működik, kirándulóhajó jár, télen pedig korcsolyapályát is találunk itt. Nagy vonzereje, hogy teljesen körbebiciklizhető, ráadásul kiépített kerékpárút ad erre remek lehetőséget. Az egyelőre még kevésbé ismert Deseda-tó egyik különlegessége, hogy legnagyobb félszigetén arborétumot alakítottak ki, melyet egy hídon átkelve közelíthetünk meg, és díjmentesen látogatható.

A Deseda-tó közelében, Kaposváron itt foglalhatod le a legjobb szálláshelyet >>

10 kevésbé ismert, csodaszép tó Magyarországon, ahol soha nincs tömeg
Deseda-tó – Kaposvár

3. Vadása-tó – Hegyhátszentjakab

Az Őrség messze földön híres, festői környezetében áll Hegyhátszentjakab, ennek közelében található a különleges Vadása-tó. Az eldugott erdei tó részben mesterségesen jött létre egy patak vizének felduzzasztásával, de 12 forrás is táplálja. Nevének eredete is ismert: a környéken valamikor sok róka élt, akik az egykori patak mellett lyukakat ástak. A patakot, majd később a belőle létrejött tavat ezért nevezték el „vad-ásta”, illetve Vadása-pataknak, majd tónak, mely valójában két tóból áll. A kisebbik az egyik legszebb tó horgászoknak az Őrségben, melynek vizében ponty, amur, keszegfélék, süllő, balin és kárász is él.  A nagyobbik tó a nyaralókat, strandolókat várja, de túrázni, kerékpározni, vagy akár lovagolni is lehet a környéken. 

Ha a Vadása-tó környékén, Hegyhátszentjakabon szállnál meg, itt találod a legjobb szállásokat >>

10 kevésbé ismert, csodaszép tó Magyarországon, ahol soha nincs tömeg
Vadása-tó – Hegyhátszentjakab

4. Szelidi-tó – Dunapataj

Talán te sem tudtad, hogy a Dunapataj közelében található Szelidi-tó milyen különleges tulajdonságokkal rendelkezik. A 4-5 kilométer hosszú tó kanyargó medrét a Duna vájta ki, vize pedig nem túl mély, így forró napokon akár 28 fokosra is felmelegszik. Partja homokkal borított, így nagyon kényelmes és kellemes pihenőhelyet találunk itt, és természetesen több strandot is, melyek között van szabadstrand és fizetős is. Utóbbinak területén óriáscsúszda, több sportpálya és játszótér is várja a családokat. A vízi sportokat kedvelők is bőven találnak szórakozási lehetőséget: bérelhetnek kenut, kajakot, szörföt, ladikot, csónakot vagy vízibiciklit, s így indulhatnak felfedezni a tavat.

A meleg vizű alföldi tó homokja azonban nemcsak strandolásra kiváló. Mivel nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki belőle, a tó vize gyógyhatással bír. Sebgyógyításra állítólag már a középkorban is használták, míg manapság az ilyen összetételű vizet főként reumatikus, idegrendszeri és hormonális problémák kezelésére javasolják kiegészítő terápiaként.

A legjobb szállásokat Dunapatajon itt találod >>

10 kevésbé ismert, csodaszép tó Magyarországon, ahol soha nincs tömeg
Szelidi-tó – Dunapataj

5. Lak-völgyi-tó, Bélapátfalva

A gyönyörű környezetben elterülő Lak-völgyi-tó az egyik legszebb tó Észak-Magyarországon, melyben fürdeni is lehet. A Bükkben, Bélapátfalva kicsiny települése közelében fekvő eldugott, tiszta vizű tó kirándulók és strandolni vágyók számára is eszményi úti cél. Környékén lehetőség van túrázásra, biciklizésre, kempingezésre, bográcsozásra és szalonnasütésre, szépen rendben tartott partszakaszán pedig fürdőzni, napozni lehet. Vagy csak üldögélni és bámulni az erdőket, virágos mezőket és a tóra letekintő Bél-kő tekintélyt parancsoló magaslatát. A kevésbé ismert Lak-völgyi-tó horgászok számára is nagyszerű hely, mivel vize halban gazdag.

Bélapátfalván és környékén itt találsz nagyszerű szálláshelyeket >>

10 kevésbé ismert, csodaszép tó Magyarországon, ahol soha nincs tömeg
Lak-völgyi-tó, Bélapátfalva

7. Gébárti-tó, Zalaegerszeg

Zalaegerszeg északi részén, a híres Termálfürdő közvetlen közelében fekszik a két kis patak felduzzasztásával létesített Gébárti-tó. Névadója egy valaha volt középkori település. A különleges, patkó alakú tó középső része 8-10 méter, a két vége pedig 0,5-3 méter mély. Akár fürdőzni, akár horgászni szeretsz, a tó félszigetén létesített 4,5 hektáros szabadtéri strandon nagyszerűen fogod érezni magad, de akkor sem maradsz program nélkül, ha a vízi sportok szerelmese vagy. Sőt, még házi kedvencedet is magaddal viheted, mivel a tónál kutyastrand is működik. A Gébárti-tó azonban nemcsak nyáron tökéletes helyszín vízparti kikapcsolódáshoz: közelében létesült az Aquatherma Termálfalu és Kemping Zalaegerszeg, mely modern, rönkfa apartmanházaival egész évben várja az ide látogatókat, így ideális helyszíne egy tóparti nyaralásnak belföldön.

Itt szállj meg Zalaegerszegen, ha a Gébárti-tónál szeretnél nyaralni >>

Gébárti-tó, Zalaegerszeg

8. Palatinus-tó – Esztergom

A Palatinus-tó neve valószínűleg keveseknek cseng ismerősen, pedig a Dorog és Esztergom határán fekvő bányató egyre népszerűbb fürdőhely a helybeliek körében. Kristálytiszta vizének és homokos partjának köszönhetően ez a kevésbé ismert tó tökéletes a vízparti kikapcsolódást kedvelők számára, az árnyas pihenőhelyek és büfék pedig lehetővé teszik, hogy akár egy egész napot is kellemesen eltölthessenek az ide látogatók. A tó körül választhatunk fizetős és szabadstrand között, s még vitorlázásra, búvárkodásra is nyílik lehetőség, partján pedig kemping működik. 

Ha a legjobb szálláshelyek érdekelnek a Palatinus-tó közelében, Esztergomban, itt nézheted meg őket >>

Palatinus-tó – Esztergom

9. Borostyán Tóstrand – Zalalövő

A Zalalövőn található Borostyán-tó számos vízparti kikapcsolódásra nyújt lehetőséget. A 35 hektár vízfelületű, tiszta vizű tó tökéletesen alkalmas fürdőzésre, csónakázásra, a kiépített strandon pedig kölcsönözhetsz kajakot, kenut, csónakot, vízibiciklit. Akkor is remek szórakozási lehetőségeket találsz itt, ha inkább szárazföldi programra vágysz: strandröplabda és strandfoci pálya egyaránt a vendégek rendelkezésére áll. A tó körül egy 20 állomásos erdei tornapálya is található.

Zalalövőn és környékén ezeket a szálláshelyeket ajánljuk >>

Borostyán Tóstrand – Zalalövő

10. Bánki-tó – Bánk

A 7 hektáros területen elterülő Bánki-tó az azonos nevű Nógrád megyei település leglátogatottabb kirándulási célpontja, nem véletlenül. Mind strandolni, mind pedig horgászni remekül lehet a tiszta vizű tóba itt is, ott is benyúló stégeken, ám a Bánki-tó tud még mást is. Déli oldalán kalandpark került kialakításra, de tenisz- és kosárlabdapálya is várja az aktívabb pihenést kedvelőket. Nagy hagyományai vannak már a nyaranta megrendezett Bánkitó Fesztiválnak, amely számtalan civil szervezet, színházi alkotó és képzőművész munkáját fogja össze, s nagy értéke, hogy sok független alkotó számára nyújt egyedülálló bemutatkozási lehetőséget a fiatal közönség előtt.

A Bánki-tó környékén is várnak rád jobbnál jobb szálláshelyek, melyeket itt foglalhatsz le >>

Bánki-tó – Bánk

Magyarországon sok kevésbé ismert, eldugott természetes és mesterséges tó található a fenti 10 helyszínen kívül, melyek mind csodaszép természeti környezetben, távol a tömegtől várják a hozzájuk látogatókat. Próbáld ki idén nyáron te is, mekkora élmény egy tóparti nyaralás családdal vagy pároddal.

Ide kattintva megismerheted lemondási díj és előrefizetés nélküli belföldi szállásainkat, hogy biztonságosan foglalhass >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
80%
Imádom
Imádom
13%
Vicces
Vicces
3%
Hűha
Hűha
3%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%