Programok hétvégéreCsaládi kiruccanásHorvátországŐszi élményszüret

3 izgalmas gesztenyefesztivál Magyarországon

1 perces olvasási idő

Mennyi gyümölcs és csonthéjas érik be ilyekor ősszel. Még talán jobb is, mint a nyár. Persze ebben nem kell egyetértenünk, abban inkább igen, hogy a szelídgesztenye finom dolog. És minden, ami belőle készül. Ismerkedjetek gesztenyés finomságokkal: íme 3 izgalmas gesztenyefesztivál Magyarországon és Horvátországban.

3 izgalmas gesztenyefesztivál Magyarországon

Miből van a gesztenyemassza? Gesztenyéből? Van annyi gesztenye – mármint ehető gesztenye – Magyarországon, amiből annyi gesztenyepüré készíthető, amennyi valóban készül? Aligha – morfondírozok magamban, miközben azon tűnődöm, hogy mekkora ötlet lenne ellátogatni egy magyarországi vagy akár egy szintén méltán híres horvátországi gesztenyefesztiválra. Ott minden bizonnyal gesztenyéből vannak a gesztenyés ételek. És bizonyára nem csak sült gesztenyét árulnak. A szelídgesztenye nálunk őshonos. Szakik szerint a savanyú kémhatású vulkanikus talajt kedveli. Ha jól érzi magát, igen sokáig él. Kőszeg környékén tudni 600-700 éves példányokról is. A magyarországi gesztenyefesztiválok koráról nem mindig tudni biztosat, de az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek. Három magyarországi és egy horvátországi gesztenyefesztivált ajánlunk figyelmetekbe.

3 + 1 kihagyhatatlan gesztenyefesztivál

Velemi Gesztenye Napok

Október 5-6. között kerül megrendezésre Kőszeg szomszédságában a Velemi Gesztenye Napok. Nem véletlen a helyszín; mint fentebb utaltam rá, errefelé élnek az ország legidősebb szelídgesztenyefái. Vagyis jól érzik itt magukat. Sőt, ha már itt vagytok, látogassátok meg az Óriás Gesztenyefát Kőszegen. Ami maradt belőle, az majdnem annyi idős, mint Yoda mester. 

Velemi szálláshelyek >>

3 izgalmas gesztenyefesztivál Magyarországon

 

Ágfalvi Gesztenye Fesztivál

A 16. alkalommal megrendezésre kerülő ágfalvi gesztenye fesztivál szervezői nem kevesebbet ígérnek, mint hogy „nálunk a Gesztenye fesztivál valóban a Gesztenyéről szól.”  A színes programok, kirakodó vásár előterében „mindenféle gesztenyés étel, ital különlegességek várnak rátok október 12-13. között. Ágfalva Sopron mellett van. A fesztiváli pörgést enyhíti a valóban különleges Kolostor Hotel Sopron. Rajtam egyszer már segített.

Kolostor Hotel Sopron *****

Gesztenye, boros és toros fesztivál, Tormafölde

A Zala megyei Tormaföldén nevére némiképp rácáfolva nem csak torma nő, hanem bizony a szelídgesztenye is otthonra lelt itt. Hasonlóképpen érzi magát otthon az a sok ember, aki idén október 5-én ellátogat a tormaföldi gesztenyefesztivál rendezvényére. Sőt, az idei már 12. alkalom. A színes programok mellett itt is sok gesztenye vár rátok. Vagyis abból készült ételek. Ez egy nagyon szép környék, amihez dukál egy olyan tormaföldi szállás, mint a Böjti Pince.

3 izgalmas gesztenyefesztivál Magyarországon

Böjti Pince Tormafölde

 

+1 horvát gesztenyefeszt: Marunada Lovran 

Azaz Lovrani Gesztenyenapok. Az Isztriai-félsziget egyik legszebb partvidékén találjátok Lovrant. Talán nyáron már jártatok is ott. Én imádom az őszi Horvátországot, igyekszem apropót találni egy látogatásra. Mit szólnátok egy kis lovrani gesztenyéhez október 12-14. között? A derék lovraniak nagyon büszkék a kiváló minőségű gesztenyéjükre. Nem véletlen rendezik meg a lovrani gesztenynapokat idén 45. alkalommal. Hátha még fürödni is tudtok egy jót az Adriában.

Lovrani szállások >>

Lovran

Ha nem csak geszenyelovacskát szerettek készíteni a gesztenyéből, de az ehető gesztenyét meg is eszitek, gesztenyefesztiválon a helyetek. Jó szórakozást és étvágyat!

További szállásokért nézzetek körül a szallas.hu oldalán >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%