Külföldi kalandok

5 látnivaló Belgrádban, Európa leglazább városában

1 perces olvasási idő
A Szent Száva

Bécs, Prága jut elsőként eszünkbe, ha szomszédos fővárosba rándulnánk ki, ugye? És Belgrád? Jártatok már a szerb fővárosban? Szavamra mondom, megéri. 5 különleges látnivaló Belgrádban!

Volt, hogy a Lonely Planet Európa leglazább városának választotta a milliós szerb fővárost. Valóban „cool”. A két folyó – Száva, Duna – ölelte Belgrád szerintem sokkal igazibb találkozása a keletnek és nyugatnak, mint Budapest. Az utcák nyüzsgése, a sokat látott emberek életigenlése, a középkor és török évszázadok emlékei, az Osztrák-Magyar Monarchia belle epoque-jának „neo” építészete, Tito Jugoszláviának grandiózus fővárosa és a rettenetes délszláv polgárháború emléke adja a különleges masszát.

5 látnivaló Belgrádban
A város és a folyók

Belgrád a 2010-es évek elején kezdett ismét felkerülni a különlegességet keresők világturisztikai térképére. Ezt észre véve, a város idegenforgalmi szereplői nekiláttak a szálláshelyek számát, a belgrádi látványosságokat, vendéglátóipart is gyors ütemben fejleszteni. Merüljetek el benne néhány napra, fedezzétek fel, egyetek-igyatok jókat, bulizzatok!

5+1 látnivaló Belgrádban

Egy 3-4 napos belgrádi utazáson sok minden érdekeset felfedezhettek. Mint minden nagyvárosban, itt is a megkapó apró részletekből áll össze az impozáns egész, de azért hadd javasoljunk néhány kihagyhatatlan helyet: 5 + 1 látnivaló Belgrádban!

Tito mauzóleuma

A modern kori délszláv mentális térkép alakulásához igen nagy mértékben járult hozzá Josip Broz Tito. Tetszik, nem tetszik… A marsall emlékét mauzóleum őrzi. A bájos, Virágok háza névre hallgató emlékhelyen egyebek mellett megcsodálhatjátok a Jugoszláviát világpolitikai tényezővé tevő Titonak hozott legkülönfélébb ajándékokat is.

5 látnivaló Belgrádban
Broz és Brozné meg a vonatuk makettje

Szent Száva Székesegyház

Olyan ez Belgrádnak, mint Budapestnek a Szent István bazilika. A Szent Száva a szerb államiságot megteremtő Nemanjic dinasztiát megalapító Stefan Nemanja fiának emlékét őrzi. A székesegyház Belgrád Sagrada Familiája is egyben, mivel építése mintha sosem akarna véget érni.

5 látnivaló Belgrádban
A Szent Száva

Skadarlija

A belgrádi bohémnegyed: macskaköves szűk utcák, hangulatos terek, érdekes kis üzletek és remek, zenés éttermek otthona. Ugorjatok be egy reggelire, járjátok be napközben, vagy gyertek vissza vacsorára és közben gondoljátok végig, miért hasonlít rá Szentendre!

5 látnivaló Belgrádban
Skadarlijai életkép

Újbelgrád

A titói idők fővárostervezésének eredménye Novi Beograd, Újbelgrád. Modern építészet; funkció mindenek felett. Kormányzati épületek és hivatalok sugárutakkal tagolt negyede. Ha szeretitek ezt a stílust, a kormányzati központ Szövetségi Palota és szintén nagyra nőtt Hotel Jugoslavija tömbje biztos tetszeni fog.

5 látnivaló Belgrádban
Az egykori Hotel Jugoslavija

? Kávéház

Azaz a kávéház, aminek a neve: ? Minden rendben, tényleg van ilyen. A magyar történelem szempontjából fontos belgrádi vár szomszédságában áll az 1823-ban megnyitott ? Kávéház, avagy Kafana ?. Nevének története összefügg a szomszédos templommal. Térjetek be, rendeljetek egy török kávét, amit rézdzsezvában fogtok kapni és fejtsétek meg a név eredetét!

5 látnivaló Belgrádban

+1 Ada Ciganlija

Sok Duna és egyéb folyóparti városban jártam. Talán Budapest az egyetlen a régióban, ahol a „Jujuj, nehogy fürödjenek az emberek a folyóban” című tragikomédia még mindig megy. Belgrád szabadidős és buliszigetén naponta százak-ezrek keresnek enyhet a Száva vizében. Az Adán űzhettek mindenféle sportokat és hajnalig bulizhattok jobbnál jobb kerthelyiségekben. Csakúgy, mint a Duna és a Száva partján egyaránt remek bulihelyszín állóhajók valamelyikében.

A kép önmagáért beszél

A délszláv térségnek igencsak hányatott a történelme, különösen a ’90-es években mentek keresztül rettenetes dolgokon, de a szerbek nem esznek embert. Többször megjártam Belgrádot, mindig barátságosan fogadtak, különösen, ha igyekeztem néhány szóval a nyelvükön megszólalni.

Az úgy van, hogy legegyszerűbb autóval mennetek. Aki még emlékszik rá: valaha repült a Malév, ma is van légitársaság, amelyik repüli az útvonalat. Budapestről. Vonattal? Ha nagyon ráértek, csak akkor.

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
38%
Imádom
Imádom
38%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
8%
Nem tetszik
Nem tetszik
15%