Programok hétvégére

6+1 bunkertúra Csernobil-rajongóknak – Elképesztő hazai bunkerek

2 perces olvasási idő

Érdekelnek a világháborús ereklyék? Megismernéd közelebbről is a hazai óvóhelyeket, katonai létesítményeket, harckocsi beállókat és titkosított objektumokat? Keresd fel az ország legizgalmasabb kiállításait és földalatti pincerendszereit, ahol egy bunkertúra örök életre szóló, borzongató élmény lesz! Mutatjuk az utat! 

6+1 bunkertúra Csernobil-rajongóknak - Elképesztő hazai bunkerek
Sziklakórház Bunker Múzeum

6+1 Bunkertúra Csernobil-rajongóknak

1.Természetismereti és történelmi séta a Budai Vár alatti barlangrendszerben

Mindig is kíváncsi voltál arra, hogy hogyan néz ki a Budai Vár alatt húzódó, 3 kilométer hosszú barlangrendszer? 

A természetes eredetű barlangüregek egykor börtönként és óvóhelyként is funkcionáltak, ma a földalatti folyosókat és termeket egy 1,5-2 órás vezetett séta keretében lehet megnézni. Ha nem félsz a zárt és a sötét terekben, bátran nevezz be a nem mindennapi programra, amely garantáltan borzongató élmény lesz! 

2.Bunkertúra az esztergomi Strázsa-hegyen

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében egy olyan bunker túrán vehetsz részt, amely során megismered a Strázsa-hegy rejtett titkait. A túravezetők a térségben élőktől gyűjtötték be az információkat az idők során a bunkerekről, és a Bunkertúrán látható területekről.

Foglalj szállást Esztergomban! >>

6+1 bunkertúra Csernobil-rajongóknak - Elképesztő hazai bunkerek
Strázsa-hegyi kilátó

A séta keretében olyan világháborús katonai emlékekkel találkozhatsz, mint a volt harckocsi és tankbeállók, a kilátó, amelynek belsejében cirill betűs feliratokat találsz, és az épségben fennmaradt föld alatt rejtőző bunker. Az esztergomi lőtér és környéke hihetetlenül értékes történelmi emlékekkel vár. A kilátó egykor a reptér forgalmát segítette, ám nem maradt fenn róla írásos anyag, mert az oroszok mindent felégettek.

A közeli, 7. számú hadifogoly temetőben több ezer katona fekszik. A táborlakókat kolera és tífuszjárvány sújtotta, neveiket az emlékükre állított székelykapun lehet elolvasni. 

3.Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt

A Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt található, a második világháborúban sebesültek százait látták el itt. A súlyos kötszer- és gyógyszerhiány ellenére az orvosok és a nővérek kitartottak, és az életüket kockáztatva segítettek a sérülteken. 1945 novemberében a Sziklakórházban tífusz elleni vakcinát gyártottak, majd az 50-es évek elején titkosították a létesítményt. 

Szállások a Sziklakórház környékén >>

A kórházat később kibővítették, és atom biztossá tették, hogy egy nukleáris vagy vegyi támadás esetén is betölthesse funkcióját. Az LOSK 0101/1 rejtjelszámú objektum 2007-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, de hatósági előírások miatt a múzeum a mai napig kizárólag szakmai vezetéssel látogatható.

A múzeumban megnézheted a korabeli berendezéseket, és megismerkedhetsz az építmény elképesztően gazdag történelmi múltjával. 

4. A berekfürdői szovjet repülőtér titkai

Ha Berekfürdő közelében jársz, feltétlenül keresd fel „A szovjet repülőtér titkai” kiállítást,  ahol egy szovjet felségjelzésű Mi-24D harci helikopter, és egy MiG-21bisz vadászrepülőgép várja a látogatókat. 

A gyűjtemény egyedülálló, mert a helikopter és a vadászrepülő mellett a szovjet légierő 46 éves ausztriai és magyarországi emléktárgyait, dokumentumait és filmjeit mutatja be. A kiállítást előzetes bejelentkezéssel keresheted fel november 1. és április 1. között.

A legjobb szállások Berekfürdőn >>

5. Bunkertúra a Csepel Művekben – Elképesztő élmények!

A Csepel művek 2-es számú bunkere polgári védelmi körzetparancsnoki vezetési pont volt, az itt található kiállítás több ezer tételt sorakoztat fel. 

A kiállítási eszközöket ki is próbálhatod, ráadásul megnézheted a videó interjúkat is, amelyeket a gyárat ért légitámadások túlélőivel készítettek. Az óvóhelyek megtekintése, a felszerelések kipróbálása és a dokumentumok megismerése olyan élmény a bunkertúrák iránt érdeklődők számára, amit kár lenne kihagyni. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A Csepel Muvek 3-as szamu bunkere (nagy muto). A bunkerturak soran latogathato! Foto: @mudralaszlo

BudapestScenes (@budapestscenes) által megosztott bejegyzés,

6. Földalatti repülőgépgyártás – Pincetúra Kőbányán!

A Kőbánya alatt húzódó titokzatos pincerendszer fontos szerepet töltött be a II. világháborúban, hiszen az 1944-es légitámadások idején a Csepel-szigetről a kőbányai pincékbe költöztek le a repülőgépgyártó üzemek. 

„Az 1944-es kőbányai földalatti repülőgépgyártásról (ill. a túra után interneten az 1930-40-es évek kőbányai mindennapjairól) a résztvevőknek saját készítésű, exkluzív videoanyagainkon Poszlovszky Rezső bácsi (1922-2016) mesél, aki 1944 júniusától kezdődően a légitámadások elől Horthy-ligetről a pincékbe költöztetett Dunai Repülőgépgyár Rt. alkalmazottjaként csaknem fél éven keresztül dolgozott a pincékben a lenn készülő Messerschmitt Bf 109 típusú vadászrepülőgépek Daimler Benz 605 D licensz szerint készülő motorjain.” (www.budapestscenes.com)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A gombaszok IFA-ja a kobanyai pincekben. Foto: @mudralaszlo

BudapestScenes (@budapestscenes) által megosztott bejegyzés,

+1 Bunkertúra Csömödér és Páka között

A 400 méter hosszú erődösvény bunkereket és lövészárkokat rejt, melyek 1951-1955 között az ország déli határszélén védvonalaként szolgáltak volna, ám az egykor szigorúan titkos erődrendszert a források szerint feltehetően sosem használták. 

Érdekesség! Az erődparkban vasbeton építményekkel, lövészárkokkal, tüzelőállásokkal, és óvóhellyel is találkozhatsz. 

Bunkertúra Magyarországon – Kiknek ajánljuk? 

  • A világháborús emlékek gyűjtőinek
  • A történelem szerelmeseinek
  • Akik nem félnek a földalatti túráktól
  • Akik érdeklődnek a világháborús dokumentumok, hanganyagok és fotók iránt

Ha valódi bunkertúrára vágysz, keresd fel egymás után Magyarország bunkereit, és foglalj szállást a szallas.hu kínálatából! >>

(fotók: szallas.hu, Instagram)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%