ÍzkalandTéli tájoló

7 különleges karácsonyi menü a világ minden tájáról

2 perces olvasási idő

Különleges hely a karácsonyi asztal. Ilyenkor kicsit úgy érzi magát az ember, mintha egy izgalmas regény végébe csöppent volna, amikor a boldog végkifejlet egy tökéletes pillanatban testesül meg. A világban mindenhol ugyanazt élik át ilyenkor az emberek. Ami viszont különbözik, az a karácsonyi menü. Minden országnak megvan a saját hagyományos ünnepi fogása. De tudod-e például milyen ételek kerülnek az ünnepi asztalra Svédországban vagy Brazíliában? Ha még nem, akkor tarts velünk ezen a karácsonyi gasztrokörúton!
Összegyűjtöttünk 7 különleges karácsonyi menüt a világ minden tájáról, melyek ugyanazt a békés ünnepi hangulatot ébresztik az elfogyasztóiban, mint bennünk a halászlé, a forralt bor vagy a bejgli.

7 különleges karácsonyi menü a világ minden tájáról
Mit esznek karácsonykor a többi országban?

Mit esznek karácsonykor a nagyvilágban?

Svédország – hogyan ünnepelnek a svédek? Természetesen svédasztallal!

Mi más is lehetne a svédországi karácsonyi menü, mint a julbord, azaz a karácsonyi svédasztal. Jellegéből eredően nehéz is lenne felsorolni minden fogást, ami megtalálható egy ilyen ünnepi asztalon, de a teljesség igénye nélkül, elhoztuk nektek a legjobbakat!

7 különleges karácsonyi menü a világ minden tájáról
Karácsonyi ételek Svédországban

A karácsonyi főfogás: Olyan finomságok sorakoznak ilyenkor az asztalon, mint a julinska, azaz a svéd karácsonyi sonka, a libamáj, a pácolt hering, vagy a füstölt lazac. De felbukkan az asztalon az elmaradhatatlan húsgolyó is, ahogy különleges, kaviárral töltött tojást is kóstolhatnak az ínyencek.

Karácsonyi sütemények: A svéd süteményeknél a narancsos, gyömbéres kekszek az abszolút favoritok. De nem mehetünk el szó nélkül az ízletes fahéjas, mandulás, meggyszószos rizspudingjuk mellett sem.

Tipp: Ha kedvet kaptál a svéd ünnepléshez, akkor a kikapcsolódási szokásaik is tetszeni fognak! Ide kattintva megtudhatod, hogyan pihenj úgy Magyarországon, mint a svédek.

Brazília – karácsony a tengerparton

Brazíliában karácsonykor nyár van, így a szokásaik is ennek fényében alakultak ki. Nézzük is, hogyan áll össze náluk a karácsonyi menü!

7 különleges karácsonyi menü a világ minden tájáról
Karácsonyi ételek Brazíliában

A karácsonyi főfogás: Dél-Amerika legnagyobb országában az ünnepi asztal főszereplője a sült pulyka. Különlegesebb viszont a hozzá fogyasztott köret, mely maniókalisztből, mazsolából és aszalt gyümölcsökből áll.

Karácsonyi sütemények: A desszertek közül a diós sütemények és a torták a nagy kedvencek. De itt is megjelennek a fűszeres, gyömbéres kekszek és az olaszoktól elcsent panettone is.

Japán – a buddhista ország, ahol KFC-s csirkével ünneplik a karácsonyt

Japánban csak kis számú keresztény közösség él, a buddhizmus a legelterjedtebb vallás náluk. Azonban a karácsonyból ők sem szeretnének kimaradni, így náluk is ünnep a december 24. Igaz, egy kicsit másképp.

7 különleges karácsonyi menü a világ minden tájáról
Karácsonyi ételek Japánban

A karácsonyi főfogás: Ha a legfurcsább karácsonyi ételt keressük, azt hiszem megtaláltuk. Magában az, hogy rántott csirkét esznek ilyenkor a japánok, még nem annyira furcsa. Ami viszont meglepőbb, hogy a világ többi részével ellentétben, ahol házilag készül a menü, a japánok a KFC-s csirkekosarakra esküsznek. A gyorsétteremlánc számára ez az év legmegterhelőbb időszaka, aki pedig nem rendeli meg jó előre az ünnepi kosarat, könnyen hoppon maradhat.

Karácsonyi sütemények: A szigetország kedvenc desszertjei már jóval hagyományosabbak. Minden család karácsonyi tortát fogyaszt ilyenkor, ami lehet sajttorta, csokoládétorta, de a legnagyobb kedvenc a tejszínhabkrémes epertorta.

Tipp: Ha te is a Zen nyugalomra vágysz a karácsony utáni időszakban, pihend ki az ünnepeket az Oxigén Family Hotelben, ahol csodás japán hangulatú Zen Spaban kényeztetheted magad.

Olaszország – a panettone otthona, ahol télen pihentetik a tengert

Utazzunk vissza egy kicsit Európába! Egész pontosan a kereszténység bölcsőjébe, Olaszországba, ahol a legfontosabb ünnep a karácsony, így gazdag hagyományokkal is rendelkeznek.

7 különleges karácsonyi menü a világ minden tájáról
Karácsonyi ételek Olaszországban

A karácsonyi főfogás: Olaszország nagyon megosztott ország és nincs ez máshogy a karácsonyi menüvel kapcsolatban sem. Ahány régió, annyi szokás, így inkább nem is vállalkoznánk az összes felsorolására. A legnépszerűbbek viszont egyértelműen a tengeri ételek (főleg kagylók, rákok), hiszen az olaszok télen „pihentetik” a tengert. De sok asztalon szolgálnak fel sült kappant, pulykasültet, borjút, tésztákat, sőt akár pizzát is.

Karácsonyi sütemények: A legnépszerűbb, világszerte is ismert karácsonyi sütemény az olaszoknál a panettone. De a legtöbb asztalon jut hely a milánói kalácsnak, azaz a pandorónak és a torronénak is, ami egy ragacsos, mandulás-mézes sütemény.

Tipp: Ha te is az olasz konyha rajongója vagy, mindenképp látogass el a MJUS WORLD Resort & Thermal Park Hotelbe, ahol az itáliai konyha legjavával találkozhatsz!

Lengyelország – a karácsonyi hagyományok országa

Lengyelországban a mai napig nagyon erősen élnek a karácsonyi hagyományok. Az ünnepi étkezésnek csak akkor kezdenek neki, ha feljött az első csillag az égen. Mindig 12 féle fogást tálalnak fel a lakomán. Gyakori az ostyatörés is, melynek során, akivel megtöröd ostyádat, annak megbocsátasz mindent és csupa jót kívánsz a következő évre.

7 különleges karácsonyi menü a világ minden tájáról
Karácsonyi ételek Lengyelországban

A karácsonyi főfogás: Szinte minden asztalon megjelenik ilyenkor a céklaleves, gombával töltött tésztával, de nagyon népszerű a káposztával és gombával töltött pirog, a hering és a töltött káposztalevél is.

Karácsonyi sütemények: Süteményeik nagyon hasonlók a nálunk megszokott édességekhez. A lengyel gyerekek is a mézeskalács és a bejgli után sóvárognak ilyenkor, de nagy kedvenc a mazurek is, ami leginkább egy lekváros pitéhez hasonlítható.

Tipp: Ha a következő karácsonyt Lengyelországban töltenéd, összegyűjtöttünk neked 7 romantikus wellness szállodát Zakopanéból, ami valódi meseország télen!

Anglia – minél nagyobb a pulyka, annál jobb!

Anglia nem nevezhető egy igazi gasztronómiai fellegvárnak, de persze ízlés dolgában nem illik vitatkozni. Nézzük is meg inkább, mit esznek a britek karácsonykor!

7 különleges karácsonyi menü a világ minden tájáról
Karácsonyi ételek Angliában

A karácsonyi főfogás: Az angol emberek a legnagyobb karácsonyi pulykáért küzdenek az ünnepek előtt, hogy aztán szenteste családi körben fogyaszthassák el. De találhatók még az ünnepi asztalon húsos piték, melyek édes-savanykás áfonyaszósszal vannak megtöltve. Köretekből a sült és párolt zöldségek a legmenőbbek, de gravy is van az asztalon, ami egy húsléből készült sűrű szósz.

Karácsonyi sütemények: Ha karácsonyi édesség, akkor puding, vallják az angolok. De a különböző ízesítésű pudingok mellett imádják a gyümölcszseléket is, valamint a mince pie-t, ami egy olyan aprósütemény, aminek a töltelékét ha otthon készítik, akkor szerencse áll a házhoz. Legalábbis a hiedelem szerint.

Franciaország – az igazi ínyencek nem érik be 3 fogással

Márpedig a franciák tényleg igazi ínyencek, így a karácsonyi menü náluk legalább 6 fogásból áll. Az ínyencség mellett az önuralom lehet a másik nagy jellemzőjük, ugyanis a vacsorát csak az éjféli mise után tálalják!

7 különleges karácsonyi menü a világ minden tájáról
Karácsonyi ételek Franciaországban

A karácsonyi főfogás: A legnagyobb kedvenc a gesztenyével töltött klasszikus pulyka, amit báránysült, majd csőben sült zöldségek követnek. Ráadásul a desszert előtt még egy kis sajttal is megbolondítják az ünnepi menüt.

Karácsonyi sütemények: A legkedveltebb francia karácsonyi édesség a „La Buche de Noel”, azaz a karácsonyi fatörzs. Ez a sütemény leginkább egy piskótatekercshez hasonlítható, melyet jól leöntöttek csokikrémmel. Aki még ezek után is tud enni, arra az apostolokra emlékezve, 13 féle különböző sütemény vár.

Tipp: Ha már neked is nagyon hiányzik a külföldi utazás, ajánljuk Provence-ról szóló cikkünket, ami alapján megtervezheted következő, dél-franciaországi utazásod!

Reméljük élvezted a karácsonyi ételek mentén tett gasztro körutazásunkat, és te is legalább annyira várod már az ünnepi vacsorát, mint mi!

Azonban, ha a főzés helyett még az utolsó ajándékok beszerzése köt le, látogass el a maiUtazás oldalára, ahol akár 1 évig beváltható karácsonyi ajándékutalványokat is találsz!

Ha még több szuper ajánlatot is megnéznél, akkor ne hagyd ki Az Év Szállása, valamint minőségi és szakmai díjas szálláshelyeinket se! >>

(Fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
33%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
17%