Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakáció

7 ok, amiért érdemes a szlovén tengerpartot választani

1 perces olvasási idő
Piran óvárosa

Ha megkérdeznénk 10 magyar embert, melyik közeli tengerpartot választaná nyaralása helyszínéül, szerintem heten azonnal rávágnák, hogy irány Horvátország! Talán ketten választanánk a népszerű olasz városokat, úgy mint Jesolót vagy Riminit, a maradék egy ember vagy Montenegró, vagy Szlovénia felé venné az irányt.

Sajnálom, hogy a szlovén tengerpart ennyire nincs a köztudatban, pedig aki egyszer már járt ott, garantáltan visszavágyik. Hogy miért?

Szlovénia Velencéje, Piran

1. A szlovén tengerpart Budapesttől 580 km-re, vagyis 5 és fél órás autóútnyira fekszik. Szlovéniában jó minőségű autópályák és utak gondoskodnak arról, hogy kényelmesen és gyorsan utazzunk, az úthasználati díjakat Magyarországhoz hasonlóan matricával lehet megfizetni (heti, havi vagy éves felbontásban).

2. És ha már fizetés: Szlovénia hivatalos pénzneme az Euró, ami miatt talán kicsit drágább ország, mint a szomszédos Horvátország, de legalább a maradék pénzt több országban is felhasználhatjuk, nem szükséges nyaralás után visszaváltani.

Isola strandja

3.  Az 1778 km hosszú horvát tengerparthoz képest Szlovéniában csupán 47 kilométeres tengerparti szakasz található, ezen belül viszont homokos és kavicsos, sőt sziklás partok is váltják egymást. A bűbájos vízparti kisvárosokról nem is beszélve!

4. Kelet-Európa Svájcaként is emlegetik Szlovéniát, köszönhetően a tisztaságnak és rendezettségnek, ami lépten-nyomon feltűnik a tengerparton is. A közbiztonság szintén átlagon felüli Szlovéniában, ami korántsem mondható el a szomszédos Olaszországról.

Hotelek Portoroz városában

5. Az egyik legnépszerűbb tengerparti várost, Pirant Szlovénia Velencéjének is nevezik, hiszen macskaköves utcái, bájos kikötője, romantikus vára minden látogató szívét rabul ejti.

TIPP: Piranban érdemes hajóra szállni és körbeutazni az aprócska félszigetet. Hihetetlen élmény!

Piran óvárosa

6. Strunjan és környéke 1990 óta természetvédelmi terület, a város strandja több mint egy évtizede nyeri el minden évben a tisztaságot és rendezettséget, valamint kiváló vízminőséget jutalmazó kék zászlót. Strunjan vonzereje nem csak a tengerpartjában, hanem a helyi gyógy- és élményfürdő szolgáltatásaiban is rejlik.

7. És ha megunnánk Szlovéniát, fél órán belül akár másik két országba is átmehetnünk, mivel egyik irányban Olaszország (pl. Piran-Trieszt 37 km), a másik irányban Horvátország és az Isztriai-félsziget (Piran-Porec 60 km) fekszik csupán egy karnyújtásnyira.

Miramare kastély Triesztben (Olaszország)

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%