Külföldi kalandok

A 90 éves néni rokona folytatja a virágfestő hagyományt

1 perces olvasási idő

Biztosan emlékeztek a 2017-es cikkekre, mikor végigsöpört az interneten a 90 éves virágfestő cseh nagymama története, aki a cseh Hodonín járásbeli Louka faluban a település összes házát szebbnél szebb virágokkal díszítette. Neki köszönhetően az egyébként ismeretlen csehországi falu igazi látványossággá vált. A helyet, amiről sokan nem is tudtak, hirtelen rengeteg turista kezdte látogatni a világ minden tájáról. Nem csak képletesen, a nagymama keze munkájának köszönhetően Louka így szó szerint is felvirágzott.

A virágfestő Anežka Kašpárková története

Anežka Kašpárková világéletében földműveléssel foglalkozott, és elképzelhetetlen volt számára, hogy nyugdíjas éveit otthon ülve, csupán pihenéssel töltse. Már aktív éveiben érdekelte a művészet, így szabad idejében egy helyi asszonytól rajzleckéket vett. Szerencsére egészsége engedte, hogy nem mindennapi hobbijával másokat is megörvendeztethessen, így elhatározta, hogy kicsi faluja összes házát feldíszíti. Miután úgy érezte, készen áll, ecsettel és kék festékkel felszerelkezve nekilátott, hogy megfesse a szépséges virágait, amiket morva motívumok ihlettek.

https://www.instagram.com/p/BqzMAUxArFk/?utm_source=ig_web_copy_link

A gyönyörű kék virágmintákkal díszített házaknak gyorsan hírük ment a nagyvilágban, és számos országból özönlöttek Loukába a turisták, hogy láthassák az idős hölgy keze munkája által kivirágzott település díszes házait.

Anežka 2018 márciusában meghalt, és ezzel úgy tűnt, a hagyománynak is vége szakad…

Az örökség tovább él

Anežka halála után a polgármester reményét fejezte ki, hogy lesz, aki folytatja az asszony munkáját, és befejezi a helyi kis kápolna díszítését. Marie Jagošová, Anežka Kašpárková rokona 2018 áprilisában úgy döntött, nem hagyja, hogy vége szakadjon a hagyománynak, és folytatja a festést. A kápolna a falu egyik legfontosabb épülete, ezért elképzelhetetlen volt, hogy befejezetlen maradjon a díszítése. Marie szabadidejében azon dolgozott, hogy méltó utódja legyen az idős néninek. Aki ellátogat a kis cseh faluba, az saját szemmel is meggyőződhet róla, sikerült-e.

https://www.instagram.com/p/Bex4_6MH9w2/?utm_source=ig_web_copy_link

A valóságban persze nem teljesen úgy van, mint ahogy azt a túlzó hírek állították, a közel ezer fős falu összes házát azért nem pingálta virágosra Anežka. A régi kis házak mellett sok a modern épület is, amiken nem is feltétlenül mutatna jól a kék dekoráció. Az igazi sikert a kápolna díszítése hozta meg a néninek, és egyben a falunak is, ezért volt fontos, hogy legyen, aki befejezi az alkotást.

Ha saját szemmel is megnéznétek a kápolnát, a faluban nem, de a közelben számos szálláshely található >>

Pingálással díszített épületek Magyarországon

Hasonló, pingálással díszített épületek hazánkban is találhatók. Kalocsán ennek nagy hagyománya van, igaz, inkább a belső tereket díszítik ily módon.

A leglátványosabb három pingálással dekorált épület Kalocsán:

  • A vasútállomás épülete
  • Népművészeti Tájház
  • A Visky Károly Múzeum középparaszt család otthonát bemutató szobája

Kalocsai programajánló >>

A 90 éves néni rokona folytatja a virágfestő hagyományt a cseh faluban

(fotók: szallas.hu, instagram)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%