Őszi élményszüretProgramok hétvégére

A Bakony legszebb kirándulóhelyei utazóink ajánlásával

2 perces olvasási idő
  • Őszi programok és kipróbált helyek olvasóink ajánlása alapján
  • Magyarország ismert és kevésbé ismert helyei

A Bakony minden évszakban más-más arcát mutatja és kirándulóhelyei az őszi időszakban sem hiányozhatnak a bakancslistádról. Használd ki a napsütéses őszi hétvégéket és fedezd fel a Bakony ismert és kevésbé ismert látnivalóit! Íme a Bakony legszebb kirándulóhelyei utazóink ajánlásával:

1. Irány a Bakony

“Bakonybél a Bakony szíve, a nyugalom szigete. Egy kellemes kis falu, ahol 1-2 naptól akár 1-1,5 hetet is programoktól hemzsegve el lehet tölteni. Hogy mit lehet ott csinálni? Mindent IS! Csak ücsörögni az appartmanunk kertjében és élvezni a csendet. Éjszaka kifeküdni a fűbe és órákon át figyelni a hullócsillagokat (Magyarország legkevésbé fényszennyezett területe). Sétálgatni az utcákon céltalanul vagy célzottan. Reggel lesétálni a helyi kisboltba friss zsemléért és kakaóért. Kihagyhatatlan a falu határában fekvő Borostyános kút meglátogatása, festői. A Csillagda európai színvonalú, minden egy helyen, ami a csillagászattal kapcsolatos: hatalmas napvizsgáló kupola távcsővel, ami mindig a nap felé fordulva áll, akár egy napraforgó. Tematikus kiállítóterek, planetárium, amit csak el tudunk képzelni. A Szent Maurícius Monostor falai között és kertjében sétálgathatunk, fűszerpadlásról a száradó fűszernövények illata árad, de az Apátok által készített kézműves sör is párját ritkítja – kötelező megkóstolni! Az Erzsébet kilátóra felsétálva (nem könnyű sajnos megtalálni, de megéri), elénk tárul a kis falucska mesébe illő panorámája a Bakony katlanban. És ha mindez nem lenne elég, a bakonyi csillagtúrák kiindulópontjaként a legjobb választás Bakonybél.”

Fotók: Pintyőke László – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

2. Fedezd fel a Cuha- patak szurdokát

“A Bakony egyik legszebb völgye, a hazánkban páratlannak számító Cuha-patak szurdoka, melyet meredek sziklafalai közt zubogó bővizű patakja és az azt többször is kalandosan keresztező sétaútja mellett az azzal párhuzamosan futó, műemléki védettséget élvező vasút viaduktjai, alagútjai tesznek felejthetetlenné.”

Fotók: Sandiné Ballabás Brigitta – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

3. Kihagyhatatlan Gaja patak és szurdok

“Ha valaki szépnek találta a Cuha szurdokot, akkor a bakonyi Gaja patak szurdokját kötelező meglátogatni. Még nagyobb, még szebb, még impozánsabb. Több irányból megközelíthető, Jásd vagy Bakonynána felől. Gyerekeseknek talán Bakonynána irányából ajánlott. Miért? Mert aki a szurdokot veszi célba, mindenki el szeretne jutni a Római fürdőig. Az pedig Bakonynánához jóval közelebb van. Így is egy néhány kilométeres túrában lesz részünk. Az út a patak mentén kanyarog, hol fentebb, hol lentebb, de könnyen járható. Egy fa együtteshez mellett visz el utunk. Ennek érdekessége, hogy a gyökérzete nagy része a talaj eróziója révén a föld felett helyezkedik el. Fotózni szinte lehetetlen anélkül, hogy egy nagy rakás gyerek próbálná megmászni azokat. Utunk végén (vagy közepén – kinek mi a terve)  megérkezünk a Római fürdőhöz. Senki ne gondoljon Wellness részlegre és 5 csillagos szállodára, a Római fürdő nem más, mint a természet alkotta csoda, ahol hatalmas sziklafalakról zúdul alá a Gaja patak vize medencéről medencére. (az adott időszak csapadék mennyiségétől nagyban függ a látvány, nekünk szerencsénk volt). A fentebbi medencékbe gyerekseregek bokáig a vízben kavicsgátakat építenek, szüleik a partról figyelve, hogy mikor melyik dob egy hátast és akkor nyakig vizes ruhában lehet hazasétálni 🙂”

Fotók: Pintyőke László – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

4. A Bakony egyik leglátványosabb pontja

“A Bakony egyik leglátványosabb pontja a Gaja Bakonynána és Jásd közötti áttörése, a Római fürdő. A Gaja patak sziklalépcsőkön átbukó vize csodálatos látványt nyújt, különösen esős időben. Sokak szerint nevét onnan kapta, hogy római korban a provincia egyik útja erre vezetett és az utazók ide jártak felfrissíteni magukat.🛀 

Legegyszerűbben Bakonynána főútjáról a Tési útra fordulva, majd balra kanyarodva a kék sáv jelzésen kicsit több mint 2 km-es túrával közelíthető meg.”

Fotók: Szallas.hu – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

5. Az elképesztő Úrkúti őskarszt

“A Déli-Bakonyban Ajkától 10 km-re fekvő Úrkúton találhatjuk a Csárda-hegyi Őskarsztot. Mangánérc bányászata során bukkantak felszínre a 100 millió éves Jura kori sziklafalak. Ma már védett terület, könnyed sétával végigjárható. A falu házai mellett egy kiskapun juthatunk be a kitáblázott tanösvényre. Az őskartos valójában egy hatalmas sziklakatlan. Pereme mentén körbesétálható, de a legnagyobb élményt a gödör mélyébe vezető nem túl rövid lépcsősoron történő leereszkedés jelenti. Karnyújtásnyi távolságból szemlélhetjük a vöröses színű ős-sziklákat, amelyeken páfrányok és mindenféle érdekes növények megtelepedve dzsungelszerű hangulatot teremtenek. A gödör alján párás, pár fokkal hűvösebb hőmérséklet fogad. Mindenképp túracipő javasolt, a lépcsőfokok komolyan hajlamosak a csúszásra 🙂”

Fotók: Pintyőke László – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

6. Tési szélmalmok

“Még januárban vettük úticélunkká a Tési szélmalmot. Tés a Bakony legmagasabban fekvő kis települése, a szélmalom irányát táblák jelzik, a megközelíthetősége egyszerű. Ezt a kis kirándulást összekötöttük egy bakonynánai túrával, a Gaja-patak mentén.”

Fotók: Páll Petra – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

7. Cseszneki vár

“A kiemelkedő sziklaszirten magasodó pazar szépségű cseszneki vár a Bakony leglátványosabb várromja, az ország legszebb kirándulóhelyei közé tartozik. A vár tövében lévő ingyenes parkolóból közelíthető meg az erődítmény, pár perces sétával jutunk romos falai közé.
‼️TIPP‼️ A Győr és Veszprém közötti 82-es út melletti parkolóból nyílik a legszebb kilátás a várra.”

Fotók: Szallas.hu – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

8. A Bakony zöld szíve

“Alsópere: A BAKONY ZÖLD SZÍVE . Száz évesnél öregebb jegenyefenyők, hamis ciprusok, fa hidak, pihenők, szalonnasütő helyek, mindez tele madárdallal!”

Fotók: Hercsik Lajos– Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

9. A bakonyi Gyilkos-tó

“Bakonybéltől mindössze 6 perc kocsival. Az igazi neve Hubertlaki-tó, szerintem az egyik legszebb tó kis hazánkban. A gyerekeim (5 és 7 évesek) simán bírták az túrat, nincs nagy szint emelkedés. 

  • Ha az Odvaskői parkolóból indultok, akkor kövessétek a kék kereszt jelzést. 
  • A táv kb 3,5 km oda és ugyanerre gyertek vissza.
  • Az út széles babakocsival is könnyen járható.
  • Vizet és szendvicset érdemes vinni
  • Kullancsriasztó legyen nàlatok
  • A parkoló mellett található az Odvaskő étterem és panzió. Csoportos társaságokat nehezen tudnak kezelni, elvesznek a sok rendelés én, de 4-5 főt szerintem el tudnak látni finom étellel 
  • Az Odvaskői- barlangot is érdemes felmászni, ha már itt vagytok, illetve a Boroszlány-tanösvényen végig haladni.”

Fotók: Pajor Csilla– Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

10. Károlyi-kilátó

“A Gaja-völgy szurdoka Magyarország egyik legszebb kirándulóhelyei közé tartozik. Akik szeretnek túrázni, a szurdokot felülről is megcsodálhatják a Károlyi kilátóból. A völgy tetején található kilátóból fantasztikus a panoráma.”

Fotók: Szallas.hu – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

Neked melyik a kedvenced? Te melyik bakonyi látnivalóval egészítenéd ki a listát? Oszd meg velünk Facebook csoportunkban!

Programokat és kipróbált helyeket keresel? A Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára! Facebook csoportunkban Magyarország ismert és kevésbé ismert úti céljait segítünk megismerni. Közösségünkben 15 000 lelkes utazó cserél naponta új programtippeket! Belföldi utazási tanácsokat kaphatsz és örülünk, ha saját tapasztalataidat, élményeidet Te is megosztod a csoport tagjaival.

Csatlakozom az ingyenes programtippekért >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
82%
Imádom
Imádom
18%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%