Eldugott kirándulóhelyekCsobbanóhelyekNyári vakáció

Tavirózsás csendélet a Kiskunság szívében – Téged is vár a Kolon-tó!

2 perces olvasási idő

Kolon-tó. A hely, ahol nyáron egy percre sem áll meg az élet, ahol zsongás, madárdal és festői látkép kíséri minden léptünket. Apró koromban még nem vonzottak az ilyen elvonulós, csendes kirándulóhelyek, de felnőtt fejjel azért már tudom: a természet némán is mesél. A Kiskunság egyik legnagyobb édesvízi mocsarának pedig rengeteg mondanivalója van, és ha figyelmesen hallgatjuk, életre szóló élményekkel gazdagít.

Tavirózsás csendélet a Kiskunság szívében – Téged is vár a Kolon-tó!
A táj, ahová Petőfi szíve is „vissza-visszavágyott”

Eldugott lápvilág Izsák szomszédságában

A régió egyik legféltettebb kincse Kecskeméttől alig 27 kilométerre bújik meg, épp ott, ahol a homokbuckás puszta összefut a lápréttel. Ez a különös találkozás egyedi karaktert kölcsönöz a területnek, ami miatt számos természeti ritkasággal büszkélkedhet. A csaknem 3000 hektáros Kolon-tó egyébként az ős-Duna egyik mellékágából maradt ránk. A 30-as évek agrártevékenysége gátat szabott a fejlődésének, de miután felhagytak a műveléssel a 60-as években, a nádas regenerálódott.

Tavirózsás csendélet a Kiskunság szívében – Téged is vár a Kolon-tó!
Kolon-tó madártávlatból

Szállástipp a Kolon-tó környékén: El Bronco Ranch

Mindig is vonzott az amerikai western hangulat, de sose akartál órákat repülni az élményért? Akkor az El Bronco Ranch-ot neked találták ki! Hagyd hátra a hétköznapok gondjait, járd be lóháton a Kiskunsági Nemzeti Parkot, és lazulj el egy minden igényt kielégítő wellness részlegen!

Tanösvények a Kolon-tó közelében

A mocsárrét, a nádas, a láperdő és a nyílt víz olyan változatos mozaikot alkot, amelyért minden évszakban érdemes útra kelni. Összesen három túraútvonalat hódíthatnak meg a kirándulni vágyók: a déli oldalon a Páhi-rétek orchideái szegélyezik utunkat, nyugat felé pedig az Aqua Colun és a Bikatorok tanösvények csábítanak kalandra. A tekergőzés minimális szintemelkedéssel jár, és gyerekkel is bátran neki lehet vágni.

Tavirózsás csendélet a Kiskunság szívében – Téged is vár a Kolon-tó!
Csónakos barangolás a nyílt vízen

A Bikatorok tanösvény titkai

A 3 kilométeren át nyújtózó Bikatorok tanösvény a Kolon-tó leglátványosabb berkeibe kalauzol el. Maga az elnevezés egy 126 méter magas homokbuckára utal, ami alföldi viszonylatban már magasnak számít. A tetején lévő bokrok és fák sajnos meglehetősen gátolják a panorámát. A túra alatt megismerhetjük a térség történetét, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának tájvédelmi törekvéseit, és hasznos bemutatót kapunk páratlan állat- és növényvilágáról is. Egyik legérdekesebb állomása a 20 hektáros Nagy-víz, ahol előszeretettel tanyáznak vonulómadaraink.

Tavirózsás csendélet a Kiskunság szívében – Téged is vár a Kolon-tó!
A búbos vöcskök is imádják!

Nem sokkal arrébb egy fapallós szakasz vezet el a tó egyik legnagyobb összefüggő vízfelületéig. A tündérrózsákkal borított Öreg-víz mesébe illő panorámát nyújt a nyári napsütésben, és ha Fortuna kegyes hozzánk, akár még vidrát is lencsevégre kaphatunk.

Bűbájos fakuckó a nyárra: Szellőrózsa Vendégház

Ágasegyházán igazi csemege várja a vintage stílus szerelmeseit. A Szellőrózsa Vendégház egy kiválóan felszerelt, marasztaló üdülőhely, ahol a család minden tagja felejthetetlen emlékekre tehet szert. Nyugodt kikapcsolódás, rengeteg túralehetőség és természeti szépség, ameddig csak a szem ellát!

Fókuszban a madarak: az Aqua Colun tanösvény

Kolon-tavi felfedezőtúránk második szakasza a nádasok nyüzsgő világába enged betekintést. Az Aqua Colun tanösvény több mint 3 kilométeres távja egész évben szabadon járható, de számítsunk rá, hogy az információs táblák már nincsenek jó állapotban. A nemzeti park-igazgatóság tájékoztatása szerint felújításuk hamarosan megkezdődik. Míg egyik oldalán békák kuruttyolnak, a másikon nádi tollasok trilláznak. Ha éjszaka vágunk neki a tanösvénynek, akkor tavasszal, illetve nyár elején a lappantyúk és a fülemülék énekét hallhatjuk, de kis szerencsével még a ritka aranysakál is elereszthet egy vonyítást. Aki igazán bevállalós kedvében van, annak a 2 napos kerülőtúrát ajánljuk, de mivel ezt csak évente egyszer rendezik meg, célszerű figyelemmel követni a Nemzeti Park közösségi oldalait. Az ösvény mentén egyébként több megfigyelőpont is helyet kapott, úgyhogy fel a távcsövet, bőven lesz mit fürkészni!

Tavirózsás csendélet a Kiskunság szívében – Téged is vár a Kolon-tó!
Gyurgyalag és zsákmánya

Orchideák bűvöletében

A picit nagyobb hangvételű, de szintén tartalmas kikapcsolódást ígérő Kolon-tavi Orchideák tanösvény Páhi központjától indul, és 8 kilométeren át szórja ránk varázsát. Május és június között ugyanis több mint 10 orchideafaj bont itt szirmot. A Páhi-rétek és a Közös-erdő máskülönben egyhangú gyeptakarója ebben az időszakban üde, tarka szőnyeggé változik. Főleg a kosbor-félék rajongói fognak szerelembe esni vele, de azért szeptember közeledtével is megéri benézni: az őszi kikerics virágzása egészen különleges látványt nyújt!

Tavirózsás csendélet a Kiskunság szívében – Téged is vár a Kolon-tó!
Virágzó Vitézkosbor a Páhi-réteken

Mediterrán fényűzés Kiskőrösön: Vinum Wellness és Konferencia Hotel

Szállásajánlat azoknak, akik egy tartalmas nap után teljeskörű kényeztetésre vágynak. A Vinum Wellness és Konferencia Hotel családias vendéglátással, lenyűgöző wellness részleggel és tündéri zöld környezettel hódítja meg az érkezők szívét. Igazi főnyeremény, hisz csendes, és még a város vérkeringésétől sincs messze.

Extra tippek elszánt kalandoroknak

Izsáki Horgász- és Pihenőpark

32 hektáron elnyúló, idilli zöldterületen találjuk Izsák legtutibb pihiparkját, ahol 8 horgásztó, külön úszó- és gyermekmedence, és még egy pazar napozóterasz is várja a túrázás közben elfáradt vendégeket. Az erdősített, családbarát környezet garantáltan felüdülést jelent majd a nyári kánikulában.

Tavirózsás csendélet a Kiskunság szívében – Téged is vár a Kolon-tó!
Vízparti ejtőzés Izsák eldugott szegletében

Csonka-torony

Soltszentimrétől pár kilométerre egy magányosan ácsorgó, romos épület vonzza magára a tekintetet. A Csonka-torony már első blikkre is különleges hangulatvilággal bír, hiszen olyan, mintha a semmiből került volna a puszta kellős közepére. Kell ennél királyabb fotóháttér?

Tavirózsás csendélet a Kiskunság szívében – Téged is vár a Kolon-tó!
Soltszentimre kincse látszólag a földből bújt elő

Itt foglalj, ha komfortos élményre vágysz: Szerencsecsillag Vendégház

Amint átléped a Szerencsecsillag Vendégház küszöbét, tudni fogod, hogy jól döntöttél. Egyrészt, mert szuper kedvesek a házigazdák, másrészt pedig azért, mert itt minden adott a lelki feltöltődéshez. Ízlésesen berendezett szobák, modern játszótér és szabadtéri sütős-főzős helyek teszik még kellemesebbé a nyaralást.

A Kolon-tavi vadvilág kimeríthetetlen szépségét egyszerűen vétek lenne felfedezetlenül hagyni. Szállj meg a környéken, és nézd meg a saját szemeiddel!

Még több program a környéken >>

(fotók: szallas.hu, Kolon-tavi Archívum, Kurcsics Rita)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
70%
Imádom
Imádom
30%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%