Programok hétvégéreBudapest és környéke

A néma jégkockák városa – Filmgyártás Élménytúra a Korda Filmparkban

2 perces olvasási idő

Filmrajongók számára bakancslistás programot kínál az Etyeken működő Korda Filmpark. A Filmgyártás Élménytúra résztvevőjeként bepillantást nyerhetünk a nemzetközi szuperprodukciók kulisszái mögé, és testközelből ismerhetjük meg azokat a trükköket, melyek segítségével lenyűgöző hatást érnek el a filmkészítők. Mi kipróbáltuk és imádtuk. Élménybeszámoló következik spoiler nélkül, közeli szállásajánlatokkal.

Mit láthatunk a Filmgyártás Élménytúrán?

Mióta a Lumière fivérek 1895-ben megtartották a világ első nyilvános mozgókép vetítését, a filmgyártás óriási utat járt be. Ahogy akkor csodaszámba ment a nagyközönség számára is elérhető mozgókép, úgy ma is rácsodálkozunk sok filmes trükkre, melyek segítségével mesevilágok elevenednek meg, sosem látott formában.

A nézőben pedig felébred a természetes kíváncsiság, és tudni szeretné, a filmalkotók hogyan hozzák létre a különleges épületeket, alakokat, hanghatásokat. És egyáltalán: mi történik az ötlet megszületésétől a film moziba kerüléséig?

Ezekre a kínzó kérdésekre mind választ kaphatunk a Korda Filmpark Látogatóközpontjában, ahol egy körülbelül 2 órás, vezetett séta során izgalmas betekintést nyújtanak a filmesek „boszorkánykonyhájába”.  

A néma jégkockák városa - Filmgyártás Élménytúra a Korda Filmparkban
Szoba

A látogatásra mi egy vasárnap déli időpontot választottunk, melyet sikerült lekésnünk (az okáról később). A 10 perces késés ellenére csatlakozhattunk a csoporthoz, sőt, előzőleg felhívtak telefonon, hogy várhatnak-e minket. 

Az Élménytúra két részből, egy beltéri kiállításból és a kültéri díszletváros megtekintéséből áll, az „útvonal” pedig követi a film készítésének útját is. (Habár a Korda Filmpark Látogatóközpontja a Korda Filmstúdió területén fekszik, a forgatások – a szigorú titoktartás miatt – nem látogathatók a nagyközönség számára.) 

A séta a nyolcas stúdióban indul, ahol már az első teremben számos érdekességet tudhatunk meg a komplexum névadójáról, Korda Sándorról, és arról, miért mondják, hogy a magyarok alapították Hollywoodot.

A túra egy ötletes kerettörténetet is kapott, amely szerint éppen egy fantasy film forgatására készülnek. Hogy megtudjuk, hogyan haladnak az előkészületek, elsőként felkeressük a producer irodáját, aki éppen Los Angelesben tartózkodik. Videotelefonon azért mégis elmeséli nekünk, milyen lépésekből áll egy filmforgatás, és hogy miért szeretik a nemzetközi szuperprodukciók a Korda Filmstúdiót. 

Studió 8

Miért néma egy jégkocka?

A következő szobába belépve mindenkiből egy csapásra kibújik a kisgyerek, hiszen megérkeztünk a kelléktárba. Idegenvezetőnk itt igazi kulisszatitkokat árul el az egyes filmekben felhasznált fegyverekről, számítógépes trükkökről, sőt, bizonyos kellékeket ki is lehet próbálni

Tisztes édesapák gumikardokkal vívnak a szoba egyik felében, míg mi, többiek a terem közepén álló, sokrekeszes szekrény fiókjait vizsgáljuk át. Találunk egy hatalmas fürt gumiszőlőt, maszkokat, a szekrény tetején pedig egy pohár áll, tele jégkockákkal.   

Bevallom, én még sosem gondolkodtam el azon, vajon okozhat-e nehézséget egy forgatócsoportnak a jégkocka. Kiderült, hogy okozhat, nem is egyet. 

Egyrészt elolvad, és ha egy jelenetet többször újra kell venni, bizony folyamatosan pótolhatnák. Másrészt csöröghet a pohárban, ez pedig zavarja a beszédhangok rögzítését. 

Mi tehát a megoldás? Az átlátszó gumikocka, ami bármeddig bírja és nem kelt zajt. Ezért nevezik néma jégkockának

Továbbhaladva folytatódik a mesevilág, hiszen megérkeztünk a varázsló házához – pontosabban a felépített díszletbe, ahová be is léphetünk. És ha már készen áll a díszlet, következhet egy jelenet próbája! A csoportunk lelkes tagjai közül kerül ki a varázsló, a főhős és a rendező, a jelenet végén pedig nagy tapsot kapnak.

A díszlet mögött óriási zöld vászon feszül, a green box technika – egy igazi varázslat – miatt. Itt tudjuk meg azt is, hogy az eredetileg használt blue boxot (vagyis kék hátteret) miért cserélték le zöldre. Mint kiderült, a kék farmernadrág volt a ludas, mivel zavarta a blue boxot: a farmerban feszítő filmesek lába egyszerűen nem látszott a felvételeken, ezért olyan színt kellett keresniük, amelyből alig készül ruha. Így esett a választás a ma ismert, élénkzöld árnyalatra.  

A néma jégkockák városa - Filmgyártás Élménytúra a Korda Filmparkban
Házikó

Egyszer nyomornegyed, máskor palota 

A Filmgyártás Élménytúra beltéri szakaszán lehull a lepel arról is, hogyan képezik az egyes hanghatásokat, zajokat, sőt, még az Oscar-díjjal is fotózkodhatunk.

Rövid pihenőt követően kabátba bújunk, és a kapu közelében álló díszletváros felé vesszük az irányt. Hiába tudjuk, hogy a körülöttünk álló házsorok és paloták nem igazi kőből készültek, nehéz ezt elhinnünk, annyira élethű minden épület. 

Ezeken az utcákon és tereken olyan produkciók készültek már, mint a Borgiák Jeremy Irons főszereplésével, az Aranybulla vagy a Hunyadiak. Más alkalommal egy nyomornegyed ábrázolásához a díszlet hátulját is használták. Még a barcelonai Güell-park egy részletét is megtaláljuk, melyet a Smaragdváros című filmsorozathoz építettek. 

A jól csengő nevek sora folytatódik. A Korda Stúdióban egymásnak adják a kilincset a Disney+, a Netflix és a Paramount Pictures stábjai, olyan filmeket készítve itt, mint az Inferno Tom Hanks, illetve a Mentőexpedíció Matt Damon főszereplésével. Megfordult itt Benedict Cumberbatch és Adrian Brody is, de világhírű koreai popbandák is rendszeresen forgatnak itt. 

A néma jégkockák városa - Filmgyártás Élménytúra a Korda Filmparkban
Középkori palota díszlet

Kinek ajánlott a Filmgyártás Élménytúra?

Felnőttek és iskolás gyerekek számára egyaránt tartalmas és élvezetes ez a program. A kisebb gyerkőcöket viszont valószínűleg nem kötné le a sok technikai információ, és nehezebben viselnék a csoportos séta kötöttségeit, ezért a szervezők a túrát 12 éves kortól ajánlják.  A terep végig könnyű, lépcsőt mászni sem kell, ám a magas sarkú cipőt mégsem ajánljuk, mivel a kültéri díszletváros kavicsos utcáin ez nem lenne kényelmes viselet. 

Güell Park díszlet

Hogyan juthatunk el a Korda Filmparkba?

Jó hír, hogy autóval, Volánbusszal és vonattal egyaránt eljuthatunk a Filmgyártás Élménytúrára.

A Volánbusz etyeki járatai a Kelenföldi Pályaudvartól, illetve a Széna térről indulnak, és elvisznek egészen a Filmstúdió kapujáig. Erre a buszjáratra kell átszállnod Biatorbágyon akkor is, ha addig vonattal utazol.

Az autósokat ingyenes parkoló várja közvetlenül a kapu előtt. Ha ezt a közlekedési módot választod, az M1 autópályáról Biatorbágy felé kell lehajtanod, érintve a vasúti függőhidat. A Biai úton haladj tovább egyenesen. Az út hamarosan kettéválik, és itt résen kell lenned.

A GPS ugyanis nem az egyenes továbbhaladást ajánlja, el a Biatorbágyi tó mellett – ez a jó irány -, hanem egy balra kanyarodással elvisz Sóskútra. Innen azonban nem lehet továbbhaladni a Filmpark irányába, vissza kell fordulni, ami közel 20 perces felesleges kitérő. Mi is ezért késtük le a csoport indulását.

A néma jégkockák városa - Filmgyártás Élménytúra a Korda Filmparkban
Kapu

Mikor vannak nyitva?

A Filmgyártás Élménytúrák minden héten szerdától vasárnapig érhetőek el, kizárólag csoporthoz csatlakozva, előzetes időpontfoglalás alapján. 

2023. december 15-től 2024. január közepéig zárva tartanak.

Aktuális információk és jegyfoglalás: Filmgyártás Élménytúra

Mesés szálláshelyek a Korda Filmpark közelében

1. Dióház Etyek

Társaságok, családok számára egyaránt kényelmes és hangulatos szállást nyújt az etyeki Dióház. A tökéletesen felszerelt bababarát vendégház egy utcányira található a Gasztrosétánytól

2. Flamingó Panzió és Borház Etyek

Igényes wellness szálláshelyen pihenhetsz az etyeki Öreghegyen álló Flamingó Panzióban, amelyet nagy társasággal akár egyben is kibérelhettek. A mediterrán stílusú panzióban jacuzzi és finn szauna is hozzájárul a lazításhoz.  

3. Abacus Business & Wellness Hotel Herceghalom****

Ha Budapest közelében keresel modern és dizájnos wellness szállodát, irány Herceghalom! Az Abacus Hotelben komplett életmódprogramokkal várják a felfrissülni vágyó vendégeket. Spa részlegükön vízi és szauna világ, relaxáló és szépítő kezelések vehetők igénybe.

Ugorj fejest a filmes élményekbe, látogass el a Filmgyártás Élménytúrára! Messzebbről jössz? Akkor foglalj szállást oldalainkon >>

Kalandozz a Váli-völgy mesés birodalmában! >>

(Képek: Szallas.hu, Gajdos Kinga)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
77 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Kastélyok és várak

    Fedezd fel az ország leggyönyörűbb kastélyait a Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLYGYŰJTEMÉNYÉNEK segítségével!

    15 perces olvasási idő
    Toplisták

    Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

    2 perces olvasási idő
    Családi kiruccanás

    Magyarországi állatkert gyűjtemény - "Állati jó" helyek térképpel

    9 perces olvasási idő