Téli tájolóKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódás

Egy csipetnyi romantika a kassai adventi vásárban

2 perces olvasási idő
Jakab-palota Kassán

Kassa gyönyörű városában sétálva ma is átélhetjük a Rákóczi-kor téli varázsát, a gyertyák fényét, a kocsik és lovak dobogását, a karácsonyi ízeket és illatokat. Egy csipetnyi romantika, amely szinte magával ragad, rabul ejt az advent szeretettel teli várakozásában.

Adventi fények Kassán

Szlovákia leggyönyörűbb történelmi városában adventi, mesebeli világ várja a látogatókat.

Karácsonyi fények Kassa belvárosában

A főtéren megrendezett Kassai Karácsonyi Vásár hagyományosan Szent Miklós ünnepének előestéjén, december 5-én kezdődik és december 23-ig tart. A forralt borok, sült kolbász, krumplis palacsinta és sült gesztenye illata lengi be a történelmi utcákat. Megtelik a város élettel, rendezvények hada várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Élő Betlehem, jótékony célra főzött Angyali Káposztaleves teszi még hangulatosabbá a sétákat. Egy nap alatt a karácsonyfa alatt, egy 1000 literes kondér telik meg forró levessel, amelyből minden ember jóllakhat. Jelképes 1 euróért vagy akár többért is vásárolhatunk itt egy tányér valódi szlovák káposztalevest, és megszépíthetjük a nehéz helyzetbe jutott gyermekek és családok karácsonyát.

Kassa nevezetességei a történelmi belvárosban találhatóak, így nagy távolságokat sem kell megtenni. Az orsó alakú főtér, melyet Szlovákia egyik legszebb terének tartanak, a város szíve. Egy állandóan nyüzsgő sétány, amely decemberben ünnepi fényekbe öltözve várja a látogatókat. Forralt borral a kézben fedezzük fel együtt a várost!

Szent Erzsébet Dóm

A város legismertebb műemléke a háromhajós, gótikus Szent Erzsébet-székesegyház, melynek altemplomában temették el II. Rákóczi Ferenc fejedelem Rodostóból hazahozott hamvait, de itt nyugszik Zrínyi Ilona, valamint Bercsényi Miklós és felesége is. A Szent Erzsébet-dóm nemcsak Szlovákia legnagyobb temploma, hanem a nyugati keresztény egyház legkeletebben fekvő székesegyháza is.

Szent Mihály kápolna

A kápolna a 14. sz. első felében épült, a város területén fekvő temető kápolnájaként.

Szent Mihály-kápolna télen

Szent Mihálynak szentelték, aki a halottak lelkét a másvilágra kíséri. Alsó része „ossarium“-nak (csontkamra, csonttároló) szolgált, itt tárolták a felszámolt sírokból előkerült csontokat. Felső részében miséket celebráltak. A kápolna tornyocskája gótikus stílusú. A sekrestye bejárata felett találhatjuk a legrégibb fennmaradt kassai címert. A kápolna a Szent Erzsébet székesegyházzal és az Orbán-toronnyal együtt egy Szlovákiában egyedülálló gótikus épületegyüttest képez.

Kassai szállásokat itt találsz ⇒

Rodostói Ház

Kassa leglátogatottabb nevezetessége Rákóczi fejedelem rodostói házának a pontos másolata, mely a középkori városfal erődrendszerének legrégebben megmaradt részlete, a Hóhérbástya udvarában áll. 1943-ban építették fel a fejedelem ebédlőházának mását, ami ma a Kelet-Szlovákiai Múzeum kiállításaként mutatja be a szabadságharc vezetőjének mindennapjait, személyes tárgyait. A fejedelem nemcsak többször megfordult a városban, de a felkelés irányítását is intézte innen. 2006-ban, a fejedelem újratemetésének 100. évfordulóján Rákóczi emlékművet emeltek az udvaron, a büszke magas kőszobor egy Brazíliából hozatott 8 tonnás kőtömbön áll.

Jakab palota

A neogótikus stílusban épült Jakab-palota a Malom és a Štefánik utca sarkán áll, odavonzza a járókelők tekintetét.

Jakab-palota Kassán

Az épületet 1899-ben építette Jakab Árpád építész, a téglagyár tulajdonosa, mint magán lakóházat. Érdekessége, hogy az építkezés során a Szent Erzsébet- dóm átépítése során kiselejtezett építőköveket is felhasználták. 1945-ben itt volt az akkori csehszlovák köztársasági elnök, Edvard Beneš székhelye.

Steel Park

Az acélgyártás történetét testközelből ismerhetjük meg a kassai Steel Parkban. A kassai U.S. Steel kft., a kassai Műszaki Egyetem, a Šafárik Egyetem és a Szlovák Tudományos Akadémia együttműködésével jött létre. A kiállításon több mint 50 megfogható és kipróbálható tárgy várja a látogatókat a kohászat, földtan, fizika, kémia, biztonság, gépészet, mágnesesség, az optika/érzékelés, az újrahasznosítás, biometria és a robotika területéről. A kiállítás interaktív jellegű, lehet homokozni, kipróbálni a földtani fúrógépet és tanulmányozni a Föld egyes rétegeit, felhúzhatjuk saját magunkat a földszintről az első emeletre, áthaladhatunk egy mágneses pallón, speciális mágneses cipőben és előadásokat is meghallgathatunk: a levitáló kismadárról és a vákuumos kísérletekről, a mágnesességről, és ez még nem minden – van még robotfoci, Rubik-kocka és 3D mozi is! Minden látogató egy tanúsítványt kap, amelyen a neve mellett azok a kiállítási tárgyak szerepelnek, amelyeket a Steel Parkban meglátogatott. A Steel PARK – kreatív gyár a Kaszárnya/Kultúrpark felújított területén található a Kukučín utca 2. sz. alatt Kassán.

Nemzeti Színház

A városban töltött idő alatt érdemes meglátogatni a Nemzeti Színházat. A színház két színpadon működik, az egyik az 1899-ben épült történelmi épületben van és attól nem messze egy art-deco stílusú épületben egy kis színpad is működik. A történelmi látnivalók mellett, a kulturális élet is igen jelentős a városban. Egy évadban átlagosan 6 bemutatót tartanak, különféle műfajban.

Cím: Historická budova: Hlavná 58, Kassa. Kis Színpad: Hlavná 76, Kassa

Adventi forgatag Kassán

Márai Sándor szobra

A Mészáros utcán sétálva találkozhatunk Kassa talán legjelentősebb szülöttének, Márai Sándornak a szobrával, aki a városban töltötte gyermekkorát és középiskolai éveit. A szobor úgy örökíti meg, amilyen lehetett: gondolkodóként, a dolgok értelmét kutatva.

Kilátó Torony

Természetesen a város látképe, kivilágított utcái, megvilágított gyönyörű belvárosa egy magaslati ponton szétnézve, adja vissza teljes szépségét. A Hradová domb tetején magasló kilátótorony Kassa északi oldalán található, és innen igazán fantasztikus kilátás nyílik a városra. Gyalogosan is megközelíthető egy 20 perces sétával a Kassa-kavocsányi parkolótól. A 21,51 méter magas, acélszerkezetű, a padlózata faelemekkel kiegészített torony három szinten várja a látogatókat. A Kilátótorony üzemelése 2017-ben: május – augusztus – naponta hétfő kivételével, 10.00 és 18.00 között, hétvégenként 10.00 és 19.00 között szeptember – naponta hétfő kivételével, 10.00 és 18.00 között október – hétvégenként 10.00 és 17.00 között. Szélsőséges időjárás esetén (vihar, erős szél, jégeső, stb.) a torony biztonsági okok miatt zárva van!

Mesterségek utcája

Ki ne szeretne egy rövid időre betekinteni a középkorba? A bűbájos, térkövekkel kirakott, apró házakkal szegélyezett mesevilágba, a Mesterségek utcájába kalauzoljuk az olvasókat. Itt friss, illatos kenyeret vehetünk a péknél, gyógyfüveket és teákat a gyógyfüvesnél, benézhetünk a bőrdíszműveshez, a kovácsműhelyben a kovács, a fazekasműhelyben a fazekas kezének munkáját akár munka közben is megcsodálhatjuk. Inspirációt gyűjthetünk a műasztalos boltjában, és drágakövekből készült ékszert is tudunk választani karácsonyra ezen a különleges kis utcán.

Cím: Fazekas utca (Hrnčiarska ulica), Kassa

Andrássy-kastély Betléren

+ 1 Látnivaló a közelben: betléri Andrássy-kastély

Kassai utazásunk során érdemes útba ejteni a Betléren található Andrássy-kastélyt. A kastély ma Vármúzeumként működik, de eredeti berendezése, fegyver- és trófeagyűjteménye, valamint a páratlan szépségű könyvtárszobája messze földön híres. A kastélyt körülölelő közel 80 hektáros park is igazán figyelemreméltó. Az Andrássy Mauzóleumban pedig megcsodálhatjuk miként állított méltó emléket gróf Andrássy Dénes hőn szeretett feleségének, Franciskának.

Szállást keresel Kassán? Itt tudsz válogatni a szebbnél szebb helyek közül ⇒

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%