HorvátországCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

Aranyszarv – az egyik leghíresebb horvát strand

1 perces olvasási idő
Zlatni Rat (Aranyszarv) a horvátországi Brac szigetén

Biztosan találkoztatok már azzal a Horvátországot promótáló képpel, amin egy hosszú, sárga földnyelv a gyönyörű, türkiz színű vízbe nyúlik. Ez az úgynevezett Aranyszarv, a dalmáciai Brac szigetén, amit legalább egyszer meg kell tapasztalni! Az egész sziget tele van csodás kis városokkal, látnivalókkal és strandokkal, nem hiába a magyarok egyik legkedveltebb úticélja Horvátországon belül. De bárhol is szálljatok meg, az aranypartot mindenképpen érdemes meglátogatni!

Zlatni Rat (Aranyszarv) a horvátországi Brac szigetén

Aranyszarv – Zlatni Rat

Érdekességek Brac szigetről

  • Brac nem kispályás; ez a legnagyobb sziget Dalmáciában és a harmadik legnagyobb az egész Adriát tekintve. 780 méteres csúcsával itt található az Adria legmagasabb pontja is. Mellesleg már az időszámításunk előtti 12. századból is találtak itt leleteket, ami alapján ez Horvátország egyik legrégebb óta lakott területe!
  • A sziget elvileg a szarvasokról (brentos) lett elnevezve, de nincs bizonyíték arról, hogy itt valaha éltek volna szarvasok, és ahhoz is élénk képzelet kell, hogy a sziget alakját szarvasnak lássuk… Egyébként úgy is szokták emlegetni, hogy a szőlők és olajfák szigete, és ez már sokkal jobban passzol hozzá!
  • Brac híres a rajta található nagy mennyiségű dolomitról és mészkőről, már az ókorban is innen szállították a köveket mindenféle jelentős építményhez. A Splitben található híres Diocletianus palotának is „adományozott” köveket, de egy legenda szerint még a washingtoni Fehér Ház épülete is tartalmaz a szigetről származó köveket!
  • A fentiekből következik, hogy a kőművességnek nagy hagyománya van errefelé, és szobrokból sem szenvednek hiányt. A sziget keleti partján található Selca települése jól illusztrálja ezt: az egész világon itt a legtöbb az egy főre jutó műemlékek száma!
Brac szigeten összesen több, mint 110 templom található

Az alakváltó Aranyszarv

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez Horvátország egyik leghíresebb és legtöbbet fotózott strandja. Eredeti nevén Zlatni Rat, és a sziget déli részén, Bol város szélén található. Maga a strand elsősorban annak köszönheti népszerűségét, hogy szép, sárga, apró kavicsos plázs jellemzi és csodaszép türkíz kék-zöld tengervíz. Képeslapszerű látványt nyújt! A neve is adja magát; a part „arany”, a földnyelv pedig egy szarvra hasonlít. Arról is közismert, hogy alakváltó: a szarv formája az elemeknek köszönhetően változik, akár óráról-órára is!

Szállások Brac szigetén >>

Aranyszarv Zlatni Rat
A víz kristálytiszta

Az elemek közül pedig elsősorban a szelet emelném ki, mint meghatározó élményt: jellegzetesen délután 3 körül feléled a szél és megjelennek a hullámok is, így a strand népszerű a szörfösök, sárkányeregetők és vitorlások körében. Ilyen jellegű vízisportokra mi is bármikor befizethetünk! Ha viszont nem szeretjük a szelet, nyugodtan beülhetünk az 1 km hosszú strandon található bár vagy étterem valamelyikébe, hogy onnan gyönyörködjünk a látványban. A csodás környezet természetesen vonzza a turistákat, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet kifogni tömegmentes időszakot!

Ezek a Magyarországhoz legközelebbi homokos tengerpartok Horvátországban

Aranyszarv Zlatni Rat
A part rendben tartott, apró kavicsos

Igaz ugyan, hogy közvetlen a part mentén sekély a víz, lassan mélyül – ahol a képen is látjuk, hogy egészen világos színű – és a finom, apró kavicsot is kedvelhetik a gyerkőcök, azonban a szél és hullámzás miatt nem elsősorban a kicsiknek ajánlanám ezt a helyet. (Bár természetesen van őrbódé is a parton, ahonnan ügyelnek az úszókra). Tökéletes választás viszont családoknak, ahol kicsit nagyobbak már a kölykök, vagy pároknak. Az itteni naplemente nagyon romantikus!

Programtipp a közelben:

Sétáljunk el a Bol városában található, 15. századi, domonkos rendi kolostorhoz! Festői környezet, szemben a messzeségben Hvar szigete, a kolostor mellett pedig egy csendes, eldugott, nyugis kis strand vár.

Aranyszarv Zlatni Rat
A kolostor

Közlekedés Brac szigetére

Az odajutáshoz kompra kell szállnunk, ami Splitből és Makarskából is indul. Ez olyan szempontból jó hír, hogy mindkét város önmagában megér egy kiadós látogatást. Splitből Supetar városába érkezik a komp, mintegy 50 perc menetidővel. A makarskai komp Sumartin városába érkezik, ez körülbelül 1 órát vesz igénybe. Mindkét esetben nagyjából 33 kunába kerül egy főnek az út, erre jöhet még az autó felár. Ha nem autóval érkezünk, Supetar és Bol városában is bérelhetünk! A kompon töltött időt pedig érdemes felfogni egy izgalmas hajókirándulásnak, mert a látvány pazar!

Aranyszarv Zlatni Rat
Brac látványa a kompról

Kompmenetrend Brac szigetén

Split – Supetar

Július és augusztus során napi 14-szer közlekedik, szezonon kívül napi 9-szer. A legkorábbi reggel 5-kor, a legkésőbbi pedig éjfélkor indul Splitből. Indulás előtt nézzétek meg a pontos menetrendet >>

 

Makarska – Sumertin

Július és augusztus során napi 4-5-ször közlekedik, szezonon kívül napi 3-szor. A legkorábbi reggel 6-kor, a legkésőbbi este 8-kor indul Makarskából. A menetrendet itt találjátok >>

Aranyszarv Zlatni Rat
Bol belvárosa

Szállástippek az Aranyszarv közelében

Bolban mindent megtalálunk, ami csak kellhet: szállások, éttermek, boltok, másik strandszakasz, kikötő, autóbérlés… Mutatunk is pár szállástippet!

Apartmani Bezma Bol

Villa Daniela Bol ***

Villa Daniela Bol ***

Apartments Sanja Bol

A sziget más városában szeretnél megszállni? Semmi akadálya, bőséges a választék! >>

(fotók: Kalácska Erika, shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%