HorvátországCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTengerparti szállások

Aranyszarv, az alakváltó horvát strand

2 perces olvasási idő

Biztosan találkoztatok már azzal a Horvátországot promótáló képpel, amin egy hosszú, sárga földnyelv a gyönyörű, türkiz színű vízbe nyúlik. Ez az úgynevezett Aranyszarv, a dalmáciai Brač szigetén, amit legalább egyszer meg kell látogatni! Brač szigetén csodás kis városok, látnivalók és strandok várnak, nem hiába ez a magyarok egyik legkedveltebb úticélja Horvátországon belül. De bárhol is szálljatok meg, az aranypartot mindenképpen érdemes meglátogatni!

Aranyszarv, az alakváltó horvát strand
Zlatni Rat (Aranyszarv) a horvátországi Brač szigetén

Aranyszarv – Zlatni Rat

Az alakváltó Aranyszarv

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az Aranyszarv (eredeti nevén Zlatni Rat) Horvátország egyik leghíresebb és legtöbbet fotózott strandja, mely a sziget déli részén, Bol város szélén található. Maga a strand elsősorban annak köszönheti népszerűségét, hogy szép, sárga, apró kavicsos plázs jellemzi és csodaszép türkizkék tengervíz.

Képeslapszerű látványt nyújt! A neve is adja magát; a part „arany”, a földnyelv pedig egy szarvra hasonlít. Arról is közismert, hogy alakváltó: a szarv formája az elemeknek köszönhetően változik, akár óráról-órára is.

Aranyszarv, az alakváltó horvát strand

Szállások Brač szigetén >>

Az elemek közül elsősorban a szél munkája érvényesül: jellegzetesen délután 3 körül feléled, megjelennek a hullámok is, így a strand népszerű a szörfösök, sárkányeregetők és vitorlázók körében. Ilyen jellegű vízisportokra mi is bármikor befizethetünk.

Ha viszont nem szeretjük a szelet, nyugodtan beülhetünk az 1 km hosszú strandon található bárok vagy éttermek valamelyikébe, hogy onnan gyönyörködjünk a látványban. A csodás környezet természetesen vonzza a turistákat, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet kifogni tömegmentes időszakot.

Aranyszarv, az alakváltó horvát strand

Igaz ugyan, hogy közvetlenül a part mentén sekély a víz, lassan mélyül és a finom, apró kavicsot is kedvelhetik a gyerkőcök, azonban a szél és a hullámzás miatt nem ideális fürdőhely kicsik számára. (Bár természetesen van őrbódé is a parton, ahonnan ügyelnek az úszókra). Tökéletes választás viszont pároknak, és olyan családoknak, ahol már nagyobbak a gyerekek. Az itteni naplemente nagyon romantikus!

Aranyszarv, az alakváltó horvát strand

Programtipp a közelben:

Sétáljunk el a Bol városában található, 15. századi, Domonkos–rendi kolostorhoz! Festői környezet, szemben a messzeségben Hvar szigete, a kolostor mellett pedig egy csendes, eldugott, nyugis kis strand vár.

Aranyszarv, az alakváltó horvát strand
A kolostor

Érdekességek Brač szigetről

  • Brač nem kispályás; ez a legnagyobb sziget Dalmáciában és a harmadik legnagyobb az egész Adriát tekintve. 780 méteres csúcsával itt található az Adria legmagasabb pontja is. Már az időszámításunk előtti 12. századból is találtak itt leleteket, ami alapján ez Horvátország egyik legrégebben lakott területe!
  • A sziget elvileg a szarvasokról (brentos) lett elnevezve, de nincs bizonyíték arra, hogy itt valaha éltek volna szarvasok. Egyébként a szőlők és olajfák szigeteként is szokták emlegetni,, és ez már sokkal jobban passzol hozzá!
  • Brač híres az itt található nagy mennyiségű dolomitról és mészkőről, már az ókorban is innen szállították a köveket a jelentős építkezésekhez. A Splitben található híres Diocletianus palotának is „adományozott” köveket, de egy legenda szerint még a washingtoni Fehér Ház épülete is tartalmaz a szigetről származó köveket!
  • A fentiekből következik, hogy a kőművességnek nagy hagyománya van errefelé, és szobrokból sem szenvednek hiányt. A sziget keleti partján található Selca települése jól illusztrálja ezt: az egész világon itt a legtöbb az egy főre jutó műemlékek száma!
Aranyszarv, az alakváltó horvát strand
Brač szigeten összesen több, mint 110 templom található

Közlekedés Brač szigetére

Az odajutáshoz kompra kell szállnunk, ami Splitből és Makarskából is indul. Splitből Supetar városába érkezik a komp, mintegy 50 perc menetidővel. A makarskai komp Sumartin városába érkezik, ez az út körülbelül 1 órát vesz igénybe. Mindkét esetben nagyjából 5 euroba kerül egy főnek az út, erre jöhet még az autó felár. Ha nem autóval érkezünk, Supetar és Bol városában is bérelhetünk. A kompon töltött időt pedig érdemes felfogni egy izgalmas hajókirándulásnak, mert a látvány pazar!

Aranyszarv, az alakváltó horvát strand
Splitből érkező komp

Kompmenetrend Brač szigetén

Split – Supetar

Július és augusztus során napi 14-szer közlekedik, szezonon kívül napi 9-szer. A legkorábbi reggel 5-kor, a legkésőbbi pedig éjfélkor indul Splitből. Indulás előtt nézzétek meg a pontos menetrendet >>

Split-Supetar viteldíjak >>

Makarska – Sumertin

Július és augusztus során napi 4-5-ször közlekedik, szezonon kívül napi 3-szor. A legkorábbi reggel 6-kor, a legkésőbbi este 8-kor indul Makarskából. A menetrendet itt találjátok >>

Aranyszarv, az alakváltó horvát strand
Bol belvárosa

Szállástippek az Aranyszarv közelében

Bolban mindent megtalálunk, ami csak kellhet: szállások, éttermek, boltok, másik strandszakasz, kikötő, autóbérlés… Mutatunk is pár szállástippet!

1. Apartmani Bezma Bol

Akár családdal, akár párosan utaznál az Aranyszarvhoz, ez a szálláshely mindenképpen remek választás. A tengerpart csak pár perc távolságra van, és a látványában az erkélyeden ülve is gyönyörködhetsz.

2. Apartmani Ivy Bol

Nagystílű és modern apartmanok közül választhatsz ezen a horvát szálláshelyen, melyek mindegyike tágas terekkel és lustálkodásra csábító bútorokkal vár. Ha megéheznétek, néhány perc alatt elértek éttermet, élelmiszerboltot is.

3. Apartmani Brane Bol

Ez a szálláshely azonnal rabul ejt majd, hiszen a terméskő falak, a zöld spaletták és a rengeteg színpompás virág hamisítatlan mediterrán környezetet teremtenek. A hangulatos teraszon kényelmesen elfogyaszthatjátok az otthon elkészített grillételeket.

4. Apartmanok A Tenger Mellett Bol, Brač – 2904 Bol

Ez az elegáns apartmanház olyan pompás helyen fekszik, hogy kívánni sem lehetne jobbat. Szinte az utca végén vár a tenger, és még a dominikánus kolostor is nagyon közel van.

5. Apartments and Rooms LEA Bol

Bol gyönyörű, zöld hegyvidéki részén vár benneteket ez a szálláshely Horvátországban, ahonnan pazar kilátás nyílik a tengerre is. Bújj el a vadszőlővel befuttatott teraszon, vagy dőlj le egy jó könyvvel a süppedős kanapén!

Ezek is érdekelhetnek, ha Brač szigetére készültök:

A sziget más városában szeretnél megszállni? Semmi akadálya, bőséges a választék! >>

(Fotók: Shutterstock.com, Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%