BalcsiBarátokkalCsaládi kiruccanásÍzkalandNyári vakációProgramok hétvégére

Balatoni Halak Napja július 27-én

1 perces olvasási idő

Tudjátok, milyen halak vannak a Balatonban? Július 27. a Balatoni Halak Napja; ennek apropóján megtudhatjátok, hogy van élet a fogason túl is, ha leruccantok a Balatonra.

Balatoni Halak Napja
Balatoni fogas

Balatoni Halak Napja

2004-ben az akkori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium július utolsó szombatját jelölte ki a Balatoni Halak Napjául. Ezzel a Balatonra és benne élő halakra kívánták felhívni a figyelmet. Nem csak azért, hogy jóízűen befaljuk őket, miután levettük a grillrácsról, hanem hogy egyáltalán ismerjük meg a balatoni élővilágot. Habár itt megjegyeznénk, hogy a hal fogyasztása nemcsak, hogy nem hízlal, de szép lesz tőle a hajatok és bőrötök, öregemberként sem kell szemüvegért rohanni az SZTK-ba és még a depresszió ellen is hatékony.

Tehát, milyen halakról beszélünk? Dévérkeszeg, vörösszárnyű keszeg, csuka, harcsa, balin és a jólismert sügérféle a fogassüllő. Ami ha süllő kisebb, ha fogas, nagyobb. Hekk nincs a Balatonban, világos?!

Ahhoz, hogy biztosan ne keverjük össze a kárászt a keszeggel, mi a Fishinda ingyenes okostelefonos alkalmazását használtuk. Balatoni zsákmányszerző horgászatokhoz erősen ajánlott applikáció, hisz a korábbi fogások kapcsán rengeteg hasznos trükköt (bevált helyek, csalik, módszerek) leshetünk el a többi horgász repertoárjából.

Top 5 balatoni étterem, ahol meseszép panoráma fogad

Balatoni Halak Napja
Készül a halvacsora

Szálláshelyek a Balatoni Halak Napjára

Pecázáshoz vagy a halas finomságok kipróbálásához megéri néhány éjszakát a magyar tengernél tölteni! Balaton környéki vendégházakból válogattunk össze néhányat. Nem mindegyik található közvetlen a vízpartján, azonban mindegyik ideális helyszín, hogy a közelben balatoni halakkal ismerkedjetek, vagy horgászni induljatok.

Pajtás Vendégház Örvényes

A kedves, északi parti faluban találjátok ezt a 12 ágyas vendégházat. A több mint 100 éves ház nem pont a tó partján van, de pont ideális egy jó pecázás utáni visszavonuláshoz. Hasonlóképpen egy kiadós halvacsora után is jóleshet itt a pihenés.

Pajtás Vendégház Örvényes

Egzotikus Kert 200 Éves Vendégház Balatonalmádi

Önálló nyaralóház, az 1800-as évek elején emelt épületben. Szintén nem a tó partján, de pazar kettel és kilátással, három fő részére. Csendes hely, zajos társaságokat és háziállatot nem fogadnak.

Egzotikus Kert 200 Éves Vendégház Balatonalmádi

RádLiget Vendégház Balatonlelle

A Balatonszemes és Balatonlelle között található különleges, ötszobás szállásról bicajjal is könnyen megközelíthetitek a Balatont, ahol biztos találtok kedvetekre való halat. És ha már kulinária, a RádLiget Vendégház a Rádpusztai Gasztro Élménybirtok mellett fekszik.

RádLiget Vendégház Balatonlelle

Kiss Villa Balatonföldvár

Azt nem tudjuk, hogy az egykor szintén itt pihenő Illyés Gyula, Karády Katalin és Németh László mit tudtak a balatoni halakról, pecáztak-e? Talán kideríthetitek, ha ebben az 50 ágyas, néhai Széchenyi villában foglaltok szállást.

Balatoni Halak Napja
Kiss Villa Balatonföldvár

Erzsébet Ház Keszthely

A Helikon strandhoz közeli ház 6 ággyal, csendes utcában, de Keszthely központjához közel. A kertben halat is grillezhettek, amit a ház jól felszerelt konyhájában tudtok előkészíteni.

Balatoni Halak Napja
Erzsébet Ház Keszthely

Programok a Balatonnál

Balatoni Múzeum, Keszthely

Ha pedig Keszthelyen vagytok, a Balatoni Múzeumban részleteiben ismerkedhettek meg a balatoni élővilággal, a Balatoni Halak Akváriumában a tóban élő halfajokról mindent megtudthattok. És még 10% kedvezményt is kaptok, ha a Szallas.hu-n foglaltok szállást.

Balatoni Múzeum, Keszthely

A helyzet az, hogy a Balatoni Halak Napja időszaka nagyon főszezon a Balatonnál. Döntsetek gyorsan és bölcsen, hogy le ne maradjatok a balatoni szállásról! És egyetek sok halat!

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%