Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

Március, a Barlangok hónapja – különleges túrák és érdekes programok várnak idén is!

2 perces olvasási idő

Magyarországon annyi különleges képződmény található, hogy ha mindet fel szeretnétek fedezni, az heteket venne igénybe. Szerencsére, több tematikus eseményt szerveznek hazánkban, amikor lehetőségetek van arra, hogy ezeket megismerjétek. Márciusban rendezik meg a Barlangok hónapját, így Ti is belevethetitek magatokat a barlangászás rejtelmeibe! Számtalan érdekes program vár benneteket, már csak ki kell választanotok a számotokra szimpatikus helyszínt és belevágni a kalandba!

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Aggteleki rövidtúra, vörös-tói középtúra, jósvafői rövidtúra

A több mint 1400 barlanggal rendelkező Aggteleki- és Szlovák-karszt nem véletlenül nyerte el a Világörökségi címet. Meseszép függőcseppkövek, cseppkőoszlopok, – bevonatok és lefolyások különböző formái ejtenek bennünket rabul, amit a Baradla-barlang valamelyik termébe lépünk. A Barlangok hónapjában is bátran ellátogathatunk a képződmények egyikébe, ugyanis naponta 3 túrával várják a nézelődni vágyókat. 

Március, a Barlangok hónapja – különleges túrák és érdekes programok várnak
Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki rövidtúra körülbelül 1 km hosszú, 60 perc alatt teljesíthető, és azok számára is ajánljuk, akik még soha nem vettek részt hasonlón. A vörös-tói középtúra a leghosszabb az elérhető túrák közül, 2,3 km hosszú és 100 perc alatt teljesíthető, nehézsége pedig a közepes tartományba esik.

Végig villanyvilágítással ellátott szakaszon közlekedhetünk és itt csodálhatjuk meg Magyarország legnagyobb állócsepkövét, a 19 m-es Csillagvizsgálót. A jósvafői rövidtúra a Baradla-barlang jósvafői bejáratától indul, ide is érkezik vissza, és összesen 1,4 km-t tehetünk meg a föld alatti járatokban 60 perc alatt.

Bármelyikre is essen a választásotok, a Barlangok hónapjában a naponta induló túrák esetében 20 % kedvezmény jár majd a felnőtt jegyek árából.

Március, a Barlangok hónapja – különleges túrák és érdekes programok várnak
Aggteleki-karszt

Az állandó túrák mellett márciusban 3 rendhagyó túrára is jelentkezhettek: az egyik a Baradlamanó túra, amit március 2-án, 9-én, 15-én, 23-án és 29-én szerveznek meg az Aggteleki – és Szlovák-karszt jósvafői részén. Főként gyerekes családoknak ajánlott, akik szeretnék megismerni Baradlamanó birodalmát, a mélység titkait, és a különleges cseppköveket. A minden alkalommal fél 11-kor indulótúra 1 km hosszú, 1 órát vesz igénybe, és szükséges hozzá az előzetes regisztráció.

A másik március 16-án, szombaton a Búvárkodjunk? Természetesen! – a nélkülözhetetlen beporzók című családi program lesz, amelyen nemcsak egy interaktív előadáson, hanem játékos foglalkozáson keresztül is megismerhetitek a beporzókat, és természetesen egy rövid túra is a program része. A jósvafői Kúria Oktatóközpont és Lovasbázis területén megrendezett foglalkozásra szintén előzetes bejelentkezést kérnek.

Március 30-án pedig az erdők csendjének relaxáló és stresszoldó erejét is kipróbálhatjátok, ha bejelentkeztek az általuk szervezett Vörös-tó környéki Erdőfürdőre. A túra 2 órás, és kb. 5 km hosszú lesz.

További információk >>

Többnapos vakációt terveztek? Nézzetek szét az elérhető szállásaink között! >>

Még több kirándulóhelyet keresel a környéken? >>

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Izgalmas barlangi kalandtúra a Szentgáli-kőlikban

Ha különleges időutazásra vágytok a Balaton-felvidéken, akkor a Szentgáli-kőlik a barlangotok! Ez a helyszín merőben más, mint a többi, Magyarországon található barlang, ugyanis itt elődeink életét ismerhetjük meg egy túra keretein belül.

Március – október között minden hónap 3. szombatján indulnak a túrák, amelyre előzetes jelentkezés szükséges. A helyszínre a lefoglalt túra előtt fél órával érdemes megérkezni, ugyanis egy rövid tájékoztató és a védőruházat kiosztása is ekkor történik meg. 

Március, a Barlangok hónapja – különleges túrák és érdekes programok várnak
Barlangi kalandtúra a Szengáli-kőlikban (Kép: Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapja)

Ez a túra csak overálban és speciális felszereléssel teljesíthető, nehézsége pedig kezdőknek nem ajánlott. A gyakorlott barlangi túravezetők mindenben a segítségetekre lesznek a barlangjárás során. Ha felejthetetlen élményt szeretnétek, igényeljetek lovaskocsit, ami a bázis melletti parkolóból indul.

Márciusban érdemes kihasználni a Barlangok hónapja által nyújtott kedvezményeket, és felfedezni például március 23-án a Csodabogyós-barlangot, melynek szépsége és izgalmassága kevés magyarországi helyszínhez hasonló.

Jelentkezés és részletek >>

Csodabogyós barlangtúra (Kép: Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapja)

Ha azonban valami különleges és könnyű túrára vágytok, akkor keressétek fel az egész évben kellemes hőmérsékletű Tapolcai Tavasbarlangot. A hangulatos földalatti csónakázás egészen biztosan hatalmas élmény lesz az egész családnak. Figyeljetek rá, hogy a jegyek többségét online értékesítik, így a helyszínen kapható jegyek száma korlátozott.

Tapolcai-Tavasbarlang

Szállást kerestek a közelben? Nézzétek meg, hol tudtok megpihenni a barlangi túra után! >>

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kapcsolódjatok ki a Szent István-barlangban

A Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól mindössze 3 km-re található. A barlang fokozottan védett, így mindössze 170 méternyi szakaszt nyitottak meg a látogatók előtt. A túra során ez a táv járható be oda-vissza, ahol a forrásbarlang különleges képződményeit fedezhetitek fel. Érdekessége, hogy 1931 óta folyamatosan, látogatók sora tekinti meg, azonban ennek ellenére is számtalan új cseppkő képződött az elmúlt évek során. 

Szent István-barlang

A téli időszakban, november 2. és március 31. között 9-15 óra között látogatható a helyszín, a túra körülbelül 30 percet vesz igénybe. Esős idő esetén érdemes érdeklődni a nyitvatartásról, ugyanis a nagy mennyiségű csapadék kivételes karsztvízszint-emelkedést eredményez a barlangban.

A Barlangok Hónapja alkalmából a Bükki Nemzeti Park is lehetőséget kínál a kevésbé vagy egyáltalán nem látogatható barlangjai felfedezésére. Az ősember nyomában járhattok például március 16-án, a kiépítetlen Kő-lyukban, ahová érdemes gumicsizmát és váltóruhát is vinni. Március 2-án két turnusban pedig a kicsi, de látványos cseppkövekben gazdag Esztáz-kői barlangot fedezhetitek fel egy rövid, 40 perces túra keretében.

Ha pedig valami igazán adrenalinnövelő kalandra vágynátok, akkor vegyetek részt a kihívásokkal teli overálos barlangtúrán március 23-án a Bolhási-víznyelőbarlangban. A Bükk-fennsík igen látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjának látogatását kifejezetten sportos fiataloknak, illetve felnőtteknek ajánlják.

A túrák részleteit itt találjátok >>

Meseszép szállások a Bükkben >>

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Fővárosi túra a Szemlő-hegyi barlangban

Kisgyerekes családoknak ideális helyszín lehet a Barlangok hónapjában a Szemlő-hegyi barlang! A különleges helyszínen található képződmények igazi mesevilágot tárnak fel a látogatók előtt, amit Gryllus Vilmos zenéi tesznek teljessé.

A túrák óránként indulnak a hét minden napján (kivéve kedden), melynek az első időpontja délelőtt 10 óra, az utolsóé pedig délután 4 óra. Akik szeretnék egy úttal felfedezni a Pál-völgyi barlangot is, azok tudnak kombinált jegyet vásárolni a jegyirodában, és egy éven belül bármikor felhasználhatják. 

  • A Facebookon rendszeres tájékoztatást adnak az aktuális programokról, érdemes őket bekövetni!
  • További információ: +36 (1) 325 6001
  • Weboldal: szemlohegy@dinpi.hu
Március, a Barlangok hónapja – különleges túrák és érdekes programok várnak
Szemlő-hegyi barlang, Budapest

Szállások a közelben >>

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Villanhatnak a vakuk márciusban a Mecsek legnépszerűbb természeti képződményében, az Abaligeti-barlangban. Március 1-jén ugyanis fényképezős túrára hívják a látogatókat, amelynek keretében egy fotós szakvezető segítségével lehetőség nyílik a természet alkotta káprázatos látnivalóinak megörökítésére is.

További részletek a programról itt >>

Abaligeti-barlang bejárat

Fantasztikus abaligeti szállások >>

Fedezzétek fel Ti is Magyarország rejtett kincseit a Barlangok hónapjában! Ünnepeljétek rendhagyó módon március 15-ét >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com, bfnp.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%