Vidéki víkendBarátokkalCsaládi kiruccanásÉrdemes megnézniProgramok hétvégéreTavaszi zsongásVidéki vendégség

Ha húsvét, akkor irány a Hollókői Húsvéti Fesztivál!

2 perces olvasási idő

A húsvéti népszokásaink többsége kezd feledésbe merülni, így egyre kevésbé divat már a locsolkodásnak az a formája is, mikor a fiúk házról házra jártak és némi finom falat és hímes tojás reményében meglocsolták a család női tagjait. De nincs veszve minden, hiszen létezik az országban egy kis falu, ahol a néphagyomány ma is él, és húsvétkor egy hamisítatlan, pezsgő forgatagban találhatjuk magunkat, mintha csak visszautaznánk az időben néhány évtizedet. Ez nem más, mint Hollókő, „az élő falu”, ahol 2022-ben ismét fergeteges húsvéti programokkal várják az érdeklődőket.

Hollókő, az élő falu

Hollókő egy csodálatos kis zsákfalu a Cserhát vonulatainak ölelésében, ahol kicsit olyan, mintha megállt volna az idő. Takaros kis fehérre meszelt házak sora határozza meg az Ófalu jellegzetes utcaképét, központjában pedig ott a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, ami nem csak az Ófalu, hanem Hollókő egyik emblematikus épülete is. A településrész 67 védett háza 1987-ben felkerült az UNESCO Világörökségeinek listájára, ami egy igazán rangos elismerés és a helyeik joggal büszkék erre.

Ha húsvét, akkor irány a Hollókői Húsvéti Fesztivál!
Ófalu, Hollókő

Akik még sosem jártak itt, hajlamosak azt gondolni, ez is csak egy élettelen skanzen, de nagyot tévednek! Hollókő nem véletlenül kapta az „élő falu” elnevezést, hiszen több kis házban még ma is élnek, mások szálláshelyként funkcionálnak, megint másokban kis kézműves manufaktúrák vagy kiállítóhelyek működnek.

Volt szerencsénk már többször is járni ebben a mesebeli palóc faluban: zsúfolt húsvéti forgatagban, vagy éppen turistáktól mentes időszakban, de mindig találtunk valami izgalmasat. Ami miatt pedig különösen a szívünkhöz nőtt, hogy mindig van olyan porta, ahonnét vidám népzene dallama szűrődik ki, és nem tudunk úgy végigsétálni az utcán, hogy a helyiek ne kedves mosollyal az arcukon köszöntsenek.

Persze Hollókő nem csak az Ófalu miatt remek úti cél egy családi kiruccanáshoz, hiszen érdemes szót ejteni a település fölé magasodó 13. századi várról is, ami éppen 2022. márciusában nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt a felújítás után, így aki már járt itt, talán annak is mutat majd újat ez a látnivaló.

Ha szívesen olvasnátok még a vár történetéről, itt sok érdekességet találtok róla:

A hollókői látnivalók sora még itt sem ér véget, hiszen a Cserhát pazar túraútvonalakat rejt, amik többsége gyerekkel is teljesíthető.

Tipp: a közelben található, rejtélyes „kéz kilátót” semmiképpen ne hagyjátok ki, remek családi kiruccanás lesz!

A Hollókői Húsvéti Fesztivál 2022-es programja

  • Időpont: 2022. április 15-18.
  • Helyszínek: Hollókő-Ófalu és a vár

Programok tekintetében 2022-ben sem fognak csalódni, azok, akik szeretik a hagyományőrző műsorokat, a népzenét, a táncot és a kézműveskedést. Hollókőn a család apraja-nagyja húsvétkor is fog olyan eseményt találni, ahol jól érezheti magát.

A legnagyobb forgatag egészen biztos, hogy a Pajtaárok Színpad környékén lesz, ahol olyan neves népzenészek és együttesek lépnek majd fel, mint a Parno Graszt (04.16.), a Muzsikás Együttes (04.17.) és a Kerekes Band (04.18.). Húsvét vasárnap ráadásként a nagykoncert után még Locsoló Táncház is lesz, ahol egészen éjfélig rophatják a táncoslábúak.

Az Ófaluban és a várban pedig 4 napon keresztül várja a látogatókat kirakodó vásár, kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók, táncos-zenés mulatságok, mesemondó kuckók. Húsvét lévén egészen biztosan lesz tojásfestés is és természetesen nem maradhat el a hagyományos, vödrös locsolkodás sem, ahol „nő nem marad szárazon” – ahogy a húsvéti szlogenjükben hirdetik.

Ha húsvét, akkor irány a Hollókői Húsvéti Fesztivál!
Élményfonó Kézműves Műhely, Hollókő

Praktikus tudnivalók, belépőjegyek

Az szinte borítékolható, hogy rengetegen lesznek, hiszen az ország egyik legpörgősebb, legkülönlegesebb húsvéti programjáról van szó. Ha a tömeget elviselitek, cserébe olyan élményben lehet részetek, ami a legkevésbé mondható hétköznapinak.

Ha húsvét, akkor irány a Hollókői Húsvéti Fesztivál!
Guzsalyas Viselettár, Hollókő

A rendezvény idején az Ófalu csak a Hollókői Húsvéti Fesztivál jegyével látogatható, ami tartalmazza a település összes programjának díját, sőt, egyes látnivalók belépődíját is. Ilyen például az egyébként külön belépős Palóc Játszóház, az Oskola, a Postamúzeum, a Falumúzeum, a Babamúzeum, a Guzsalyas Viselettár és a Kézműves Nyomdaműhely.

Napi jegyek:

  • Nagyszombaton: felnőtt 4000 Ft, gyerek (7-18 év) és nyugdíjas 3000 Ft
  • Húsvét vasárnap és húsvét hétfőn: felnőtt 5000 Ft, gyerek és nyugdíjas 4000 Ft
  • 7 éves kor alatt ingyenes.

Pénztárcabarát tipp: Akik nem szeretik a tömeget, és nem is szeretnének túl sokat költeni, de azért szívesen vennének egy kis ízelítőt, hogy milyen egy igazi palóc húsvét, azoknak ajánljuk, hogy április 15-én, nagypénteken látogassanak el Hollókőre. Ekkor az Ófalu és a kézműves vásár is szabadon látogatható, belépőt csak az egyébként is fizetős kiállítóterekben kell váltani, vagy választhatjuk az úgynevezett Faluséta jegyet, melynek megvásárlásával 8 helyszín nézhető meg. Ennek díja felnőttek részére 3000 Ft, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 2000 Ft. A Faluséta jegyről bővebben itt olvashattok >>

Ezen a napon színpadi programok és zenés-táncos események még nem lesznek, cserébe viszont nyugodtabban meg lehet nézni minden látnivalót.

Ha húsvét, akkor irány a Hollókői Húsvéti Fesztivál!
Hollókői Szent Márton templom

A mi tippünk: Ha szeretitek a tejtermékeket, mindenképpen nézzetek be a Gazduram Sajtboltjába (Kossuth u. 85.), ahol nem csak isteni sajtokat, hanem nagyon finom, adalékmentes ivójoghurtokat is kóstolhattok.

Ha húsvét, akkor irány a Hollókői Húsvéti Fesztivál!
Sajtbolt az Ófaluban

Szállások Hollókőn

Hogy milyen nagyszabású eseményről van szó, azt remekül szemlélteti, hogy Hollókőn szállást találni a húsvéti időszakra már szinte lehetetlen, de szerencsére a közeli településeken azért még akadnak szabad helyek. Az alábbiakat ajánljuk:

Ha most nem is, de máskor mindenképpen próbáljátok ki az Ófalu valamelyik kis műemlék házát, és szálljatok meg ott néhány éjszakára. A mi kedvenceink:

Ha részletesebben is olvasnátok Hollókő látnivalóiról, ajánljuk egy korábbi cikkünket is:

Fergeteges húsvéti programok, sok-sok zene és tánc, kézműves kirakodó vásár és az elmaradhatatlan vödrös locsolkodás. Ez mind rátok vár, ha Húsvétkor Hollókőre látogattok.

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
Belföldi előfoglalás – utazz olcsóbban🧳

✔︎ Foglalj minimum 12% kedvezménnyel!

✔︎ Keresd az Előfoglalás 2023 címkével ellátott ajánlatokat!