Vidéki víkendCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVidéki vendégség

Hagyományőrző programok és látnivalók Hollókőn

1 perces olvasási idő
Tavasz Hollókőn

Hollókő lakossága nincs 400 fő, mégis, ez az apró, Nógrád megyei falu tele van élettel. Tradicionális építészetének és népi szokásainak köszönhetően már 1987 óta szerepel a világörökségek listáján, s a lakók ma is élénken őrzik hagyományaikat. Mivel április 18-án ünnepeljük a műemlékvédelmi világnapot, összeszedtük, milyen programok és látnivalók közül lehet válogatni, ha Hollókőn jársz!

programok Hollókőn
Tavasz Hollókőn

Látnivalók és programok Hollókőn

Hollókői vár

A sziklaerődítmény egy kiugró sziklafalon található, és már önmagában a csodás panoráma miatt érdemes meglátogatni, hiszen tökéletes kilátást nyújt Hollókőre és a környező Cserhát-hegységre. A várat a tatárjárás után kezdték el építeni, és az első említés róla a 14. századból származik, ekkor még „Castrum Hollokew” néven. S hogy mitől holló-kő a Hollókő? A legenda szerint egy földesúr elrabolta a szomszédja feleségét és épülő várába záratta. Az asszony dajkája azonban szövetségre lépett az ördöggel, s a hollóvá varázsolt ördögfiak az éj leple alatt kőről-kőre lebontották a várat, hogy kiszabadítsák az asszonyt. A kövekből egy másik hegyen megépült az, amit ma a hollókői várként ismerünk.

látnivalók Hollókőn
A hollókői vár

A vár manapság múzeumként funkcionál; a Panoptikum teremben egy 13. századi életképet csodálhatunk meg a kiállított bábuknak köszönhetően, a Fegyverteremben pedig középkori kézifegyverekkel ismerkedhetünk meg.

Nyitva tartás: április 1-től: 10-18 óráig (a pénztár 17:30-kor zár)

Belépő: diák és nyugdíjas: 600 Ft, felnőtt: 900 Ft, pedagógusoknak ingyenes.

Falumúzeum

Ha szeretnéd részletesebben is megismerni, hogyan éltek egykor Hollókőn az emberek és hogyan is nézett ki egy tipikus parasztház berendezése, mindenképpen térj be a Falumúzeumba. A 19. században még lakóházként működött a mai múzeum épülete, amit az 1909-es tűzvész után renoválni kellett. A múzeum nem csak informatív, de úgy is érezheted tőle magad, mintha egy-két századot visszaugrottál volna az időben!

Cím: 3176 Hollókő, Kossuth u. 82.

Nyitva tartás: március 15 és október 31 között: minden nap 10-18 óráig

Belépő: felnőtt: 400 Ft, kedvezményes: 250 Ft, pedagógusoknak ingyenes.

Magyarországi skanzenek, ahol a hagyományok tovább élnek >>

programok Hollókőn
Jellegzetes hollókői parasztházak

Húsvéti programok Hollókőn

Hollókő egyik leghíresebb programja a Húsvéti Fesztivál, mely 4 napon keresztül várja a látogatókat. A locsolkodás mellett egyéb folklór programokkal, népi táncbemutatókkal és koncertekkel ünneplik a falusi tradíciókat. Kifejezetten ajánlott családoknak is, hiszen több gyermekprogram közül is válogathatunk. Ha pedig napközben megéhezünk, igazi palóc gasztronómia gondoskodik a jóllakottságunkról, például szilvásgombócfőzéssel! Idén április 19. és 22. között kerül megrendezésre a fesztivál.

TOP10 húsvéti úti cél Magyarországon>>

programok Hollókőn
Hagyományos húsvét Hollókőn

Ófalu és a templom

A múzeumok és rendezvények mellett egy egyszerű séta is elég lehet ahhoz, hogy felidézzük a 20. századi falusi élet mindennapjait. A központban meseszép, takaros házak sorakoznak egymás mellett a macskaköves utcán: összesen 55 parasztház tartozik a védett épületek közé, melyek mindegyike a népi építészeti stílust képviseli. Ami igazán érdekessé és élettel telivé teszi a falut, az az, hogy ezeknek a védett épületeknek a nagyrésze manapság is lakott. A falu közepén pedig a 19. század végén épült, jó állapotban megőrzött fatornyos, zsindelytetős templom áll, mintegy Hollókő ikonjaként.

programok Hollókőn
A falu szimbóluma, a fatornyos templom

Fazekasház

Éljen az alkotás öröme és a hagyományőrzés! A Fazekasház udvarában olyan régi, népi mesterségekkel ismerkedhetünk meg, mint a nemezelés, mézeskalács készítés, csuhézás, hímzés vagy agyagozás, s ez a kicsiknek is élvezetes program lehet. Előzetes bejelentkezés alapján egyéni és csoportos látogatókat is szeretettel várnak. Miután pedig megfigyeltük és kipróbáltuk a kézművesség csínját-bínját, a boltban magyar fazekasmesterek és iparművészek munkáit vásárolhatjuk meg.

Cím: 3176 Hollókő, Petőfi u. 4.

Telefonszám a bejelentkezéshez: +36 30 924 5052

Hollókő
Tradicionális népviseletben Hollókőn

Ha szeretnétek elsőkézből megtapasztalni a palóc kultúrát, ne habozzatok, Hollókő egész évben vár!

További programokért látogassatok el ide >>

Ha pedig autentikus, falusi szálláshelyet kerestek, nézzetek körül a szallas.hu oldalán! >>

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
Töltsétek le a Szallas.hu appot és nyerjetek!🧳

✔︎ Töltsétek le a Szallas.hu appot! 

✔︎ Raboljatok rá a jobbnál jobb nyereményekre!