Családi kiruccanásProgramok hétvégére

Ezt ne hagyjátok ki, ha gyerekkel mentek Debrecenbe! – Élménybeszámoló a Zsuzsi Erdei Vasútról

2 perces olvasási idő

Mióta gyerekkel járjuk az országot, szinte kötelező programmá vált, hogy ha kisvasút akad az utunkba, akkor azt ki kell próbálni. A legutóbbi kiruccanásunk alkalmával a debreceni Zsuzsi Erdei Vasút volt a soros, ami valódi sztárnak számít a városban. Hogy miért, azt hamarosan elmesélem! 

A Zsuzsi Erdei Vasút története

A Kárpát-medence legrégebbi kisvasútjaként számontartott Zsuzsi vonat 2022-ben ünnepelte a 140. születésnapját. 140 év hosszú idő, ezalatt a kisvonat már sok kalandot megélt.

Első útjára 1882. július 16-án indult, feladata a Gúthi-erdőben kitermelt fa szállítása volt. A vasút lelke már ekkor is Zsuzsi volt, a müncheni Crauss & Co gyárból származó gőzös, ami 20 km/h sebességgel vontatta a kitermelt fát. Ekkor a környék lakói még nem lelkesedtek az ötletért, hogy zajos vonat robogjon a házak között.

Ezt ne hagyjátok ki, ha gyerekkel mentek Debrecenbe! - Élménybeszámoló a Zsuzsi Erdei Vasútról
Zsuzsi Erdei Vasút, Debrecen

Az 1923-as év fordulópont volt, mert a korábbi vonalon (némi módosítást követően) megindult a személyforgalom, majd 1961-ben Zsuzsi nyugdíjba vonulhatott, mert a helyére korszerűbb mozdonyokat állítottak.

1977-ben a pálya külső szakaszát felszedték, de a debreceniek addigra már annyira megszerették a kisvonatot, hogy a tiltakozásuknak köszönhetően meghagytak egy 16 kilométeres szakaszt, ami ezt követően úttörővasútként üzemelt. Volt még próbálkozás a megszüntetésére, de a társadalmi nyomás mindig erősebb volt, így a Zsuzsi Erdei Vasút ma is zakatol Debrecen-Fatelep állomástól Hármashegyaljáig, sőt, néhány éve fel is újították a vonalát, a megállókat és a gépparkot is.

Debrecen-Fatelep állomás

Utazás a Zsuzsi Erdei Vasúttal

Az útvonal kevésbé látványos, mint például a lillafüredi vagy a királyréti társaié, de élményben mindenképpen felveszi a versenyt velük. Persze ma már nem gőzös szeli át a tájat, hanem korszerűbb M 48-as dízelmozdonyok, de a Zsuzsi név egybeforrt a vasútvonallal, így ma is mindenki így emlegeti.

Jegyet a Debrecen-Fatelep állomáson lehet váltani, vagy a vonaton a kalauznál. A kiindulópontnál egy szépen kialakított váróterem fogadja a vendégeket, aminek az udvarán egy kis játszótér is van, illetve padok és asztalok. Mikor mi ott jártunk, az egyik kocsiszínben egy kiállítást is meg lehetett nézni.

Ezt ne hagyjátok ki, ha gyerekkel mentek Debrecenbe! - Élménybeszámoló a Zsuzsi Erdei Vasútról
Régi hajtány jármű

Legtöbben a Hármashelyaljai végállomásig utaznak Zsuzsival, ahol a Természet Háza és egy erdei játszótér várja az utasokat. Ha menet közben másik megállóban szeretne leszállni az ember, azt a kalauznak kell jelezni, mert ha felszálló nincs a megállóban, akkor robog tovább a vonat.

Ezt ne hagyjátok ki, ha gyerekkel mentek Debrecenbe! - Élménybeszámoló a Zsuzsi Erdei Vasútról
A Zsuzsi Erdei Vasút mozdonya

Igazi retró élmény a fapados kocsikban zötyögni. A vonat egy szakaszon a városban közlekedik, ahol a helyiek hangos dudaszóval és heves integetéssel köszöntik kedvencüket, mintha valami sztárt látnának.

Nekünk, akik még soha nem utaztak ezen a vonalon, különösen nagy élmény volt ez. A vasút vonala a városból kiérve szántóföldek, mezők és elszórt tanyák mellett halad, majd elér az erdőig, ahol a fák lombja néhol alagutat képezve hajol a kocsik fölé.

Ezt ne hagyjátok ki, ha gyerekkel mentek Debrecenbe! - Élménybeszámoló a Zsuzsi Erdei Vasútról
Retró, fapados ülőhelyek a Zsuzsi vonaton

Mi a végállomásig utaztunk, ahol erdei iskola, tanösvény, a Hármashegyi-tó és egy kilátó is található. A menetidő így 45 perc volt, ami elsőre soknak tűnik egy fapados kisvonaton, de mégis gyorsan elrepült az az idő.

A Hármashegyi kilátó és a Hármashegyi-tó mellett halad el az Országos Kéktúra útvonala, így a jelzést követve nem nehéz megtalálni őket. A vonat végállomásától 30 perc séta tempótól függően. A hely a nevét 3 magasabb dombról kapta, amik közel sem hegyek, de az alföldi viszonylatban már magasnak számítanak.

A kilátó a legmagasabb, 151 méter magas dombon áll, 25 méter magasan nyúlik az erdő fölé. Érdemes felkapaszkodni a csúcsára, ahonnan gyönyörű a kilátás a környékre.

Ezt ne hagyjátok ki, ha gyerekkel mentek Debrecenbe! - Élménybeszámoló a Zsuzsi Erdei Vasútról
Panoráma a Hármashegyi kilátó csúcsáról
Extra tipp: ha a végállomásnál lévő Természet Házát nyitva találjátok, érdemes oda is benézni, ott egy fotókiállítás mutatja be a hely történetét és élővilágát, a torony tetejére felsétálva pedig szép panoráma nyílik a mellette lévő mesterséges tóra és a tisztást körülvevő erdőre.

5+1 szuper szállás a közelben

1. Héthajnal Apartman

A Zsuzsi vonat állomásától sétatávolságra lévő apartmanban 3 fő szállhat meg, így kisebb családoknak, pároknak ajánljuk.

2. Hotel Nagyerdő

Akik az állatkert vagy az Aquaticum közelében szeretnének megszállni, nekik tökéletes választás ez a hotel.

3. Hotel Divinus*****

Szintén közel van az állatkerthez és a fürdőhöz, de az előzőhöz képest árban és szolgáltatásokban is magasabb kategóriát képvisel. Akik szeretik a luxus kényelmet, azok nem fognak csalódni.

4. Central Palace Apartman

Pároknak és családoknak ajánljuk ezt a városközpontban lévő, modern apartmant.

5. Régi Posta Fogadó

Szintén a város központjában található a Régi Posta Fogadó patinás épülete, ahol a szobák berendezése is varázslatos.

+1 Tünde Apartmanház Hajdúböszörmény

Nem debreceni szállást, de nem maradhat ki az ajánlóból, mert ez az az apartman, ahol mi szálltunk meg. Nem túlzás azt állítani, itt minden pont olyan, mint a fotókon. Csodaszép udvar és ízlésesen berendezett az apartman, a szállásadó pedig nagyon kedves, ezért személyes tapasztalat alapján is bátran ajánljuk.

Próbáljátok ki az ország legrégebbi kisvasútját, zakatoljatok Zsuzsi vonattal Hármashegyaljára, a több napos kikapcsolódáshoz pedig foglaljatok szálláshelyet Debrecenben >>

A városban megéri napokat is eltölteni, hiszen rengeteg a látnivaló! Mi ezeket ajánljuk nektek:

(Képek: Szallas.hu, Bene Marianna)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%