Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásVidéki víkend

Rejtélyes „kéz kilátó” Észak-Magyarországon

1 perces olvasási idő

A Cserhát vonulatai között elhelyezkedő Felsőtold neve nagy valószínűséggel sokaknak ismeretlen, hacsak nem járták már végig az Országos Kéktúra itt elhaladó szakaszát. A festői kis falu nevét azonban érdemes lesz megjegyezni, mert egy olyan eldugott kirándulóhely és egy rejtélyes „kéz kilátó” is rejtőzik itt, amik a szó szoros értelemben is titkosak, hiszen a nyomtatott turistatérképek még egyáltalán nem jelölik, de a Google Maps is csak 2020 novembere óta jegyzi.

Rejtélyes „kéz kilátó” Észak-Magyarországon
„ Kéz kilátó ”

Festői falu és egy titkos út

Felsőtold a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet határán fekszik a Zsunyi-patak völgyében. A környékén pedig több szuper túraútvonal is fut, ráadásul legtöbb még kisebb gyerekkel is jól járható.

Rejtélyes „kéz kilátó” Észak-Magyarországon
Naplemente a Cserhátban

Mi éppen tavaly nyáron jártunk először itt egy egy évessel, mikor 3 éjszakát töltöttünk a Hollókővel szomszédos kis településen. Már akkor tudtuk, hogy ide még vissza fogunk térni! A helynek annyira családias a hangulata, hogy az volt az érzésünk, mintha a vidéki nagyszülőkhöz ugrottunk volna le a zajos fővárosból. Az utcán szinte mindenki ránk köszönt, vagy legalábbis biccentett egyet, de még olyan is volt, hogy egy-egy portáról intettek felénk, mintha jó ismerősök lennénk. 

Ismerős Ismeretlen

A szállásunk a Bableves Vendégházban volt, ami egy takaros kis parasztház. A szomszédságában pedig olyan házak vannak, amit helyiek laknak, így külön élmény volt reggel a szomszéd kakas kukorékolására ébredni. Szerencsére nem hajnali 4-kor zendített rá, a gyerek pedig odavolt a kerítésnél kapirgáló tyúkokért.

Rejtélyes „kéz kilátó” Észak-Magyarországon
Bableves Vendégház Felsőtold

Akkor sajnos még nyoma sem volt a rejtélyes formájú kéz kilátónak, ami január óta már több túrás csoportban is felbukkant. De sajnos egyéb információ nem derült ki róla, csak annyi, hogy az Országos Kéktúra Hollókő és Felsőtold közötti szakaszán, a Szár-hegyhez közel található. Az biztos, hogy igen különleges látványt nyújt az aprólékosan kidolgozott, nyitott tenyeret formáló kéz, így nem csoda, hogy felcsigázta a kedélyeket.

A rejtélyes „kéz kilátó

Aki többet szeretne megtudni róla, annak nincs könnyű dolga, ugyanis nem igazán említik még sehol, és fotókat is csak elvétve találni róla. Minket persze nem hagyott nyugodni a dolog. Végül Farkaskútvölgy Facebook-oldalán bukkantunk több infóra, mint kiderült, a kéz alakú kilátó az ő ötletük nyomán valósult meg. „Bakancs listánkon volt, hogy valami maradandót alkossunk. Így született meg a túrázóknak is egy szép úti cél, ahonnan belátni az egész vidéket. Nekünk pedig egy elmélkedő pont, ahonnét a birtokot álmodhatjuk tovább” – válaszolták egy érdeklődő kommentre. Azt is elárulták, a gyönyörűen kidolgozott alkotás készítője Csíkszentmihályi Benjamin.

Hogy klassz fotókat is mutathassunk nektek, abban Gere Gergő, a Bakancskoptató blog írója volt segítségünkre, aki nemrégiben személyesen is felkereste az ország legújabb kilátóját. Ha szívesen megnéznétek, merre járt még, itt találjátok az oldalát >>

A „kéz kilátó” és azon túl

Aki felkerekedik, hogy megnézze a Felsőtold rejtélyes kilátójából nyíló panorámát, ne csak egy napot szánjon a környékre. A vidék annyira magával ragadó, hogy talán még egy hét sem elég arra, hogy beteljünk a szépségével. Hollókőt nagy valószínűséggel nem kell már bemutatnunk, de tartogatunk még néhány tippet, hogy mi az, amit mindenképpen érdemes megnézni a világörökségi listát is gazdagító palóc faluban >>

Tipp: A környéken járva érdemes elkanyarodni a közeli Garáb felé is, ahol a világ legnagyobb hangtálja, a Samara hangtál található.

Ha szép az idő, akkor pedig azt javasoljuk, bátran koptassátok kicsit ti is a bakancsot a Cserhát vidékén. A csodás természeti környezetben garantáltan fel fogtok töltődni!

Szállásajánlatunk Felsőtoldon >>

Ha még több kilátót megnéznétek a környéken, térképes gyűjteményünkben tudtok keresgélni:

(Fotók: Gere Gergő, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
94%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
6%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%