Budapest és környékeCsaládi kiruccanás

Megnéztük Budapest legújabb kilátóját – 27 méter magasból csodáltuk meg a Naplás-tavat

1 perces olvasási idő

Mióta háromtagúvá bővült a család, közelsége miatt az egyik kedvenc kirándulóhelyünk lett Budapesten a 16. kerületben található Naplás-tó. Jártunk már itt télen, mikor a tó vize befagyott, tavasszal, mikor minden zöldbe borult, de alig vártuk a nyarat is, hogy végre felülről, 27 méter magasból is megcsodálhassuk a környéket. 

A Naplás-tó és környéke

A Naplás-tó (hivatalosan Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) a főváros legnagyobb kierjedésű állóvize. Nem csak kitűnő horgászhely, hanem a környékbeliek kedvelt kirándulóhelye is. A tó és tágabb környezete -beleértve a cinkotai parkerdőt is- a maga 152 hektárával a Budai Tájvédelmi Körzet után Budapest második legnagyobb természetvédelmi területe. A mellette lévő útszakasz mentén több parkolóhely is található, így az autót közvetlen közel letehetjük. A tavat nagyjából egy óra alatt körbe lehet sétálni a kialakított tanösvény mentén, és ha szerencsénk van, több itt élő állattal is találkozhatunk. Állítólag sok teknős is él benne, de nekünk eddig csak kacsákhoz, békákhoz és gyíkokhoz volt szerencsénk.

Naplás-tó

Az út túloldalán található a Cinkotai parkerdő, ami szintén közkedvelt volt már eddig is, tűzrakóhelyek és ismertető táblák is találhatók itt, így sok család szívesen jár ki ide kikapcsolódni. Igaz, némelyik tábla kissé már ütött-kopott, de maga az erdő nagyon hangulatos, forró nyári napokon pedig kifejezetten jól eső program sétálni itt egyet.

Végre látogatható a Naplás-tó 27 méter magas kilátója!

Idén júniusban került átadásra Budapest legújabb kilátója, amit hozzánk hasonlóan már sokan nagyon vártak. Már az építkezésről közzétett fotók is sejttették, hogy valami nagyon látványos van készülőben, és nem is cáfoltak rá. A kilátó megvalósítása a Budapest 16. Kerületi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének köszönhető. A terveket a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki kilátót is építő Fitotron System Kft. volt. A fagerendákkal borított építmény végül 27 méter magas lett, így gyönyörű körpanoráma nyílik a tetejéről.

Megnéztük Budapest legújabb kilátóját – 27 méter magasból csodáltuk meg a Naplás-tavat
Budapest legújabb kilátója

Megközelítése

Az autót az út tóval szemközti oldalán lévő parkolónál hagyhatjuk, ahonnét több kis ösvény is vezet be a Cinkotai parkerdőbe. A kilátó nincs kitáblázva (legalábbis egyelőre), de ha elindulunk befelé az erdő felé, nem lehet eltéveszteni: egy széles földút vezet odáig. A kilátó néhány perc sétával elérhető.

Mi is felmásztunk a Naplás-tavi kilátó tetejére

Látogatásunkat egy péntek délutánra időzítettük, ami jó döntésnek bizonyult, mert bár nem mi voltunk az egyedüliek, de tömeg sem volt. A kilátó építésénél kifejezetten ügyeltek arra is, hogy ne csak látványos, de biztonságos is legyen, így belül még fém ráccsal is megerősítették, hogy véletlenül se pottyanhasson le senki. A lépcsőfokok alacsonyak, így a mi kétévesünk is vígan felmászott a saját lábán, pedig lélekben felkészültünk a cipekedésre. Másoktól hallottuk, hogy hiányolják a korlátot, hogy a nehezebben mozgók is felkapaszkodhassanak, amiben talán van némi igazság, de a fém rácsban is lehet azért kapaszkodni. Fentről a körpanoráma valóban csodálatos, de természetesen a tó felé nyíló kilátás a legszebb. Miután alaposan körbenéztünk, szép lassan lesétáltunk, és az út túloldalán, a tó melletti büfében még vettünk egy fagyit, amit a tóparton üldögélve elfogyasztottunk.

Azt még érdemes tudni, hogy a kilátó körül nincsenek padok. Leülni csak a tűzrakó helyeknél, vagy a tó melletti padokon lehet.

Extra tipp: Kevesen tudják, de a 16. kerület még egy kilátóval büszkélkedhet. Bent a városban, a Reformátorok terén magasodik a 22 méteres Kertvárosi kilátó, ahonnét szintén pazar a kilátás. Nem mellesleg a környezete is nagyon szép, a közelben pedig egy klassz játszótér is található.

Ha kedvetek támad egy rövidke kiruccanáshoz, de nem tudjátok, merre induljatok, nézzétek meg ti is Budapest legújabb kilátóját vagy fedezzétek fel a fővárosunk könyékén található legjobb tanösvényeket >>

Ha pedig távolabbról érkeznétek, és egy jó szállásra is szükségetek van, a Szallas.hu budapesti ajánlatai között biztosan találtok majd kedvetekre valót! >>

(fotók: Bene Marianna)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
65%
Imádom
Imádom
29%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
6%