Budapest és környékeCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén – Ha a legszebb helyeken sétálnál

2 perces olvasási idő

Kedvenc szabadidős tevékenységed egy jó kis séta a természetben? Akkor biztosan elsődleges úti céljaid közé tartoznak a tanösvények és arborétumok. E helyek nemcsak a legszebb és legérdekesebb növényeket, állatokat, élőhelyeket mutatják be, de fontos fajtamegóvó feladatokat is ellátnak. Ha szívesen megismernél budapesti és környékbeli tanösvényeket, botanikus kerteket, akkor ez a cikk neked szól.

Budapest környéki tanösvények az egész családnak

1. Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület – Budapest

A Merzse-mocsár helyi jelentőségű Természetvédelmi Terület az egyik legszebb kirándulóhely télen-nyáron családoknak a pesti oldalon, mely izgalmas madármegfigyelő helyszín. Budapest utolsó mocsárvidékén barna rétihéját, fácánt, fürjet, vízityúkot láthattok, sőt, őz és róka is jár erre. A területen egy 6 kilométer hosszú tanösvény vezet végig, melyet kényelmesen bejárhattok kisgyerekkel is. Megfigyelőpontként a kilátót ajánljuk, s hogy az élmény tökéletes legyen, távcsövet is vigyetek magatokkal!

Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén
Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület

Szállásajánlatunk Budapest belvárosában családoknak: Simply The Best Location Apartman Budapest

Ha olyan szállást keresel családnak a fővárosban, amely gyalogos távolságra található a legfontosabb látnivalóktól, ráadásul kiválóan felszerelt, akkor válaszd a Simply The Best Location Apartmant. Ha hosszabb időre szállsz meg itt, még kedvezményben is részesülsz a szállásadó részéről.

Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén
Simply The Best Location Apartman Budapest

2. Selyem-réti tanösvény – Ócsa

Remek babakocsis tanösvény az ócsai láperdőben kanyargó Selyem-réti tanösvény. Megdöbbentő és misztikus látványt nyújt a 6 állomásos sétaút, mely mocsári tavak között, égerfák alatt vezet. Habár láperdőben fut, a tanösvény mégis széles, kényelmes földúton vezet, mely gond nélkül végigjárható kicsikkel is, körülbelül 2 óra alatt. A végén egy kis játszótér és pihenőhely várja a kirándulókat.

Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén
Selyem-réti tanösvény.

Különleges szállástippünk a közelben: Bodrogi Kúria Wellness Hotel Inárcs****

A Bodrogi Kúria Wellness Hotel Inárcs egy fenyőerdők által körülölelt, csodaszép kastélyhotel, ahol számos wellness élményt próbálhatsz ki. A bababarát szállodában gyerekek 5 éves korig ingyenesen tartózkodhatnak. 

Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén
Bodrogi Kúria Wellness Hotel Inárcs****

3. Nagy-Szénás tanösvény – Nagykovácsi

A Nagy-Szénás tanösvény emelkedőkkel, kaptatókkal teli túraútvonal, amely változatos tájképeivel, sokszínű növényvilágával nagyon szép túraútvonal Budapest közelében. Ha felértünk a tetőre, a kilátópontnál megpihenve elmajszolhatjuk az energiát adó csokit is. A Nagy-szénásról Budakeszi irányában visszaindulva becsatlakozunk a Sisakvirág tanösvénybe.

Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén
Nagy-Szénás tanösvény

Nagykovácsi közelében itt szállj meg: Edelweiss Panzió Pilisvörösvár

Barátságos, hangulatos vadászházra hasonlít az Edelweiss Panzió Pilisvörösvár. Akár pároddal, akár családoddal szeretnél tiszta, kényelmes szálláshelyet a környék felfedezéséhez, itt megtalálod a neked valót.

Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén
Edelweiss Panzió Pilisvörösvár

Magyarország nagy térképes tanösvény gyűjteményét itt találod:

Arborétumok és botanikus kertek Budapesten és környékén 

4. Budakeszi Arborétum – Budakeszi

Budakeszi és Telki között fekszik a Budakeszi Arborétum, amelynek nemcsak örökzöld növényei, hanem bazsarózsái, krókuszai és hóvirágai is lenyűgözik a tavasszal ide látogatókat. A kertben egy kis tavat is találunk, ahol mocsári teknősök élnek, emellett állatsimogatót és egy madárházat is meglátogathatunk.

Cím: 2092 Budakeszi, Erzsébet puszta
Nyitva: Péntek – vasárnap 09.00 – 18.00

Jegyárak:

  • Teljes árú belépőjegy: 1 100 Ft
  • Kedvezményes belépőjegy (diák, nyugdíjas): 800 Ft
  • Családi belépőjegy (3 fő, melyből legalább 1 gyermek/diák): 2 500 Ft
Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén
Budakeszi Arborétum

Budakeszin ezt a szálláshelyet ajánljuk: Margaréta Panzió Budakeszi***

A Margaréta Panzió Budakeszi óriási kertjében üldögélve tökéletes pihenésben lesz részetek. A modern, patyolattiszta szálláshelyen kényelmes szobák várnak családokat, párokat, egyéni utazókat egyaránt.  

Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén
Margaréta Panzió Budakeszi***

5. Alcsúti Arborétum – Alcsútdoboz

Királyok nyomdokaiban sétálhatsz az Alcsúti Arborétumban, melyet József nádor alapított 1825-ben. A történelmi emlékekben bővelkedő arborétum nemcsak hóvirágmezőjéről híres; lenyűgöző látványt nyújt az egykori Habsburg – kastély megmaradt homlokzata, a régi templom és a számtalan növényritkaság.

Cím: 8087 Alcsútdoboz, Kastélykert út 2.
Nyitva (Március 1 – szeptember 30.): Minden nap 10:00 – 18:00

Jegyárak:

  • Teljes árú belépőjegy: 1.600 Ft/fő
  • Kedvezményes belépőjegy: 1.100 Ft/fő
Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén
Alcsúti Arborétum

Az egyik legjobb szálláshely családoknak a Vértesben: Vadszőlős Vendégház Vértesacsa

Önálló kiadó ház családok számára a Vértes egyik legszebb településén a Vadszőlős Vendégház Vértesacsa. A 100 éves parasztház felújításával kialakított épület egyedülálló atmoszférája, bájos hangulata minden vendéget elvarázsol. 

Vadszőlős Vendégház Vértesacsa

6. ELTE Füvészkert – Budapest

A főváros szívében működik az ELTE botanikus kertje, mely a Pál utcai fiúk című Molnár Ferenc –regényből mindenkinek jó ismerőse. Nemcsak épületnyi magas bambuszokat és tavacskákat találsz itt. A Pálmaházban élő trópusi haszonnövények közt kakaóbab és banán is nő, mely a gyerekek számára is érdekes látványosság. A kert egyik legfőbb dísze a sapkáját gyűrögető Nemecsek Ernő szobra, mely a fedett trópusi tó vizében áll.

Cím: 1083 Budapest, Illés utca 25.
Nyitva: Hétfő – vasárnap 09.00 – 17.00

Jegyárak:

  • Felnőtt belépőjegy: 1 200 Ft
  • Diák belépőjegy: 600 Ft
  • Nyugdíjas belépőjegy: 900 Ft
Tanösvények és arborétumok Budapesten és környékén
ELTE Füvészkert

Központi fekvésű szálláshely Budapesten: Butterfly Home Danube Budapest

A főváros egyik legszebb pontján található a Dunára panorámás Butterfly Home Danube Budapest. Eszményi szálláshely budapesti látogatáshoz pároknak, családoknak és egyéni utazóknak is. A helyszínen ráadásul autót is bérelhettek. 

Butterfly Home Danube Budapest

+1 Budai Arborétum – Budapest

Az arborétumok közül is az egyik legeldugottabb, hiszen nem igazán közismert, hogy a nyüzsgő Móricz Zsigmond körtértől néhány lépésnyire egy csodálatos arborétum található. A korábbi Kertészeti Egyetem (ma Szent István Egyetem) budai campusán az ország egyik leggazdagabb növénygyűjteménye él, körülbelül 3000 fás szárú, hagymás és évelő dísznövény. Habár a felsőoktatási intézmények zárva tartása miatt most nem látogatható, feltétlenül érdemes felvenni a bakancslistára. Látogatása ingyenes. 

A Budai Arborétum nyitva tartásáról, megközelítéséről itt találsz aktuális információkat >>

Budai Arborétum


Arborétumok kisokos: Magyarország minden arborétumát megtalálod ebben a cikkben:

Tökéletes tavaszi és nyári kikapcsolódás egy nagy séta kedvenc botanikus kertedben vagy egy érdekességeket felvonultató tanösvényen, arborétumok egyikében. Ha kedved támadt eltölteni néhány napot valamelyikük közelében, válogass szálláskínálatunkból >>

Ha pedig a felhők között is barangolnál, fedezd fel Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvényeit:

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
63%
Imádom
Imádom
25%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
13%