Programok hétvégéreCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekRomantikus kikapcsolódás

Ne maradj le az Alcsúti Arborétum Hóvirágünnepéről!

1 perces olvasási idő

Mindegy, milyen hónapot írunk, a természet már úgy gondolja, eljött az ideje a tavasznak. Az enyhe idő miatt idén a vártnál korábban kezdődött a hóvirágok nyílása, és az Alcsúti Arborétum területén már előbukkantak a tavasz első hírnökei.

Az arborétum közleménye szerint már olyan intenzív a virágzás, hogy leginkább a következő 2-3 hétben éri meg kilátogatni azoknak, akik teljes pompájában szeretnék látni az arborétum hóvirágszőnyegét.

Ne maradj le az Alcsúti Arborétum Hóvirágünnepéről!
Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Mit érdemes tudni az arborétumról?

A Csaplári-erdőben elhelyezkedő 40 hektáros természetvédelmi terület az ország egyik legrégebbi angolpark jellegű kertje. A parkot Tost Károly schönbrunni kertépítő mester tervezte az egykori tulajdonos, Habsburg József nádor megbízásából. Az arborétum hóvirágmezeje egyedülálló az országban, ám nem csak emiatt érdemes felkeresni. A hóvirágok mellett is rengeteg a különleges növény, amiket még a botanikáért rajongó Habsburg József ültettetett. Kevesen tudják például, hogy itt található az ország legidősebb, közel 170 éves libanoni cédrusa is, valamint a legöregebb platánsor.

Az Alcsúti arborétum megközelítése

Autóval

Ez a csodálatos hely Budapesttől 40 kilométerre, Székesfehérvár és Tata között található. Autóval alig egy óra alatt érhető el.

Az arborétum tippje a Hóvirágünnep idején kocsival érkezőknek, hogy elkerüljék a parkoló hiánya miatti bosszankodást, és a sok sétát: a felcsúti Pancho Arénánál rengeteg a parkolóhely, innen érdemes az Vál-völgyi kisvasúttal megtenni a 6 kilométeres távot Alcsútig. Ezzel még színesebbé tehetjük a programot, ráadásul a felnőtteknek nosztalgia, a gyerekeknek új élmény lehet. A Puskás Akadémia megállóhelytől szombaton és vasárnap külön járatok is indulnak. Részletes menetrend ITT.

  • A parkolás itt és a Felcsút Vasútállomás megállónál is ingyenes.
  • A teljes árú menettérti vonaljegy 1000 Ft, a kedvezményes 600 Ft. (3 éves korig ingyenes)

Megközelítés tömegközlekedéssel

Budapestről vonattal az Alcsútdoboz – kastély megállóig kell utaznunk.

Ne maradj le az Alcsúti Arborétum Hóvirágünnepéről!
A főszerep a természeté

Amit a Hóvirágünnepről tudni érdemes

Először is, a Hóvirágünnepet ne egy zajos, zenebonás, kirakodóvásárral tűzdelt népünnepélynek képzeljük el. Extra programokkal nem készülnek, de nincs is rá szükség, hiszen a főszerep a természeté, és akik ide látogatnak, azok az ámulatba ejtő hóvirágmezőért teszik meg ezt az utat.

A leghasznosabb tipp, amit saját tapasztalat alapján adhatunk, hogy aki szeretné elkerülni a tömeget, és teheti, inkább hétköznap látogasson ki, mert hétvégén lehetséges, hogy hosszabb sorbanállásra kell számítani a jegypénztárnál, illetve a parkban való séta is kellemesebb, ha kevesebben vannak.

Akik szemfülesek, azok 7 hóvirágfaj 24 fajtáját fedezhetik fel.

Ne maradj le az Alcsúti Arborétum Hóvirágünnepéről!
7 hóvirágfaj 24 fajtáját fedezhetjük fel

Fontos tudnivaló, hogy a hóvirág védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft. Tilos letépni, már 1 szál miatt is súlyos pénzbírságot vethetnek ki!

A Hóvirágünnep idején olyan páratlan látvány fogadja a látogatókat, amit szavakkal leírni nem egyszerű. A hófehér virágszőnyeget itt-itt ott sárga téltemető virágok is tarkíthatják, az összhatás pedig egyszerűen lenyűgöző.

TIPP: Az eseményhez kapcsolódóan fotópályázatot hirdetnek, melynek részleteit Facebook-oldalukon tették közzé. 

Amit még érdemes megnézni az arborétumban

Ha mégis lemaradnátok a hóvirágmezőről, akkor is megéri elkirándulni ide, mert akad itt még látnivaló, és márciustól már a többi tavaszi virág is elkezd kibújni. A csodálatos növények mellett pedig vannak állandó látványosságok is.

Egy hatalmas mező közepén egy színdarab díszletére emlékeztető díszes fal magasodik. (Én legalábbis el tudnék itt képzelni egy kosztümös előadást.) Itt állt hajdanán a kastély, amit Pollack Mihály tervezett. Ebből sajnos már csak a homlokzat maradványai tekinthetők meg, mert az épület jelentős része második világháború után egy tűzvészben elpusztult.

Ne maradj le az Alcsúti Arborétum Hóvirágünnepéről!
A kastély maradványai

Ami még ma is látható, és érdemes megnézni, az az Ybl Miklós tervei alapján készült pálmaház, ami sajnos szintén romos állapotban van.

Található a park területén egy babaház, aminek érdekessége, hogy ebben tartották a főhercegi gyerekek játékait, előtte pedig mindegyiknek volt egy kis parcellája, ahol kedvére kertészkedhetett.

Az arborétumban sétálva rálelhetünk még egy kápolnára, felkereshetjük az oroszlános kutat, de ami a legmegdöbbentőbb látványosság a parkon belül, az a medveház. Igen, itt még medvéket is tartottak, és állítólag Habsburg József többször be is merészkedett hozzájuk.

Látogatói információk

  • Nyitvatartás: 10-17 óráig. (Zárás előtt 1 órával már nem lehet belépni)
  • Bankkártyát, Szép-kártyát, Erzsébet-kártyát nem tudnak elfogadni.
  • Kutyával sajnos nem látogatható.

Jegyárak:

  • Teljes árú: 1300 Ft
  • Kedvezményes: 800 Ft

Amit még ne hagyjatok ki, ha a környéken jártok!

  • Alcsútdobozi Kalandpark az aktív pihenésre vágyóknak, de figyelem, ez csak márciustól nyit!
  • Alcsútdobozi kilátó: parkolni közvetlenül a kilátónál is lehet, ezért nem kell nagy túrára készülni.

Szállások Alcsútdobozhoz közel >>

Ne maradj le az Alcsúti Arborétum Hóvirágünnepéről!

Ha egy kellemes tavaszi sétára vágytok egy igazán idilli környezetben, a legjobb választás a következő néhány hétben az Alcsúti Arborétum, ahol javában zajlik a Hóvirágünnep.

(fotók: Bene Marianna)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
67%
Imádom
Imádom
33%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%