Eldugott kirándulóhelyek

A néma majki remeték titkai – Múltidéző kalandok várnak Oroszlányban!

1 perces olvasási idő

Kik voltak a néma remeték? Hogyan teltek a mindennapjaik? Ismerd meg a majki szerzetesrend történetét a remeterend egykori kolostorában, amelyhez egy templom, 17 remetelak és egy kert is tartozik. Az úti cél Oroszlány! 

Kik voltak a néma szerzetesek? – Érdekességek a kamalduli rendről

A szigorú remeterendet Szent Romuald alapította 980 körül, Magyarországon a rendnek négy kolostora volt, a majki remeteség 1733-tól 1782-ig állt fenn. A kamalduli remeteséget a vidék birtokosa, Esterházy József alapította, az épületegyüttes különlegessége, hogy a dunántúli nemesi családok adományaiból épült. 

A néma majki remeték titkai - Múltidéző kalandok várnak Oroszlányban!
A Majki Kamalduli Remeteség épülete

A magyar arisztokrata családok adományaiból végül 17 remetelak készült el a húsz helyett. A majki szerzetesrendet II. József 1782-es rendeletének értelmében feloszlatták, a szerzetesek a magánvagyonukat magukkal vihették, egy részük Magyarországon maradt, míg néhányan Olaszországba költöztek. 

Foglalj szállást a kolostor közelében! >>

A Szent Jánosnak szentelt templom tetőszerkezete 1810 nyarán leégett, ahogyan a kastély egy része is leégett a II. világháborúban, így könyvritkaságok és értékes bútordarabok is megsemmisültek. 

Az épület később kórházként, középiskolaként és munkásszállóként is funkcionált, az 1980-as évektől népszerű turisztikai látványosság. 

Mikor beszélhettek a szerzetesek? 

Fontos tudni, hogy a nemesek adományaiból épült cellaházakban egy-egy szerzetes élt, a szerzetesek egymással csak a fő ünnepeken és a szentmiséken találkozhattak. 

Bár néma remetéknek hívjuk őket, valójában minden nap beszéltek, de csak a kötelező imákat mondhatták el hangosan. Küldetésük az volt, hogy mindenkiért imádkozzanak a világon, azokért is, akik nem imádkoznak Istenhez. 

A néma majki remeték titkai - Múltidéző kalandok várnak Oroszlányban!

Az imákon kívül évente két alkalommal beszélhettek a remeték 3-3 napig, december 28. és január 2. közötti napokon elhagyták a cellaház kertjét, máskor azonban ezt is csak engedéllyel tehették.

A nemesek adományaiból épült cellaházakban egy-egy szerzetes élt

Látnivalók, és hasznos tudnivalók, ha a kolostorba látogatsz

A cellaházak, a templomtorony és az angolpark felújítás miatt jelenleg nem fogad vendégeket, ám a majki kamalduli remeteség kolostora, a refektórium, a díszterem, a káptalanterem, a kápolna, A hallgatás ereje című kiállítása, az Esterházy család grófi ágának vadászkastély időszakát, illetve II. Rákóczi Ferenc és a kamalduli rend kapcsolatát bemutató kiállítás jelenleg is látogatható.

Majki Remeteség
A kolostor hétfő kivételével naponta látogatható

A kolostor hétfő kivételével naponta látogatható, tárlatvezetést minden egész órában tartanak. A fizetés OTP, MKB, és K&H SZÉP kártyával is lehetséges, a parkolás saját parkolóban megoldott.

A helyszín nem állatbarát, de a környezet akadálymentesített. A kolostor megtekintése 2-3 órát vesz igénybe. 

Top 5 izgalmas látnivaló a környéken

A majki remeteség kolostora különleges történelmi helyszín, amely évente több ezer látogatót csalogat Oroszlányba. Kíváncsian várod, hogy milyen látnivalókkal találkozhatsz még, ha Oroszlány környékén kirándulsz? Az alábbi programok mindenképpen legyenek rajta a bakancslistádon! 

Lambert kastély és Sváb Tájház

Nincs más hátra, mint gondosan megtervezni az útvonalat, amely Oroszlányba visz. A település mindössze 1 órás útra fekszik a fővárostól, míg Győrtől 50, Székesfehérvártól pedig 45 perces utazással elérhető a Komárom-Esztergom megyei város.

Vedd célba Oroszlány környékét, foglalj szállást a szállás.hu kínálatából, és élvezd a múltidéző programot a család, vagy a barátok társaságában! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%