Családi kiruccanásBudapest és környékeEldugott kirándulóhelyekProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Csúcs kirándulás a családnak – Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb részén

1 perces olvasási idő

Érzitek már a balzsamos tavasz közeledtét, ha beleszimatoltok a levegőbe? Ilyenkor nincs is jobb program egy kellemes kirándulásnál a természetben. A Csergezán Pál-kilátó túra éppen tökéletes erre: nem megerőltető, gyönyörű panorámával ajándékoz meg, és elég jó a megközelítése is. A környék pedig verhetetlen: az 559 méteres Nagy-Kopasz-hegy, a Budai-hegység legmagasabb pontja!

Nagy-Kopasz kirándulás és Csergezán Pál-kilátó túra– irány a budai hegyek legmagasabbika!

Egy nem szokványos építmény

Ha jártatok már itt, biztosan feltűnt, hogy a kilátó külseje meglehetősen egyedi – sokak szerint leginkább egy vitorlásra hasonlít. De nem csak emiatt különleges ám; a 2006-ban átadott kilátó vörösfenyőből épült Basa Péter és Czér Péter építészek jóvoltából, éspedig kétkezi munkával, mivel a területen nem fértek volna el rendesen a munkagépek. A kilátó befogadóképessége sem kispályás: tágassága miatt egyszerre 150 ember tartózkodhat ott!

Csúcs kirándulás a családnak – Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb részén
Csergezán Pál-kilátó: akár egy hajó vitorlája

És hogy kiről kapta nevét a kilátó? Csergezán Pál grafikus és festő volt, aki többek közt Fekete István könyveihez és a Nők Lapjába is készített illusztrációkat. Közel állt hozzá a vadászat témája, és előszeretettel festett erdei vadakat. Hamvait a kilátó közelében, Anna-lakon helyezték el az erdőben.

Gyönyörű panoráma – már lépcsőmászás közben is

A 23,5 méter magas kilátó fölső szintjéhez kereken 100 lépcső vezet, és mivel az építmény homlokzatát lécborítás fedi, amelyen jól át lehet látni, már lépcsőmászás közben is megcsodálhatjátok a tájat. Ha pedig fárasztóvá válik a felfelé caplatás, a kihelyezett padokon tudtok szusszanni. A kilátó biztonságosan lett kialakítva, masszív vasbeton alappal, úgy, hogy minden időjárási körülményt kibírjon. Bátran hódítsátok hát meg a legfelső szintjét, hisz itt jön még csak az igazi kilátás! 

Csúcs kirándulás a családnak – Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb részén
Budakeszi tájkép

Mind a négy égtáj tartogat pazar látványt: a Budai-hegységtől kezdve a Pilisen és a Visegrádi-hegységen át a Mátráig, a Gödöllői-dombságig és a Vértesig. Sőt, még a Velencei-hegység is látható tiszta időben! A távoli hegyvonulatok mellett persze Budakeszi, Zsámbék és Páty települése is jól kivehető a (relatív) közelben. 

Csergezán Pál-kilátó megközelítése

  • A Széll Kálmán térről induló 794-795-ös buszok visznek a legrövidebb úton a kilátó felé. Körülbelül fél óra az út, és a Hidegvölgyi erdészlak megállónál kell leszállni. Innen a zöld háromszög jelzést követve értek el a kilátóhoz.
  • Ha inkább Nagykovácsi felől indítanátok a túrát, akkor a 63-as buszt válasszátok, és a Tisza István téri megállónál kell leszállni. Először a zöld sávot kövessétek nyugati irányba, majd a települést elhagyva szintén a zöld háromszög jelet kell figyelni. A túra nem hosszú, mintegy 4 km hosszú.
  • Ha a Csergezán Pál-kilátó autóval történő megközelítését választjátok, érdemes az Erzsébet büfé parkolójában letenni az autót. A büfé a Budakeszit és Telkit összekötő út mellett található, a Hidegvölgyi pihenőhelynél. Mellesleg innen gyalog csak pár perc az úttest túloldalán elterülő Budakeszi Arborétum is!  

Ha pedig elértétek a kilátót, örömmel fogjátok látni, hogy mellette asztalok és padok is vannak, így piknikezhettek is az erdő lágy ölén.

Kirándulástippek – Mit érdemes még megnézni a környéken?

  • A Budakeszi Arborétumot, ami a Hidegvölgyi parkoló közelében található, és kellemes levezető (vagy épp felvezető), pár órás sétát nyújt mindenféle különleges növények közt. 
  • A Tarnai-pihenőt, ami egyúttal a Sisakvirág-tanösvény megállója is. A pihenő a Nagy-Kopasz-hegytől délre található, kb. 3 kilométerre a Csergezán Pál-kilátótól, és ez szintén mesés panorámát nyújt a környező hegyekre.
  • A Pátyi-pincehegyet, ahol több, mint 100 remek állapotban megmaradt régi pince díszíti a hegyoldalt. Ha még borkóstolót is tartanátok, akkor irány a Hangulat Pince, ahol 10% programkedvezményben lehet részetek, ha a közelben foglaltok szállást!
Csúcs kirándulás a családnak – Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb részén
Pátyi Pincehegy

Szállást kerestek a kilátó közelében? Néhány tipp:

Design Apartment Nagykovácsi

Csúcs kirándulás a családnak – Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb részén

Pergola Panzió Budakeszi

Csúcs kirándulás a családnak – Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb részén

Paagh Étterem, Bowling & Panzió Páty

Szakadjatok ki a négy fal közül, és szívjatok friss levegőt a Budai-hegység legmagasabb pontján! Foglaljatok a környéken, és fedezzétek fel a közeli egyéb túralehetőségeket, látnivalókat is egy tavaszi hétvégén >>

(képek: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%