HorvátországToplisták

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod

3 perces olvasási idő

Ha már szinte hazajársz Horvátországba és úgy érzed, ismered töviről-hegyire, akkor most figyelj! Olyan tippeket és rejtett látnivalókat hoztunk horvát ismerősünk jóvoltából, melyek között egészen biztosan lesz újdonság számodra is. 

1. Ez kerüljön a bőröndbe

A legfontosabb holmi, amit ne felejts otthon, egy nagyon kényelmes cipő legyen, amiben akár egész nap tudsz gyalogolni. Ezt mindig a tervezett programoknak megfelelően válaszd ki, hiszen ha túrázni készülsz, nem lesz alkalmas a strandpapucs. 

Ha viszont a tengerparton heverészel majd egész nap, akkor ne felejtsd otthon a fürdőruhát, papucsot, napozógyékényt!

Nappalra csomagolj kényelmes darabokat, az esti bulikhoz, vacsorákhoz viszont jól fog jönni egy-két csinosabb, elegánsabb ruha. A szeles, hűvösebb estékre is gondolj; ilyenkor jó szolgálatot tehet egy könnyű, hosszú ujjú felsőrész vagy kendő.

Akkor sem történik tragédia, ha mégis kimarad valami a bőröndből, hiszen nagyon könnyen megvásárolhatod a szükséges dolgokat a városokban. 

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod

2. Piacok, boltok

Általában a hely sajátosságaitól is függ, hol érdemes vásárolnod, de kis üzletek, piacok és bolthálózatok mindenütt vannak. Még a legkisebb településen is található legalább egy Konzum közért, a nagyobb városokban Plodine, Lidl, Interspar és sok helyen Tommy üzletek is működnek.

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod

3. Ételek, italok, amiket vétek lenne kihagyni

Mint mindenhol a világon, így Horvátországban is találsz számos, csak erre a régióra jellemző ételt és bort. Horvát ismerősünk kedvencei a tenger gyümölcsei, az isztriai szarvasgomba és a különféle sajtok, de a soparnik (horvát kelkáposzta pite), a pašticada (párolt marhahúsos étel) és a brudet (tengeri pörkölt) is a kóstolni való finomságok listáján szerepel.

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod

Ellenállhatatlan ízek a horvát nyaralás mellé >>

Rejtett kincsek, bakancslistás programok – alig ismert látnivalók Horvátországban

Horvát ismerősünk olyan látnivalókra is felhívja a figyelmünket, amiket nehezen találunk meg a Google keresőben, viszont feltétlenül érdemes megnézni, kipróbálni mindegyiket.

Bakancslistás programok Isztrián

1. Morosini Grimani Kastély – Svetvinčenat

Ez a Pula és Pazin között félúton elhelyezkedő, gyönyörű középkori kastély egykor velencei nemesi családoké volt. Ma interaktív kiállításoknak ad otthont, melyeket a virtuális valóság tesz különösen izgalmassá. Ha szeretitek a szabadulós játékokat, itt ilyet is találtok; a játék során lehetőségetek van megismerni az isztriai mítoszokat, legendákat. Sőt, helyi termelők portékái, bor- és sajtkóstolók is várnak a kastélyban.  

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod
Morosini Grimani Kastély, Svetvinčenat (Forrás: www.grimanicastle.com)

Szálláshely a közelben: Apartman Tomo Pula

Bűbájos és nagyon kényelmes szálláshely várja a családokat az Isztria egyik legnagyobb múltú városában. A terméskő kemence alig várja, hogy vacsorát készíthessen nektek, amit elfogyaszthattok a hangulatos szaletliben.  

2. Fužine 

Három csodaszép, mesterséges tó nyúlik el hegyvidéki környezetben Fužine-ben, ahol számtalan aktív kikapcsolódási forma között válogathatsz. Túrázzatok a tavak körül, piknikezzetek, kajakozzatok, sőt, úszhattok is. Vár titeket a Vrelo–barlang és a kisvasút, amely a tavak körül robog. 

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod
Fužine (Forrás: www.tz-fuzine.hr)

Szállástippünk: Vendégház Fužine – CKB213

Mezítlábas távolságra lakhatsz a tavaktól, ha ezt a horvát szálláshelyet választod, így különösen ideális, ha szeretnéd alaposan felfedezni ezt a mesés tájat. Családok számára tökéletes, még játszótér is áll a kertben

3. Safari Bar Kamenjak Premantura

Ha a Kamenjak-foknál jársz, vissza se fordulj, amíg nem relaxáltál egy jót a Safari Barban! A Mala Kolombarica strandon található kulthely olyan, mintha egy eldugott trópusi szigeten járnál. Terebélyes fügefák és bambuszok borulnak a farönkökből készült asztalok fölé, ahol kávét, alkoholos és -mentes italokat kortyolgathatsz, ha pedig megéheztél, halételek, grillezett sajtok, csevapcsicsi, gyros közül válogathatsz. 

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod
Safari Bar Kamenjak Premantura (Forrás: www.premantura.net)

Szállás Premanturaban: Apartman Premantura – CIA320

Egy modern apartmanház kényelmét élvezheted, ha ezt a tengerparthoz közeli szálláshelyet választod. A meleg színek és az ejtőzésre csábító bútorok mind kellemes atmoszférát teremtenek, amit az egész család élvezni fog. 

4. Brijuni Nemzeti Park – Pula

Habár a Plitvicei Nemzeti Park a leghíresebb, egy horvátországi nyaralás során mégsem hagyhatjuk ki a Brijuni Nemzeti Parkot, amely egészen káprázatos tája a Nyugat-Isztriának. A Brijuni-csoport tizennégy, kisebb-nagyobb szigetből áll, melyek könnyen megközelíthetőek, néhányuk öble kavicsos és homokos. A buja növénytakaró és a türkizkék tenger mellett szafari park és számos történelmi emlék is vonzó célponttá teszi Brijunit. 

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod
Veliki Brijun (Forrás: https://www.np-brijuni.hr/en)

Szállástipp: Apartments Armando Fazana

Ha beleszerettél Brijuniba, mutatunk egy remek szálláshelyet, ahonnan gyorsan elérhető a szigetcsoport. Az egész napos felfedezőút után jólesik majd a pihenés az erkélyen található kényelmes bútorokon, ahol akár vacsorázhattok is. 

5. Szarvasgomba vadászat – Buzet

Egy igazi gyöngyszem a programok sorában a szarvasgomba vadászat, amely egyedülálló élmény minden látogatónak. A túrákat szervező Karlic Tartufi cég nemcsak pompás szarvasgomba ételek készítésével foglalkozik közel 30 éve, hanem a hozzájuk érkezőket is szívesen viszik szarvasgomba keresésre. A program sztárjai a cukibbnál cukibb kutyusok, ők jelzik a gombák lelőhelyét gazdáiknak. A látogatók természetesen megkóstolhatják és meg is vásárolhatják a szarvasgombából készülő pestót, csokoládét vagy likőröket

Így juthatsz el hozzájuk >>


Forrás: Facebook/karlictartufi

Szállástipp a közelben: Vendégház Buzet – CIL030

Igazi mediterrán hacienda kizárólagos lakói lesztek ebben a lenyűgöző panorámát kínáló buzeti vendégházban, ahol még medence is van. A konyha szerelem lesz első látásra, nemcsak a mázas bögrék, hanem a valódi sparhelt miatt is.  

Gorski Kotar – régió 

Nem Gorski Kotar a leghíresebb régió Horvátországban, habár a déli tájak felé tartók biztosan érintik. Itt találhatóak például a Plitvicei tavak, ám horvát ismerősünk két további szuper programra is felhívja a figyelmünket, melyek az egész családot elbűvölik majd

1. Rénszarvas Farm – Drežnik Grad

A Drežnik Gradban működő Ranch Deer Valley hatalmas élmény mindenkinek, aki szereti az erdei állatokat. A farmon gímszarvasok, dámszarvasok, fekete szlavón disznók és lovak élnek, akiket tanyabejárás keretében te is közelről megismerhetsz, sőt, még etetheted is őket. 

A túra után jólesik majd a pihenés a szép környezetben elhelyezett asztaloknál. A ranch csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, melyet legalább 4 nappal korábban meg kell tenni.

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod
Rénszarvas Farm, Drežnik Grad (www.ranch-deervalley.com)

Szálláshely a közelben: Apartmani Lavanda Rakovica

Laktál már illatos levendulamező szomszédságában? Ha még nem, itt a lehetőség! Ez a horvátországi szálláshely nemcsak az őt körülvevő természeti környezet miatt csodás hely, a helyben készülő finomságok miatt is érdemes ezt választanod.

2. Golubinjak Erdei Park – Sljeme

Valószínűleg nem is elég egyetlen nap, hogy a Golubinjak Erdei Parkot teljes egészében bebarangold, annyi szépséget tartogat. Kiadós túrákat tehettek az Erdők Királynője turistaúton vagy a Barlangösvényen, grillezhettek, a gyerekeket pedig játszótér is várja. Ha itt jártok, keressétek fel a 275 méter mély, 6 szintes Lokvarka barlangot, és a lenyűgözően szép Kamačnik kanyont

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod
Golubinjak Erdei Park, Sljeme

Szállástipp: Nyaralóház Parkolóhellyel Zlobin, Gorski Kotar – 15452 Zlobin

Nyugodt, zöld környezetben lakályos házikó várja a családokat, társaságokat, amelynek kertjében még kis játékház is áll a gyerekek nagy örömére. Erre a horvát szálláshelyre még négylábú családtagotok is veletek tarthat, így teljes lesz a kikapcsolódás.

Horvátország déli területei

Az ország déli része elsősorban a nagy múltú Splitről és Dubrovnikról híres, hiszen ezeket a városokat nemcsak a turisták, de világsztárok, forgatócsoportok is szívesen keresik fel. A régió azonban tartogat még meglepetéseket, amiket horvát ismerősünk jóvoltából most te is megismerhetsz.

1. Baćina-tavak (Baćinska jezera) – Baćina, Dalmácia

Még a horvátok számára sem igazán ismert a Baćina-tavak vidéke, pedig a terület vadállománya rendkívül gazdag, és rengeteg szabadidős lehetőséget kínál. A hét tó környékét felfedezhetjük kerékpárral, bérelhetünk szörföt, de hajókiránduláson is részt vehetünk a Delta Neretva hajókon.

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod
Baćina-tavak, Dalmácia

Szállástipp: Apartmani Goge Gradac

Pakold fel az egész társaságot, és irány az Apartmani Goge, ahol nyolcan is nyaralhattok együtt a horvát tengerparton! A vendégház gyakorlatilag a tengerparttól 100 m-re helyezkedik el, így akár minden este gyönyörködhettek a naplementében.

2. Neretva – delta (Ušće Neretve) – Komin

Ez az a hely, ahol a Neretva folyó találkozik az Adriai-tengerrel, bámulatos látvánnyal ajándékozva meg a látogatót. A sárkányszörfösök paradicsoma, ahol hosszan elnyúló, homokos strandot és tiszta, sekély vizet találsz. Útközben helyben termett gyümölcsöket, mandarint, olívaolajat is vásárolhatsz.

Így készülj Horvátországba – egy horvát tuti tippjei, amiket érdemes megfogadnod
Neretva-delta, Komin

Itt szállj meg Kominban: Vendégház Komin – CDR214

Magas hegyek között, távol a nyüzsgő városoktól áll ez a fantasztikus szálláshely, amely eszményi választás, ha társasággal szeretnétek együtt nyaralni, pihenni Horvátországban. Nemcsak saját medencétek lesz, de sportpálya, ping-pong asztal, trambulin is tartozik a nyaralóhoz, hogy a szuperkényelmes bútorokról ne is beszéljünk. 

További tippek horvátországi utazáshoz:

Tudtunk újat mutatni? Akkor ne is habozz, foglalj szállást a kiszemelt látványosság közelében oldalainkon! >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
77 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Kastélyok és várak

    Fedezd fel az ország leggyönyörűbb kastélyait a Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLYGYŰJTEMÉNYÉNEK segítségével!

    15 perces olvasási idő
    Horvátország

    TOP 30+1 gyerekbarát szállás Horvátországban

    5 perces olvasási idő
    Toplisták

    Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

    2 perces olvasási idő