Kedvenc szállások

Egyedi és különleges szállások pároknak a templomtól a „kempingautóig”

3 perces olvasási idő

Ha szívesen eltöltenél néhány éjszakát a pároddal egy olyan szálláson, ami nem csak egyszerűen különleges, hanem egyenesen egyedi, akkor feltétlenül olvass tovább! Most olyan szállásokat mutatunk, amik kicsit (néhány esetben nagyon) eltérnek a szokványostól.

Mikor még kettesben jártuk az országot és a világot, szállásválasztás terén sokáig az volt a szempont, hogy maga a szoba legyen kényelmes, legyen egy jó nagy ágy és lehetőleg saját fürdőszoba, hogy a pihenésünk zavartalan legyen. Aztán egyszer egy külföldi utazás alkalmával kipróbáltuk azt is, milyen lehet egy cirkuszban aludni. Persze nem valódiban, de a hotel tematikáját tekintve kívülről teljesen úgy nézett ki, mint egy cirkusz. A szoba már hagyományosabb volt, de még így is élmény volt az a néhány éjszaka, amit ott töltöttünk. Szerencsére ehhez hasonló egyedi és különleges szállásokból már Magyarországon sincs hiány, sőt, egészen elképesztő dolgokkal is találkozhatunk.

Egyedi és különleges szállások pároknak a templomtól a „kempingautóig”
Cirkusz Las Vegasban, ami valójában hotel

Lombház, bungaló, jurta, glamping, szállássá alakított templom és barlangok, vagy ami még ennél is vadregényesebb, országjárás kempingautóval, vagy bivakolás az erdőben. Már mutatjuk is, melyiket miért (és hol) érdemes kipróbálni.

A legjobb hazai szállások pároknak, amik eltérnek a megszokott kínálattól

Cukiság a csúcson az Őrségi Patakparti Alpaka Panziónál Kisrákoson

Nem sok szálláshely mondhatja el magáról, hogy saját alpaka farmja van. A Szaknyéren található farmot csak a panzió vendégei látogathatják, de mellette az Őrség többi kincséről sem szabad megfeledkezni, hiszen rengeteg a látnivaló.

Kockulás Noszvajon a Fakocka apartmanban

A kockulást itt nem szó szerint kell érteni, hiszen aki ezen a gyönyörű helyen foglal szállást, annak eszébe sem fog jutni a monitort bámulni. Noszvaj csupa különleges szállással várja az ide érkezőket, melyek közül sokat bemutattunk már. Íme egy újabb egyedi szálláshely, egy kívül-belül fa kocka, ami tökéletes hely egy kis romantikázáshoz. Ráadásul a szállóvendégek különféle wellness szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

Romantikus Mohatetős Lombház a Pilis lábánál

A Mohatetős Lombház a Pilis lábánál, Üröm egy csendes részén található. Magyarországon ez igazán különleges szállásnak számít, hiszen az ehhez hasonló moha vagy fűtetős megoldás inkább az északi országokra jellemző. Amellett pedig, hogy rendkívül dizájnos, még környezetbarát is. Azok a párok, akik szeretnének kiszakadni a hétköznapokból, bátran nyomjanak a foglalás gombra, hiszen itt a csodás környezet mellett még szauna és dézsafürdő is szolgálja majd a kikapcsolódásukat.

Közép-Európában is egyedülálló Hobbit Ház Üröm településen

Még mindig Üröm a kalandozásunk helyszíne. Egy nagyon különleges szálláshelyet tartogat a település, ami nem csak Magyarországon, de Közép Európában is egyedinek számít. Ez a Hobbit Ház, ami valóban a mesék birodalmába repíti vendégeit, hiszen a berendezési tárgyakban is egy egyedülálló világ köszön vissza. Különlegességei közé tartozik még a kertben elhelyezkedő bio fürdőtó, a kültéri fitness egység és a mezítlábas ösvény is.

Romantikus házikók a Kerca BioFarmon

Az Őrségi Nemzeti Park területén elhelyezkedő kercaszomori Kerca BioFarm nem csak pároknak ideális választás, mert a kisebbektől az egészen nagy házakig lehet náluk válogatni. Pároknak ajánljuk a Romantik házak egyikét, amik igazán meghitt környezetet nyújtanak az együtt töltött időhöz. 

Ha még vacilláltok, nézzétek meg őrségi ajánlónkat is, garantáltan kedvet kaptok a környékhez!

Egzotikus Kert Bungalók Balatonalmádiban, amihez foghatót még biztos nem próbáltatok

Egyre több egyedi és különleges szállás található már a Balatonnál is. Ezek közül a Balatonalmádiban található Egzotikus Kert Bungalók az egyik legkülönlegesebb, amit pároknak ajánlani lehet, hiszen országos szinten sem sok hasonló van. A hatalmas hordókból kialakított bungalók már önmagukban is egyedi szállások, a csodálatos egzotikus kert a sok-sok pálmafával pedig igazán különleges hangulatot varázsol a helynek. Kicsit valóban olyan, mintha nem is Magyarországon lennénk, pedig ez a csodálatos hely közelebb van, mint gondolnánk. Elég csak Balatonalmádiig utazni, hogy itt romantikázhassunk.

Időutazás Balatongyörökön, a Jurta Hotelben

A balatoni különleges szálláshelyek táborát gyarapítja ez a különleges és egyedi élményszállás, ahonnét a magyar tengerre nyíló panorámában is gyönyörködhettek. Ha igazán emlékezetes vakációra vágytok, próbáljátok ki a Jurta Hotelt, ahol egy különleges időutazás vár rátok. Kipróbálhatjátok, milyen lehetett a nomád élet, de itt azért a kényelemről sem kell lemondani, hiszen a kivitelezés jóval modernebb.

Ha valami igazán különleges helyen romantikáznátok, szálljatok meg a Magyarországon egyedi Templomvölgy Resortban Mátrakeresztesen

Íme az élő bizonyíték, hogy nem kell átutazni a fél világot, hogy valami igazán egyedi és különleges szállást találjon az ember. Ez az eredetileg vadászháznak épült, majd 55 éven keresztül templomként funkcionáló épület mindenképpen toplistás, ha különleges magyar szállásokról van szó. A kívülről rusztikus épület szobáinak berendezése sem hétköznapi, a belső terekre a modern vonal a jellemző, ám mégis jól kiegészíti egymást ez a kettősség.

Luxus kemping, vagyis glamping – a kempingezés újra hódít

A sátorban összebújós kempingezésnek mindig is volt valami vadromantikája. De valljuk be, azért ha romantikus hétvégét tervezünk, mégsem arra vágyunk, hogy egy sötét sátorban, hálózsákba bújva kucorogjunk. Néhány éve azonban Magyarországon is teret hódított, egy új, különleges szállástípus, a glamping, ami a hagyományos sátorozás természetközeli élményét ötvözi a kényelemmel. Nem is akármilyennel, hiszen a glampingekben található sátrakba és kis faházakba luxuskörülményeket varázsolnak a szállásadók. Ez így már sokkal jobban hangzik, ugye!? Már csak az a kérdés, hol lehet kipróbálni ezeket a különleges szállásokat. Íme a legjobb magyarországi glampingek, amiket érdemes legalább egyszer kipróbálni:

Szálka Glamping, a pénztárcabarát tipp

A glampingek luxus mivoltukból adódóan nem tartoznak az olcsó kategóriába, de egy különleges eseményt, romantikus alkalmat csak még emlékezetesebbé tesz egy ilyen szálláshely. Ha mégsem szeretnétek túl sokat költeni, de szívesen kipróbálnátok, milyen ez a modern kori kempingezés, nektek ajánljuk a Szálka Glampinget.

Sátrazás karnyújtásnyira az erdőtől: Glampiknik Kercaszomor

A kercaszomori Galmpiknik sátrainak berendezésekor a vendéglátók azt tartották szem előtt, hogy azok minél otthonosabbak legyenek. Ez a vendégértékelések alapján teljes mértékben sikerült, ráadásul félpanzióval foglalhatók, így tényleg semmire sem lesz itt gondotok. Az már csak a hab a tortán, hogy szintén baráti áron foglalható.

Indián sátorban a Balatonon: Balaton Glamping Felsőörs

A hagyományos sátrazáshoz és kempingezéshez talán ez hasonlít legjobban az általunk ajánlottak közül, mert itt a sátorban igazából csak aludni tudtok, a konyha egy különálló kőépületben van. Itt azonban nem kell a közös helyiségeken több más táborozóval osztoznotok, mert egyszerre csak egyvalakinek adják ki.

Az igazi luxus glamping: Homoki Lodge Nature Quest Resort Ruzsatanya

Akik valóban a szoros értelemben vett glampingre vágynak, ami tényleg igazi luxust is nyújt a vendégeknek, azoknak ajánljuk a Ruzsatanyán található Homoki Lodge Nature Quest Resort bungalóit, amiknél romantikusabb szállást keveset találni Magyarországon. „A Homoki Yurt Glamping Ground a hagyományos sátras kempingezés élményét továbbgondolva a kényelmet és a luxust ötvözi a tradíciókkal. Összesen hét saját terasszal, padlófűtéssel, légkondicionálóval felszerelt belső két szintes ősmagyar stílusú jurta áll rendelkezésre, melyekben minibár, kávé és tea bekészítés, televízió, zuhanyzós és / vagy hidromasszázs kádas fürdőszoba található. A nyitható üveg boltozat csodálatos kilátást ígér a csillagos égre, mely egyedivé és feledhetetlenné teszi a Homoki Yurt életérzést.”

Újabb trendek az egyedi szállások terén: hódít a kempingautó és a bivakolás

Egy időben kifejezetten népszerű volt lakóautóval nekivágni az utazásnak, manapság pedig újra hódít, ha nem is teljesen ez, de egy újhullámos változata. Ez pedig nem más, mint a kempingautó, vagy kempingbusz, ami tömören összefoglalva abban különbözik a lakókocsitól, hogy azzal ellentétben nem kifejezetten erre a célra gyártják, hanem egy hagyományos, nagyobb rakterű kocsit vagy kisbuszt alakítanak át erre a célra. (Egyébként már megjelentek a piacon azok a változatok is, amiket eleve úgy alakítanak, hogy lehessen velük nyaralni is, de azért az átalakított változatoknak mégiscsak van egy egyedi hangulatuk.)

Mi egy ilyen átalakított autót Izlandon próbáltunk ki, ahol a szállások ára a csillagos ég, viszont a hagyományos sátras kempingezéshez mi puhányok vagyunk. Így esett a választásunk erre a köztes megoldásra, ami óriási szabadságot adott, és mégis komfortosabb volt, mint egy sátor. Az egész egy hatalmas kaland volt, aminek megvolt a különleges vadromantikája is. Manapság akár már itthon is bérelhettek ilyet, de azért sok mindennek érdemes utána nézni, mielőtt ilyen kalandba vágtok bele. Fontos utána járni, hogy az autót lehet-e külföldön is használni, ha esetleg a szomszédos országokban is szétnéznétek, illetve érdemes tájékozódni, hogy hol lehet éjszakázni ezekkel az autókkal. Legtöbbször ezekben nincs mosdó, és fürdési lehetőség, ezért célszerű kempingekben éjszakázni velük. (Izlandon például másként nem is lehetett, mert azt elvileg büntetik.)

Segítségként itt találjátok a válogatásunkat a legjobb magyarországi kempingekről:

Mit jelent a bivalokás?

A bivakolást már csak olyan pároknak ajánljuk, akik valóban bevállalósak, hiszen a szabad ég alatt aludni romantikus, de egyben embert próbáló is lehet. A kifejezés a francia eredetű bivouac szóból ered, ami szabad ég alatt tartózkodást jelent, és nagyjából a vadkempingnek felel meg. Ennek is több formája létezik. Van, aki csak egy bivakzsákkal vág neki a vadonnak, vannak, akik sátrat is visznek, mások pedig olyan menedékeket keresnek, ahová behúzódhatnak a hálózsákjukkal. Azt azonban, hogy ezt milyen keretek között tehetjük meg, a 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról határozza meg. Aki ilyesmit tervez, annak ezt érdemes átböngészni. A lényege az, hogy 24 órát meghaladóan csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehetséges az adott helyen való táborozás. Ha 24 óránál kevesebbet tölt az ember egy helyen, ahhoz nem kell engedély. De mint mindig, itt is vannak kivételek, olyan védelem alatt álló területek, ahol a bivakolás nem engedélyezett.

Akiknek most felcsillant a szemük, hogy végre itt a legolcsóbb szállás, azokat azért ki kell ábrándítanunk: az erdőben éjszakázás kifejezetten költséges, hiszen a megfelelő felszerelés nem olcsó.

Akik mégis ilyen extrém szállásélményre vágynak, kezdésnek kipróbálhatják az ország egyik legismertebb bivakszállását, amit a Galya-kilátó felső 3 emeletén alakítottak ki. 

Egyedi és különleges szállások pároknak a templomtól a „kempingautóig”
A Galya-kilátó felső 3 emeletén bivakszállások vannak

Ti melyiket vállalnátok be? Ha valamilyen különleges alkalmat ünnepeltek a pároddal, vagy csak egyszerűen szeretnétek kipróbálni valami újat, a fenti listán szereplő ötleteket érdemes fontolóra venni!

(Fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
71%
Imádom
Imádom
14%
Vicces
Vicces
14%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%