Vidéki víkendCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Tavaszi kirándulótippek – elbűvölő falvak Magyarországon

2 perces olvasási idő
elbuvolo_magyar_falvak_tavaszi_kirandulashoz
Elbűvolő magyar falvak tavaszi kirándulásokhoz

Elbűvölő magyar falvak nyomába eredünk a Mátrától egészen a Villányi-hegységig, ahol számos titkot őrző település várja, hogy felfedezzük őket. Ha jó levegőre, gazdag kulturális és természeti értékeket tartogató tájakra, hamisítatlan magyar vidékekre vágytok, akkor a következő 6 települést ajánljuk – nem csak tavaszra.

Magyarpolány, falvak
Magyarpolány

Magyarországi falvak Óbányától Vágáshutáig

Vágáshuta

A zempléni hegyek ölelésében egy vadregényes vidékre, Vágáshutára érkezünk, ahol az ide betelepült üvegfúvó és -olvasztó tót iparosok mesebirodalmat hoztak létre a XVIII. században. A falu központja -amely a Dolina-völgyben fekszik- a legcsodásabb, itt található a falu temploma és azok a középületek, amelyek ma is őrzik a tót házak jellegzetes stílusát. Már a séta is egy időutazás, s ha beleveszünk a falut körülölelő természetbe, akkor a kulturális örökségnél is gazdagabb növény- és állatvilággal találkozunk. Érdemes nyitott szemmel járni, mert tavasszal újjászületik a természet!

Vágáshuta, falvak
Vágáshuta

Túracélpont lehet a Fekete-hegy, amelynek csúcsán az államalapítás millenniumának évében avatták fel a rendkívüli körpanorámát nyújtó kilátótornyot, de az Országos Kéktúra zempléni szakasza (Hollóháza – Boldogkőváralja) is itt fut.

Szállás Vágáshután: Huta-patak Vendégház

Magyarpolány

A Bakony erdőinek és tájának szépsége szinte festménybe illő! Tavasszal a virágokkal tarkított táj képe, az erdők és mezők hihetetlen harmóniát sugároznak. Ebben a csodavilágban találjuk meg Magyarpolányt, amelynek faluképe a magyar népi építkezés egyik legrégebbi és legszebb fennmaradt öröksége. Az épületeken a különleges bakonyi építkezés jegyeit, mint például a tornác és a mellvéd jellegzetességeit figyelhetjük meg.

Magyarpolány, falvak

A parasztházak Európa Nostra-díjban részesültek, és a falu tájházában -ami egyben alkotóházként is működik- beavatottakká válhatunk a helyi hagyományokba. Ha hosszú sétát terveztek, látogassatok el a Kálvária domb stációihoz, ami szintén a helyi stílusjegyeket foglalja magában, de a Hosszú-hegyen felfutó szőlőültetvényeket, présházakat sem szabad kihagyni, ha igazán autentikus, helyi, bakonyi helyet szeretnétek látni.

Szállás Magyarpolányban: Király Ház

Püspökszentlászló

Hazánk tele van kincsekkel! A következő csillogó ékszert a Keleti-Mecsekben, a Zengő északi oldalában, az erdő mélyén találjuk meg. A legenda szerint az elnevezését Szent László királyunktól kapta, aki egy alkalommal a környéken vadászott, közben nagy vihar tört ki a Zengő felett, s a király kíséretével együtt egy közeli remetebarlangban húzódott meg. Hálából kis kápolnát építtetett a remeték számára, mely a település alapja lett. A mára csak egyetlen utcából álló település tökéletes választás, ha pihenni, regenerálódni vágyunk. A természeti értékek mellett a hely kiemelkedő turisztikai vonzerejét az egykori nyári rezidenciául szolgáló kastély és a körülötte található arborétum jelenti. De változatos, a tájat bemutató rövid túrát is tehettek a környéken található Mária-kápolnához és a Zarándok-kúthoz. A kastély és az arborétum nyitva tartása: március 15. – november 30. Vezetett csoportok csak hétvégén, 10, 13 és 16 órakor indulnak. Az arborétum és a templom szabadon látogathatóak.

Szállás Püspökszentlászlón: Mackólak Vendégház és Ökoporta

Óbánya

Nehéz elszakadni a Mecsek gyönyörű tájától, ezért tegyünk egy látogatást Óbányára is, amely már az Árpád-korban létező település volt. A szintén egyetlen utcából álló kis település rendbe hozott régi portáival teljesen elvarázsolja az idelátogatókat. Emellett a környék tele van jobbnál jobb szabadidős programlehetőséggel, főleg ha szívesen kirándulnátok egyet. A Kelet-Mecsek remek túraútvonalakkal rendelkezik, elindulhattok az Óbányai-völgyben egy sétára. Itt a festői pisztrángos tavakig vagy egészen Kisújbányáig is el lehet jutni.

Óbánya
Ferde-vízesés, Óbánya

Érdemes sétát tenni a völgy leglátványosabb zúgójához, a Ferde-vízeséshez, ahol fantasztikus geológiai csoda rejtőzött el. Jól látszanak azok a félrebillent, pados mészkőrétegek, amelyeken a víz aláhull. Igazi romantikus, minden évszakot átívelő kirándulás lehet ez.

Szállás Óbányán: Kéktúra Vendégház

Palkonya

Következő úti célunk a Villányi-hegység, és egy olyan település, amely szőlő és borkultúrájáról volt híres már a XVIII. században is. Palkonya hűen őrzi a betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. Legkülönlegesebb látnivalója a faluvégi domboldalban lévő, 53 présházból álló pincesor.

Érdekesség, hogy a mai lakóházak nagy része helyileg védett műemlék, az építészeti örökségvédelmi program eredményeként pedig homlokzatukat „Védett” feliratú, házat formázó kerámia díszíti. Ezen felül megnézésre ajánljuk a falu katolikus templomát, amelyet a Batthyány család építtetett, és 1816-ban Szent Erzsébet tiszteletére szenteltek fel. A messziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb és egyedülálló példánya.

TIPP: Palkonya páratlan panorámáját élvezhetjük, ha felsétálunk a „Weingarten” szőlőhegyre, ahol az újonnan épült és 2007-ben felszentelt Szent Bertalan-kápolna található.

Szállás Palkonyán: Parázs Vendégház

Parád

Az öreg néne és az őzikéje című mesét mindenki jól ismeri, s ha mi is részesei akarunk lenni a mátrai csodának, akkor Parádra kell látogatnunk. A természeti értékek gazdagsága miatt is kedvelt úti cél, amely bővelkedik nem csak gyógyvizekben, hanem szebbnél szebb látnivalókban is, és a palóc kultúra őrzője is egyben. A Palóc Ház, az Asztalos Johák fafaragó mester kiállítása, Gál István üvegcsiszoló műhelye, a Kocsimúzeum, a Gyógyfürdő és kórház mind-mind a palóc jelleget, kultúrát, értékeket közvetítik. Ezen felül pedig a természet is csábít, hiszen az út a Mária kegyhelyre, vagy az Ilona-völgyi vízeséséhez számos természeti értéket hordoz magában, a látványról nem is beszélve! E népi kultikus, vallási hely tehát kiválóan alkalmas arra, hogy megpihenjetek és töltődjetek.

Szállás Parádon: Hanga Vendégház

A választás nem könnyű, hiszen annyi csodás, hagyományőrző településünk van. Jelöljétek ki az első állomást, majd keressétek fel a legszebb hazai falvak egyikét! 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%