HorvátországNyári vakációTippek utazáshoz

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol (frissített infókkal)

3 perces olvasási idő

Mindegy, hogy a Plitvicei-tavakhoz, a tengerpartra vagy városlátogatásra utazol Horvátországba, van néhány dolog, amivel nem árt tisztában lenni és alaposan felkészülni rá még indulás előtt (utolsó frissítés dátuma: 2021. 06. 16.)

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol – beutazási feltételek, hasznos tippek és ötletek

1. Beutazási feltételek

Horvátországba történő beutazás magyar védettségi igazolvánnyal

A COVID-elleni védőoltások megszerzését igazoló igazolás felmutatása a határátlépésnél mentesít a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy a kétdózisú védőoltás második dózisát is megkapta, míg egydózisú (Janssen) vakcina esetében legalább 14 nappal a beutazás napját megelőzően kapta az oltást. A Magyarországon kiállított oltási igazolásokat a horvátországi beutazáshoz nem kell külön fordítással ellátni. A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval. A 12 és 18 év közötti kiskorúakra a felnőttekkel azonos szabályok vonatkoznak.

Milyen feltételek érvényesek a csak egy oltással/első oltási dózissal rendelkezők esetében?

A Pfizer/Moderna/Sputnik vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 42 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 42. (negyvenkettedik!) nap közötti időszakban. Az AstraZeneca vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 84 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 84. (nyolcvannegyedik!) nap közötti időszakban.
Fontos azonban, hogy a korlátozásmentes belépés kizárólag ebben az időszakban, ezekben az idősávokban érvényes. Ha az első dózis felvételét követő mentességi időszak (a 42. nap, illetve 84. nap) letelik, akkor a beutazó csak a második dózis felvételét követően tud szabadon és karantén-mentesen beutazni. A Sinopharm vakcina esetében a FŐSZABÁLY, azaz két dózis felvétele biztosít szabad belépést, míg a Janssen vakcina esetében az oltást követően 14 napnak kell eltelnie a teszt- és karanténmentes beutazáshoz!
Az a személy, aki az utazást megelőző fél évben átesett a COVID betegségen és csak egy oltási dózist kapott meg, az első oltást követő fél évig szintén mentesül a karantén és teszt kötelezettség alól.

További információk és a Konzuli Szolgálat elérhetősége >>

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályok

48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával van lehetőség beutazni az országba. A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja.
Amennyiben a határátlépést követően Horvátországban végzik el a PCR vagy antigén-alapú gyorstesztet, úgy elegendő a teszt eredményének megérkezéséig (általánosan 48 óra) házi karanténban tartózkodni.

A határon minden esetben regisztrációra van szükség a belépéshez. A torlódás elkerülése, és a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül.

2. A haza utazás feltételei

Abban az esetben nem kell karanténba vonulni külföldi nyaralásból hazatérve, ha:

  • az elmúlt 6 hónapban igazoltak COVID fertőzött volt, vagy
  • rendelkezik a magyar hatóság által kiállított védettségi igazolvánnyal.
  • 18 éven alattiak esetében a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttel utazóknak sem kell karanténba vonulni.

Egyéb esetben a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra 10 napos karantén kötelezettség vonatkozik. A karantén kettő, 5 napon belül, de legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR teszttel feloldható.

3. Fizetőeszköz Horvátországban

Sokan esnek abba a hibába, hogy Euróval indulnak el Horvátországba mondván, szinte mindenhol elfogadják az EU hivatalos pénznemét. Sajnos ez közel sincs így, a nagyobb éttermekben ugyan lehet Euróval fizetni, de a legtöbb helyen a horvát pénznem, a kuna az általánosan elfogadott. 1 kuna = kb. 47 forint

4. Mikor indulj, hogy elkerüld a dugókat?

A legtöbb apartmanban és hotelben szombat a „váltónap”, ezért készüljünk fel, hogy  nyári szezonban az autópályákon nem ritka a 25-30 km dugó is. Egy rutinos – 10 éve Horvátországban nyaraló- olvasónk a vasárnapot ajánlja. Tapasztalatai szerint, akkor sokkal kevesebben utaznak. A legnagyobb torlódásra általában Zágráb közelében kell számítani, az ingyenes szakasz végett.  És akkor a határátkelőknél töltött hosszú percekről, órákról még nem is beszéltünk.

Olvasói TIPP: Legtöbbször a 7-es főúton gyorsabb átjutni a határon, mint az autópályán!

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol
Trogir éjszakai kivilágításban

5. Autópályák Horvátországban

Sok nyaraló utazását keseríti meg a horvát autópálya kapus rendszere. Ennek alapja a felhajtáskor húzott mágneskártya, amelynek segítségével lehajtáskor az autópálya kezelő munkatársa kifizetteti az útdíjat. Különösen Zágrábnál nem ritkák a több kilométeres sorok sem, melyekben órákig rostokolnak a pihenni vágyó turisták. A dugó elkerülésére többféle megoldás létezik:

Utazz hét közben, ha a szállásadó lehetővé teszi!

A szombat hagyományosan a váltásnap, a nyaralók, hajózók, mindenki aznap adja és veszi át a szállást. A pénteki és vasárnapi utazás szintén kockázatos, de a hét többi napján néhány percnél többet ritkán kell várakozni.

Fizess bankkártyával! 

Zágrábnál vannak kártyás átjárók, így itt jelentősen lerövidíthető a zsilipelés ideje. Sajnos a kártyaolvasó automaták másutt még nem vettét át a humán kezelők szerepét, így a többi kapunál marad a sorban állás.

Vigyél magaddal autópálya kütyüt!

Az autópálya használatának leggyorsabb módja az autópálya kütyü (ENC). A kütyüsök számára külön kapuk vannak minden le- és felhajtónál, sőt a felhasználók elmondása szerint a rendőrök a forgalom gyorsítása érdekében kifejezetten a leálló sávba terelik az ENC-t használó autósokat. Az autópálya kütyüt indulás előtt a www.noroaming.hu oldalon tudod igényelni.

Pozitívum a gyerekekkel utazóknak, hogy minden benzinkútnál van játszótér és pelenkázó helyiség a kisebbeknek.

Nem mindegy, mikor indulunk nyaralni

4. Autópálya díjak (személygépjárműre)

Ha autóval utazol Horvátországba, érdemes előre kalkulálni az autópálya-díjakat, hogy ne menet közben érjen meglepetés.

A határátlépés után:

  • Letenye (Gorican) – Zágráb szakasz: 44 kuna

A Plitvicei tavakig:

  • Zágrábig 44 + Karlovacig 19 vagyis: 63 kuna

Rijeka és az Isztria települései:

  • Zágráb – Rijeka szakasz: 70 kuna (Saját parkolóval rendelkező szállások Rijekában >>)
  • Rijeka – Pula szakasz: 63 kuna (Saját parkolóval rendelkező szállások Pulában >>)
  • Rijeka – Rovinj szakasz: 48 kuna (Saját parkolóval rendelkező szállások Rovinjban >>)
  • Rijeka – Porec szakasz: 58 kuna (Saját parkolóval rendelkező szállások Porecben >>)

Kvarner régió:

  • Zágráb – Rab szigeti komplehajtó: 60 kuna (Saját parkolóval rendelkező szállások Rab szigetén >>)
  • Zágráb – Pag szigeti komplehajtó: 86 kuna

Dalmácia:

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol
Rogoznica kikötője

5. Parkolási díjak Horvátország városaiban

Ha autóval érkezünk a horvát tengerpartra, nem csak az autópálya-díjakkal és a benzinköltséggel kell számolni. A Horvátországban felmerülő parkolási díjak városonként eltérőek lehetnek. Zadarban a kikötőnél 6 kuna/óra a parkolás ára, Dubrovnikban akár 40 kunát is elkérhetnek óránként. A parkolás díja átlagosan 6-8 kuna volt 2020-ban, várhatóan ez az összeg alig fog változni idén is.

Horvátországban léteznek fizető és nem fizető parkolóhelyek, de gyakran előfordul, hogy mindenféle figyelmeztetés nélkül csekket kapunk a pótdíjról. Ennek elkerülésére ajánljuk a privát fizetős parkolóhelyeket, ahol sorompós áthajtón kell megközelíteni a parkolót.

Több mint 1100 szállás Horvátországban saját parkolóval >>

6. Foglalj időben szállást!

A rutinos utazók tudják, hogy nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a szálláskeresést. Egyrészt mert a jó szálláshelyek gyorsan betelnek, másrészt mert minél korábban foglalunk, annál olcsóbban tudjuk megúszni a nyaralást.

7. Válassz okosan éttermet!

Az étteremkeresés sokaknak okoz problémát a nyaralás alatt, hiszen nem elég, hogy jó minőségű ételt szeretnénk magunkhoz venni, mindez elérhető áron is legyen és nem túl nagy távolságra. Érdemes a frekventált városrészek helyett a félreeső utcákban is körülnézni, nagy segítség lehet ehhez a tripadvisor, ahol az értékelések is szerepelnek a térképes megjelenítés mellett.

8. Keresd a zászlós strandokat!

Horvátországban megszámlálhatatlanul sok strand létezik. Vannak homokos partok, kavicsos vagy sziklás részek és olyan is akad, ahol a négylábú kedvencek is megmártózhatnak a tengervízben. A strandok minőségét az ún. zászlós rendszer alapján kategorizálják, a Kék Zászló a legjobb minőséget és a víz tökéletes tisztaságát jelöli.

Ezek a Magyarországhoz legközelebbi homokos tengerpartok Horvátországban >>

legközelebbi homokos tengerpartok_horvatorszag

9. Szükséges okmányok

Horvátországba magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak be,  gépkocsival történő beutazás esetén fel kell mutatni a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt és a zöldkártyát. Az esetleges kellemetlenségekre (baleset, orvosi ellátás stb.) felkészülve érdemes utasbiztosítást kötni még indulás előtt.

10. Fontos telefonszámok

Ha megtörténik a baj, akkor se essünk pánikba, íme a legfontosabb telefonszámok, amiket Horvátországban tárcsázhatunk:

  • segélyhívó: 112
  • rendőrség: 192
  • tűzoltóság: 193
  • mentő: 194
  • Horvát Autóklub
  • segélyszolgálat: 1987
Primosten, Horvátország

Ezt a cikket érdemes eltenni, elmenteni és indulás előtt csekkolni, hogy minden megvan-e!


Ha még nem foglaltátok le a szállást, nézzétek meg a Szallas.hu szálláshelyeit >>

(Fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
99%
Imádom
Imádom
1%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%