Eldugott kirándulóhelyek

Észak-Magyarország eldugott kincsei, amit mindenképp látnod kell!

1 perces olvasási idő

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én ebben a kellemes őszi időben igyekszek minden alkalmat megragadni, amit a szabadban tölthetek. Észak-Magyarország rengeteg olyan helyszínnel rendelkezik, ami nem tipikus turista látványosság. A nyári pörgés után mindig olyan helyekre vágyom, ahol egy kicsit nyugalomban élvezhetem a természet szépségét. Egy pár ilyen helyet hoztam most Nektek!

1. Megyer-hegyi tengerszem

A Tengerszem Sárospatak közelében fekszik a több mint 300 méter magas Megyer-hegyen. A régi malomkőbánya fejtési gödrében alakult ki a tó, legmélyebb pontja 6,5 méter.

Megyer-hegyi tengerszem

A 37-es főútról letérve egy földúton találjuk magunkat és itt lehet leparkolni a hegy aljában. Innen gyalogosan muszáj tovább közlekedni. Segítségünkre vannak a tájékoztató táblák, így könnyen megtaláljuk a tavat. Az ösvény néhol meredekebb lehet, de minden nehéz szakasz után jön egy pihentetőbb rész. A tavacska egy tanösvényen teljesen körbesétálható, a parkolótól a teljes túra körülbelül 1,5 órát vesz igénybe.

Szállást keresel Sárospatakon? >>

2. Andókút

Andókút látogatását akkor ajánlom, ha valaki Miskolcról egy hosszabb kirándulást tervez. Mi a Vadaspark parkolójában hagytuk az autót, és innen indult a túra. Kiindulópontunktól az út 4-5 órát vett igénybe, a pihenőket is figyelembe véve. Nem szükséges gyakorlott túrázónak lennünk, mivel a szintkülönbség senkinek nem okoz gondot.

Andókút

A helyszínre érkezve varázslatos látvány fogad minket a bükkel körülvett völgyben! Ha piknikezni szeretnénk, nyugodtan megtehetjük, a tó környékén több fedett, illetve fedetlen, padokkal ellátott pihenő található. Ha megszomjaznánk kortyolhatunk a Lenke-forrás friss vizéből is!

Szálláshelyek Miskolcon >>

3. Tarcali bányató

Tokajtól mindössze negyedórányira helyezkedik el Tarcal, a borvidék egyik gyöngyszeme. Akár egy hétvégi pihenés részeként is ellátogathatunk a tóhoz.

Tarcali bányató (fotó: shutterstock)

Tokaj irányából haladva, mielőtt beérünk a településre jobbra kell lefordulni az útról, onnantól a táblák már segítenek nekünk. Érdemes ellátogatni még az Áldó Krisztus szoborhoz is, ahonnan gyönyörű a panoráma a bányatóra, és a környező vidékre.

SZÁLLÁSTIPP: Gróf Degenfeld Kastélyszálló Tarcal****

Gróf Degenfeld Kastélyszálló Tarcal ****

4. Vadas Jenő forrás és kilátó

Évek óta visszatérek erre a helyre, különlegessége, hogy más kirándulókkal itt még soha nem találkoztam. Neve sajnos nincsen, számomra ez A Kilátó. Egész Miskolcra remek kilátás nyílik, és tiszta időben felfedezhetjük a távolban a Magas-Tátra vonulatait.

Kilátás

A Vadas Jenő forrásig egyszerűen eltalálunk Miskolcról, a Móra Ferenc utcától, a piros turista jelzést követve, majd a forrástól vezet felfele egy csapás. Ha ezen haladunk végig, egyszer csak egy murvás útra érkezünk. A továbbiakban balra kell haladnunk, egészen addig, amíg jobbra fel egy ösvényt nem látunk a hegyre. Ha néhány métert sétálunk egy nagyobb emelkedőn, hamarosan megérkezünk a hegy tetejére, ahol már csak annyi dolgunk lesz, hogy gyönyörködjünk az elénk táruló látványban. Összesen 11 kilométeres útra számíthatunk, nagyobb emelkedőkkel.

Miskolci szállások >>

Sokan nem is gondolnánk, hogy ez a régió mennyi csodát tartogat számunkra. Igyekeztem változatos helyszíneket összeválogatni, remélem mindenki megtalálja a számára tetszetős desztinációt. Jó utat kívánok az ősz ragyogó napsugaraihoz!

/Fotók: Popik Dorottya, Bükki Fotós – Varga Csaba/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%