Hegyek-völgyekBudapest és környékeCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Ez az egyik legszebb őszi túraútvonal a Pilisben

1 perces olvasási idő
Panoráma a Petőfi-kilátóból

A Pilist sok mindenért lehet szeretni, de leginkább azért, mert rengeteg szépséget tartogat a túrázók számára, és ezek a látnivalók viszonylag könnyen meg is közelíthetők. Nem egy magas hegyről van szó, így a kevésbé rutinos bakancskoptatók is találhatnak kedvükre való útvonalat, sőt, még emlékezetes családi kirándulásokat is szervezhetünk ide. Most megmutatjuk nektek az egyik kedvenc őszi túránkat és adunk néhány hasznos tippet is azoknak, akik ritkán vágnak neki így az erdőnek.

Panoráma a Petőfi-kilátóból

Mi kerüljön a hátizsákba?

Évszaktól függetlenül mindig jó, ha van nálunk valami harapnivaló és bőséges folyadék, de ez a túránk attól is különleges, hogy a kulacsunkat akár friss forrásvízzel is megtölthetjük már a kiindulóponton. Bár nagy veszélyek nem leselkednek ránk, de sebtapasz és kullancsriasztó folyadék sosem árt. Ami pedig az évszak sajátos felszerelése, az az esőkabát, mert sosem tudhatjuk, milyen kedve lesz a szeszélyes ősznek. Nálunk szinte mindig lapul a hátizsák mélyén egy elemlámpa, ki tudja, talán felfedezünk egy titkos barlangot. Jelen kirándulás esetében pedig még kifejezetten jól is fog jönni. De haladjunk csak szép sorban!

A legszuperebb látnivalók a sárga jelzés mentén

Ha minden fontos felszerelés bekerült a hátizsákba, neki is vághatunk a kalandnak!

1.Lajos-forrás és Kőhegyi Menedékház

Általában legtöbben Dobogókőt és környékét rohamozzák meg, ami vitathatatlanul gyönyörű, de a tömeget elkerülve is csodálatos helyekre bukkanhatunk. Éppen ezért a mi kiindulópontunk most a Szentendrétől körülbelül 9 kilométerre lévő Lajos-forrás lesz, ahonnét számos klassz túra indul. A forrás vizét meg is lehet kóstolni, sokan literszámra viszik. Innen mi most a sárga jelzésen indulunk a Kőhegyi Menedékház felé, ami nagyjából a túránk felénél található.

A kora őszt azért szeretjük, mert ilyenkor teljesen új oldalát mutatja az erdő, még nem sárgulnak olyan intenzíven a falevelek, de már ropog az avar a talpunk alatt, és itt-ott előbújik egy-egy különlegesebb gomba is. A házig vezető szakaszon nincs különösebb látványosság, de ha nyitott szemmel járunk, jó eséllyel megfigyelhetünk többfélét is a már említett gombákból, vagy találhatunk csodaszép őszi virágokat. A kedvencünk az őszi kikerics, amit legjobb eséllyel szeptemberben láthatunk.

Őszi kikerics

A menedékháznál aztán megpihenhetünk, sőt, piknikezésre is van lehetőség, ami az őszi napsütésben igazán üdítő programja lehet a kirándulásunknak. Szerdától vasárnapig pedig 10 és 18 óra között üzemel itt egy büfé is.

2. Petőfi-pihenő és Gomba-szikla

A rövidke szusszanás után következik túránk fénypontja, ugyanis innen egy rövidke kitérővel a zöld jelzés mentén elérjük a Petőfi-pihenőt, ahonnét csodálatos panoráma tárul elénk.

Petőfi-pihenő

Itt található a Pilis egyik ikonikus kőalakzata, a Gomba-szikla, amit első pillantásra meg fogtok ismerni, mert nem egy ráerőltetett fantázianévvel látták el, hanem valóban olyan, mint egy gomba.

Vasas-hasadék

Visszafelé aztán több útvonal közül választhattok, de ha még szeretnétek egy kicsit kalandozni, akkor tartsatok velünk a zöld jelzés mentén. Ehhez vissza kell sétálni a menedékház felé, és tovább a zöldön egészen addig, amíg balról be nem csatlakozik a sárga plusz jelzés. Itt már találunk egy barlangjelzést is, ami egy kis kitérőt jelent, de érdemes megtenni. Ez vezet el ugyanis a Vasas-hasadékhoz.

Vasas-szakadék

Itt szó szerint olyan, mintha kettéhasadt volna a hegy, és két kezünket kitárva a hasadék mindkét falát meg tudjuk érinteni. Befelé egyre szűkül, majd a végén egy kis nyíláshoz érünk, ahol már csak barlangászok tudnak tovább menni. Itt kap szerepet az elemlámpa, mert annak segítségével még bekukucskálhatunk egy kicsit a hasadék mélyére.

A hasadékból kiérve, ha tovább haladunk egyenesen, elérjük a már ismert ösvényt, ami elvezet a forrásig, ha visszafelé indulunk, akkor balra térjünk rá a sárga pluszra, és a Cseresznyés-árkon át juthatunk vissza a Lajos-forrásig. Távolságra nagyjából egyforma a két útvonal, ha csak ezen múlna a döntés.

Ugye máris kedvet kaptatok egy jó kis túrához?! Érdemes nekivágni, mert ez panoráma igazán megér egy fél napos kirándulást! Mi pedig ígérjük, lesz még élménybeszámoló a Pilisből. Tudtátok, hogy télen is gyönyörű?

Szállások a Pilis-hegységben >>

 

/Fotók: Bene Marianna/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%