Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

Ezt látnod kell! Elzász 5 mesébe illő települése

1 perces olvasási idő
Colmar

Gyerekkorom óta vágytam rá, hogy megismerjem Elzászt közelebbről, és ne csak hallgassam a történelméről szóló előadásokat és képek alapján álmodozzak arról, tényleg ilyen színes-e a valóságban és tényleg ennyire mesébe illő-e élőben is. Felnőttként valóra váltottuk az álmom, és meg kell, hogy mondjam, nem csalódtam, sőt, még eredetibb a vidék, mint gondoltam. Egy igazi mesebeli utazáson vesz részt, aki ellátogat Franciaország keleti, történelmi régiójába a német határvidékére.

Colmar, Elzász egyik legszebb városa

Mutatok öt helyet, amit egyszerűen látni kell élőben, hogy elhidd, ilyen nem csak a mesékben van.

Colmar

Ha Elzász, akkor Colmar! Sokan legalábbis erre asszociálnak, hiszen a legtöbbet emlegetett, legtöbbet fotózott város Elzász szívében Colmar, amely a prospektusok többségéből is visszaköszön.

Az Elzászi borút fővárosa, mely egyben a vidék leglátogatottabb városa, a mesés, színes fagerendás házaival minden évszakban elbűvöli a látogatót hol az illatozó virágok sokaságával, hol a karácsonyi díszbe öltözött utcáival. Már-már ismerősként tekinthetünk az ikonikus városrészére, a La Petit Venise-re csatornáival, barátságos kis hidjaival, romantikus macskaköves utcáin mesebeli díszletnek is beillő házakkal körül ölelten.

Tartogat még ezen kívül is csodákat és felfedeznivalót, csak bátran tévedjetek be egy-egy kisebb utcába mind nappal, mind sötétedés után.

Eguisheim

Szerintem a legtüneményesebb település Elzászban, melyet azonnal a szívembe zártam. Van egy ikonikus fotó, amely a rue du Rempart-Sud és a rue de l’Almend-Sud kereszteződésénél készült, ez mára Eguisheim szimbólumává vált.

Nagyon hangulatos a szűk kis utcáin sétálgatni a 16. századi vár körül, a jellegzetes, erőteljes színekben pompázó faszerkezetes lakóházak közt, majd megállni a főterén, hogy megcsodáljuk a hatalmas reneszánsz szökőkutat IX. Leó pápa szobrával.

A legenda szerint ő a falu leghíresebb szülötte, a kápolnában az ő erekjéit őrzik. Eguisheim nem csak nekem lett a kedvenc falum Elzászban, állandó szereplője a „legszebb falvak Franciaországban” listának.

Ribeauvillé

Az Elzászi borúton egymást érik a bájos kis falvak, némelyik hátteréül a dombtetőn egy középkori vár szolgál, és jellegzetes, favázas színes házaitól mintha egy-egy újabb mesekönyv nyílna meg előttünk.

Ribeauvillé-re ez különösen igaz, mivel az a hír járja, hogy ez a kis elzászi falu ihlette a Szépség és a szörnyeteg alkotóit a helyszínek kitalálásánál. A középkorban ráadásul nem egy, hanem rögtön három erődített várat építettek a falu fölé magasodó dombokon, melyek még ma is méltóságteljesen állnak, és őrzik a magával ragadó látványt.

 

Riquewihr

A hatalmas, a zöld minden színében játszó szőlőültetvények közt bújik meg ez a kis mesefalu, amelyet a „legszebb franciaországi falvak” közt tartanak számon.

Riquewihr mesés házai

Riquewihr közel fele akkora, mint Ribeauvillé, mégis legalább annyi szépséget rejt, és mintha még élénkebb színűek lennének az egymás mellett sorakozó jellegzetes elzászi épületei. Kiemelkedő nevezetessége a 13. századi védelmi kapu, a Dolder, mely a település főutcáján sétálva egyszercsak fölénk magasodik, és győzünk betelni szépségével, fotogén megjelenésével.

Érdemes itt felpattanni a városnéző kisvonatra, amely a környező szőlőbirtokok érintésével visz körbe a településen, és a felejthetetlen élmény mellett megannyi érdekességet is megtudhatunk a vidék történetéről.

Kaysersberg

Ez a technikailag francia, de minden ízében inkább német kisváros volt 2017-ben Franciaország kedvenc városa. Óvárosa tulajdonképpen egyetlen hosszú sétálóutca, melynek mentén itt is a jellegzetes, színes fagerendás házakban gyönyörködhetünk látogatásunk során.

Kaysersbergnek van egy hasonló városrésze, mint Colmarnak a Petit Venise, melyet keressünk fel, ha itt járunk, álomszép. A város feletti látképet a 13. századból származó várrom uralja, ahova tegyünk egy könnyű túrát, mert a kilátás pazar, és jó idő esetén egészen a német határig ellátni. Kaysersberg mindemellett Albert Schweitzer szülőhelye, melynek egy múzeum is emléket állít.

Ha azt kérnétek jellemezzem Elzászt egy szóval, annyit mondanék, egy mesekönyv. Egy élő, izgalmas mesékből álló gyűjtemény, amelyet mindenkinek látnia kellene Franciaország kevésbé ismert régiójában.

 

/Fotók: Dézma Tímea és Kiss Gyula/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%