Őszi élményszüretCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásVidéki vendégség

Falvak, amelyek ősszel a legszebbek: színpompás erdők és kuckós szállások várnak

3 perces olvasási idő

A nyár végét mindig megsiratjuk, pedig az ősz beköszöntével sok előny jár! A levegő kellemesen friss, az erdő színes, és olyan őszi programok várnak, mint egy jó szüret vagy a gesztenyeszedés. Egy őszi kirándulás után pedig behúzódhatunk egy hangulatos menedékbe, legyen az egy erdei faház vagy egy falusi vendégház. Most olyan bájos falvak következnek, amik tökéletesen megfelelnek egy őszi hosszú hétvégéhez, mert ősszel mutatják a legszebb arcukat.

Falvak, amelyek ősszel a legszebbek: színpompás erdők és kuckós szállások várnak
Hollókő

Falvak, amelyek ősszel a legszebbek

Tokaji szüret, borok, és háborítatlan zempléni természet: Erdőbénye

Színekben pompázó Zemplén, zamatos hegyaljai borok és a bényei szüret vár, ha ősszel keresitek fel a falut. Bár egy piciny településről van szó, gazdag múltja van; a 17. századtól már a Rákócziak birtoka volt. Azóta is igaz, hogy aki csak erre jár, azt elvarázsolja a környék: a tiszta levegő, a helyiek vendégszeretete, a sok pincészet. Kiváló helyszín egy romantikus hosszú hétvégéhez! Ha pedig kirándulni szeretnétek, látogassátok meg a közeli Boldogkőváralját vagy a szomszédos Tolcsvát, „a kastélyok fővárosát”. 

Falvak, amelyek ősszel a legszebbek: színpompás erdők és kuckós szállások várnak
Bardon Borászat Erdőbényén

Szállástippünk, ha Erdőbénye az őszi kirándulás helyszíne: Zempléni Vendégház Erdőbénye

A vendégház csak egyben kiadó, így senkihez sem kell alkalmazkodnotok a pihenés alatt! Családias és kényelmes szállás; hangulatos cserépkályha, sőt szolárium is van.

További szállások Erdőbényén >>

Zempléni Vendégház Erdőbénye

A Dunakanyar csodája ősszel is vár: Zebegény

Zebegényt egész egyszerűen nem lehet másképp jellemezni, csak úgy, hogy meseszerű. Egyrészt mert páratlan helyen fekszik: a Börzsöny lábánál, a Duna mellett, és ezért lenyűgöző panoráma tárul elénk a falu számos pontjáról. Ebből kifolyólag sok túraútvonal is keresztezi, így ha egy börzsönyi túrát szerveztek, érdemes Zebegényben foglalni szállást. A másik ok, amiért Zebegény képeslapra illő hely, az maga a falu: hangulatos utcákkal, takaros házikókkal, és művészeket inspiráló atmoszférával vár – nem hiába itt tartják a zebegényi alkotótáborokat is. Nincs hiány látnivalókban sem, a trianoni emlékműtől kezdve a Hajózástörténeti Múzeumig bőven akad választék. 

Falvak, amelyek ősszel a legszebbek: színpompás erdők és kuckós szállások várnak
Zebegény

Segítünk szállást találni Zebegényben! Almáskert Fogadó Zebegény

Saját étteremmel, tágas kerthelyiséggel és 4 szobával vár ez a csendes helyen található fogadó.

Zebegényi szállások >>

Almáskert Fogadó Zebegény

Ahol a színes bakonyi erdő ölel körbe: Bakonybél

Ha szerettek túrázni, válasszátok a Bakonyt, mert itt nagyon sok kirándulási lehetőség és túraútvonal vár! A Bakony tele van színes völgyekkel, patakokkal, sűrűbb erdőkkel – és semmi sem tölt fel jobban az eljövendő téli szürke napok előtt, mint a természetjárás, amikor még nincs túl hideg. Persze valahol meg is kell szállni, és erre az egyik bakonyi gyöngyszemet ajánljuk: Bakonybélt. A falu a Gerence-patak völgyében bújik meg, és olyan izgalmas programokat is kínál, amelyek akár rossz időben is kivitelezhetők, ilyen például a lenyűgöző Pannon Csillagda. Mellesleg tudtátok, hogy itt található a magyar Gyilkos-tó is? Érdekes látvány, ne hagyjátok ki!

Falvak, amelyek ősszel a legszebbek: színpompás erdők és kuckós szállások várnak
Kilátás Bakonybélre a Köves-hegyi kilátóból

Szállástippünk Bakonybélben: Bakonybéli Patakpart Vendégház

Az összesen 11 férőhelyes vendégház felújítva, igényes szobákkal kínál kikapcsolódást gyönyörű környéken, a Gerence-patak partján. 

Több bakonybéli szállás >>

Bakonybéli Patakpart Vendégház

Őszi kirándulás a Mátrában és utánozhatatlan klíma: Mátraszentimre

Szívjatok friss levegőt a Mátra egyik legszuperebb hegyi falujában – pláne ősszel, amikor még csípősebb, még kristálytisztább, az erdő pedig ezer színben pompázik! Mivel Mátraszentimre Magyarország legmagasabban fekvő települése, így a szmogot és az allergiát otthon hagyhatjátok. Nézzétek meg a helyi Ásványtani múzeumot vagy kiránduljatok a Mátrában, például irány a Galya-tető; tudtátok, hogy onnan tiszta időben akár egészen a Mecsekig is ellátni? 

Falvak, amelyek ősszel a legszebbek: színpompás erdők és kuckós szállások várnak
Az Ásványház Mátraszentimrén 

Hol érdemes megszállni Mátraszentimrén? Van egy tippünk: Boglárka Vendégház Mátraszentimre

Pihenjetek az erdő mellett, a falu szélén, úgy, hogy csak a tiétek a vendégház – mivel egyszerre egy társaságnak adják ki. A fedett teraszos, modern berendezésű szállás 8 főt tud fogadni. 

Még több szállás Mátraszentimrén >>

Boglárka Vendégház Mátraszentimre

Töltődjetek a szépséges bükki erdők rejtekében: Noszvaj

Igaz, Noszvaj azon helyek közé tartozik, amelyik mind a négy évszakban csábító úti cél, de most elevenítsük fel, miért érdemes ősszel meglátogatni. Mivel a Bükki Nemzeti Park déli határán fekszik, Eger mellett, így ősszel Noszvajt csodaszép, színes erdő veszi körbe. Erdei faház szállás is akad Noszvajon, ahol egyáltalán nem gond, ha rossz időt fogtok ki. Hiszen nincs is annál hangulatosabb, mint egy kuckós, kályhás faházban olvasgatni, társasozni, összebújni, amíg az eső kopog az ablakon. Na persze azért van programlehetőség is bőven: a noszvaji barlanglakások, a híres De La Motte kastély vagy a falu utcáit szegélyező borospincék is csak rátok várnak!

Falvak, amelyek ősszel a legszebbek: színpompás erdők és kuckós szállások várnak
Református templom Noszvaj központjában

Hol szálljatok meg Noszvajon? Boutique Vendégház Vidéki Idill Noszvaj

Jöhet egy egyedi, falusi boutique szállás? Az önálló vendégház kertjének a végében patak csordogál, és van szauna is. Romantik, Retró, és Minimál stílusú szobák közül választhattok.

Az összes szállás Noszvajon >>

Boutique Vendégház Vidéki Idill Noszvaj

Az egyetlen falunk, amely a Világörökség része: Hollókő

Hollókőt sokan húsvétkor látogatják a tradicionális ünneplés miatt, pedig milyen szép is a falu ősszel! Sőt, ilyenkor jellemzően kevesebb a turista, ami semmiképp sem hátrány. A palóc település mindenhol a hagyományokról, a történelemről regél, így egy igazi kis időutazáson vehettek részt. A falumúzeum ugyanúgy kihagyhatatlan program, mint a titokzatos hollókői vár, amit a legenda szerint a hollókká változott ördögfiak építettek fel. A várban panoptikum és fegyverkiállítás is van, és megkukkanthatjátok, milyen berendezésű szobában éltek régen a várlakók. A kilátásról nem is beszélve: az egész Cserhátra letekinthettek!

Falvak, amelyek ősszel a legszebbek: színpompás erdők és kuckós szállások várnak
Hollókő

Szállásajánló Hollókőre: Hollóköves Vendégházak Hollókő

Az Ófalu csendes utcáján sorakozó, fehérre meszelt házikóiban alhattok, amelyek parasztbútorokkal vannak berendezve és saját udvarral rendelkeznek.

További  szállások Hollókőn >>

Hollóköves Vendégházak Hollókő

Őszi színek és romantika a „magyar Svájcban”: Óbánya 

Óbánya egy mesebli zsákfalu a Kelet-Mecsekben, melyet takaros, tornácos házai, gyönyörű környezete és nagy számú sváb lakossága miatt úgy is szoktak emlegetni, hogy a magyar Svájc. Ha Óbányán pihentek pár napot, nem csak a falu sajátos hangulatát szívhatjátok magatokba, hanem egészen különleges erdei látnivalókat is felfedezhettek az Óbányai-völgyben. Ilyen például a látványos Ferde-vízesés – vagy ahogy a helyiek hívják, Tündérlépcső vagy Tündérszikla – , ami még télen, befagyva is nagyon klasszul néz ki. Romantikus hétvégéhez kiváló hely Óbánya!

Falvak, amelyek ősszel a legszebbek: színpompás erdők és kuckós szállások várnak
Az Óbányai-völgy ősszel

Szállás Óbánya festői falujában: Verandás Apartman Óbánya

A falu központjában, gondozott udvarral és 6 fős apartmannal várja a vendégeket ez a hangulatos falusi szállás. 

Szállások Óbányán >>

Verandás Apartman Óbánya

Az Őrség egyik gyöngyszeme: Szalafő

Hogy miért éppen Szalafő? Mert erdők-mezők mellett, a határon fekszik, így tökéletes úti cél arra, hogy elvonuljatok a világ elől. No és persze mert Szalafőn található az Őrség egyik legnépszerűbb látványossága, a Pityerszeri Skanzen. A falumúzeum fantasztikusan fennmaradt, eredeti állapotában mutatja be a régi őrségi építészetet. A környék pedig magáért beszél: ha Őrség, akkor gyönyörű tájak, vendégszerető faluk – és persze gombák. Egy őszi gombászásért, kirándulásért és teljes nyugalomért irány Szalafő!

A Pityerszeri Skanzen

Szuper vendégház Szalafőn: Lugas Vendégházak Szalafő

A falu legmagasabb pontján, csendes helyen található a 2 külön vendégház, ami csak arra vár, hogy birtokba vegyétek. A szomszédotok az erdő lesz! Állat-és bababarát hely.

Az összes szalafői szállás >>

Lugas Vendégházak Szalafő

Bájos hegyvidéki falu vadregényes környezetben: Bélapátfalva

Bár Bélapátfalvát nyáron is előszeretettel látogatják, de a színes erdő vagy a havas hegyek látványa miatt ősszel és télen is ugyanolyan szép – hacsak nem még szebb! A falu a 816 méter magas Bél-hegy lábánál fekszik, az Eger-patak völgyében, gyönyörű vadregényes helyen. A falu egyik vonzereje a Lak-völgyi tó, ami maga a nyugalom szigete. De ha a faluban pihentek, a bélapátfalvi apátságot is muszáj megnézni, elvégre egy remek állapotban fennmaradt, nemzetközileg is elismert középkori műemlék. Akár kirándulni szeretnétek, akár az erdő csendjét hallgatni, vagy átugorni Egerbe – szuper választás Bélapátfalva.

Lak-völgyi tó Bélapátfalva határában

Vízparti szállás Bélapátfalván: Villa Tópart Bélapátfalva

Tóparti szállás a Bükkben? Ezzel aligha lehet mellényúlni! A 8, klimatizált szobából csodaszép kilátás nyílik a Lak-völgyi tóra, ami mellett közvetlenül áll a Villa. 

További szállások Bélapátfalván >>

Villa Tópart Bélapátfalva

Hagyjátok hátra a fárasztó városi taposómalmot, és pihenjetek valamelyik bájos, hangulatos faluban – ősszel is! További szállások Magyarországon >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%