Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Látogatás a festői szépségű rudabányai tónál

1 perces olvasási idő

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Rudabánya nemcsak 12 millió éves régészeti leleteiről, az itt felfedezett Rudapithecus hungaricus ősmajom maradványairól, illetve komoly ezüst-, réz- és vasércbányászati hagyományairól híres. Épp a külszíni fejtéseknek köszönhetően alakulhatott ki természeti kincseinek legszebb darabja, az utazók körében egyre népszerűbb rudabányai tó, amely 60 méteres vízmélységével ma hazánk legmélyebb állóvize. Képeslapokra illő színkontrasztok, vörös, fehér és sárga sziklafalak, türkizkék víztükör. Most közelebbről is bemutatjuk nektek a titokzatos rudabányai tavat. 

Látogatás a festői szépségű rudabányai tónál
Rudabányai tó

A rudabányai tó megközelítése

Ha egyik reggel azzal az ötlettel állsz családod elé, hogy pattanjatok be az autóba és tegyetek egy kirándulást a rudabányai bányatóhoz, Kazincbarcika felé induljatok. E településtől észak-keleti irányban, körülbelül 15-20 perces autókázás után érkeztek meg Rudabányára. Mielőtt azonban a tó felé vennétek az irányt, be kell térnetek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeumba. Mivel a tó magánkézben van, csak engedély birtokában lehet behajtani oda, melyet a múzeumban adnak ki részetekre. Ez az engedély tudomásunk szerint ingyenes. 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum

Tapasztalt túrázók azt javasolják az ide készülőknek, hogy inkább gyalogosan közelítsék meg a tavat, mivel az autóút minősége hagy kívánnivalót maga után. Egyértelműen megéri viszont bevállalni a sétát a kavicsos, meredek utakon, hiszen a tó és környéke csodálatos szépségű panorámával és számtalan érdekességgel fogadja az érkezőket. 

Látogatás a festői szépségű rudabányai tónál

Lehet-e fürdeni a rudabányai tóban?

A rudabányai tóra teljes mértékben igaz, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek. Bár a kékeszöld, ragyogóan tiszta víz főként a nyári hőségben üdítő csobbanásra csábít, nagy veszélynek tenné ki magát, aki ilyesmivel próbálkozna. A bányató vize ugyanis hideg, nagyon gyorsan mélyül, s ami még veszélyesebbé teszi: a vízfelszín alatt óriási sziklák meredeznek, melyek a tó partján szemlélődők számára láthatatlanok. Mindezekből következően itt évszaktól függetlenül szigorúan tilos a fürdés. 

Látogatás a festői szépségű rudabányai tónál
A bányató vize gyorsan mélyül

Ha a nyári melegre való tekintettel mégsem szeretnétek kihagyni a strandolást, itt találod a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő fürdőket >>

Mit lehet csinálni a rudabányai tónál?

A környék legfőbb nevezetessége az a lelőhely, ahol a Rudapithecus hungaricus névre keresztelt, 12 millió évvel ezelőtt itt élt ősmajom maradványait megtalálták. Szerencsére az izgalmas lelőhely a nagyközönség számára is megtekinthető, méghozzá a Ruda-Park látogatóközpontban. Ez az épület a rudabányai tó feletti hegyoldalban helyezkedik el, s nemcsak az egyedülálló lelet feltalálási helyét hivatott védeni. Rendkívül érdekes kiállítással is vár, s még kilátóként is használatban van.

A látogatóközpont honlapján nagyon hasznos és praktikus információkhoz juthattok a kiállítás anyagáról, aktuális programokról, valamint a Ruda-Park és a tó körüli tanösvényről is.

Amatőr vagy profi ásványgyűjtő vagy? Akkor neked is itt a helyed, hiszen a tó környéke számos érdekes ásvány, többek között a rudabányait lelőhelye. Utóbbit 2010-ben itt fedezték fel, ez lett Magyarország „legújabb” ásványa.   

Látogatás a festői szépségű rudabányai tónál

Nagyon szerencsésnek mondhatod magad, ha búvárkodsz, ez esetben ugyanis te vagy az egyetlen, aki belemerülhet a rudabányai tó tiszta, zöldeskék vizébe. A tengerszemnek is nevezett tó a környékbeli búvárok egyik kedvenc gyakorlóhelye.  

Látnivalók Rudabánya és a rudabányai tó környékén

Ha Magyarország északi területein kalandoztok, rengeteg érdekes családi program vár, amely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tetszeni fog. Minden évszakban ötcsillagos ötlet a Miskolctapolcai Barlangfürdő felkeresése. Családok körében örök kedvenc a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, de különösen érdekes élmény az aggteleki Baradla-barlang megtekintése is. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb látnivalói közül itt szemezgethetsz >>

Miskolctapolcai Barlangfürdő

Adj időt magatoknak, hogy megismerhessétek Rudabányát és környékét, töltsétek családi nyaralásotokat ezen a vidéken. Foglalj a szallas.hu oldalán, hogy megajándékozhassunk számtalan kedvezménykuponnal is. A legjobb szálláshelyeket Rudabánya környékén itt találod >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
100%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%