Vidéki víkendCsaládi kiruccanásÉrdemes megnézniNyári vakációŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVárosnézések

Ha egy kis színre vágysz, utazz el a magyar Barcelonába!

1 perces olvasási idő

Hallottatok már az ország egyik legszínesebb városáról, a KolorCity-ről, vagy ahogy manapság emlegetik, a magyar Barcelonáról? Ha nem, akkor mindenképpen tartsatok most velünk, mert egy olyan érdekes és izgalmas helyre invitálunk, ami az utóbbi években Magyarország turisztikai palettájának üde színfoltjává vált. Irány Kazincbarcelona!

Ha egy kis színre vágysz, utazz el a magyar Barcelonába!
Biciklik és halak: Dobó tér 8-9-10.

Hogyan vált a borsodi iparvidék egyik szürke városa a színek városává?

Kazincbarcika neve hallatán legtöbbünknek elsőre egy szürke, panelekkel teli nagyváros képe ugrik be, ahol a monoton hétköznapokon kívül nem sok érdekesség lehet. Pedig ez óriási tévedés, ugyanis a városban a közel 40 gigantikus falfestményének köszönhetően az utóbbi időben felpezsdült az élet, és joggal érdemelte ki a magyar Barcelona címet.

Ha egy kis színre vágysz, utazz el a magyar Barcelonába!
We can paint a new tomorrow: Iskola út 1-3-5.

A változás 2013-ban érkezett a borsodi iparvárosba egy unikornis hátán, ugyanis a városvezetés úgy döntött, kissé feltuningolják Kazincbarcika régi, szocialista címerét, a kalapácsot és vörös csillagot oroszlánra és unikornisra cserélik.

Még ugyanebben az évben megérkezett Barcikára a város jelképévé vált színes unikornis szobor, ami a Sziget Fesztiválon debütált és óriási sikert aratott. Egy ideig az Egressy Béni Művelődési Központnál volt látható, majd átkerült a végleges helyére, a közeli körforgalomhoz

Ha egy kis színre vágysz, utazz el a magyar Barcelonába!
Robot unikornis: Fő tér 19.

A gigantikus szobrot (6 méter hosszú, 3 méter magas) Szőke Gábor Miklós alkotta, akinek található még Kazincbarcikán egy színes sárkányt formáló alkotása is. 2022 januárjában az unikornis szobor a viharban kidőlt, és megrongálódott, ezért csak a restaurálás után lesz újra látható.

KolorCity, alias Kazincbarcelona

Az unikornis után már nem volt megállás, a város vezetésének merész elgondolása alapján a hatalmas panelházak szabad falfelületin megjelentek az első street art alkotások, amiknek egyre többen a csodájára jártak. 

Ha egy kis színre vágysz, utazz el a magyar Barcelonába!
Tévék: Mátyás király út 28-34.

A KolorCity ezzel márkanév is lett, és az sem véletlen, hogy C betű helyett K-val írják, hiszen ez utal Kazincbarcikára. Ma már több mint 40 színes falfestmény található városszerte. Eleinte főként a street art kedvelői vették célba a várost, de most már egyre többen szeretnék látni a megújult Kazincbarcikát, vagy ahogy Deniz emlegeti az Egyetlen című dalában, Kazincbarcelonát.

Ha egy kis színre vágysz, utazz el a magyar Barcelonába!
Barcika-óra: Mátyás király út 12-14-16-18.

A megújulás sikeréhez nagyban hozzájárult az évente megrendezett Kolorfutás is, amire az ország számos pontjáról érkeznek a résztvevők és a nézők is, de legalább ennyire sikeresek voltak az elmúlt évek Kolorfesztiváljai is.

Néhány cím, ahol a leglátványosabb festmények találhatók:

  • We can paint a new tomorrow: Iskola út 1-3-5.
  • Barcika-óra: Mátyás király út 12-14-16-18.
  • Robot unikornis: Fő tér 19.
  • Színes körforgalom: Egressy Béni út 58-60.
  • Kanyargó patak: Munkácsy tér 1.
  • Könyvespolc: Nagy Lajos út 14-18.
  • Álmaid valóra válhatnak: Mátyás király út 4-6-8-10.
  • Őszi levelek: Pollack Mihály út 23-27. 

Még több izgalmas látnivaló Kazincbarcikán

Hogy milyen sokszínű is Kazincbarcika, azt jól tükrözi, hogy a fentiekkel még egyáltalán nincs vége a látnivalók sorának.

  • A városban két igazán színes, a barcelonai Güell-parkot idéző műalkotás is fellelhető, melyek készítője Lalák Angelika helyi keramikus. Az egyik az Egressy Béni úton található Kolorkerámia, a másik pedig a 2020-ban, a város születésnapja alkalmából átadott Mesélő címet kapott szobor, ami a Völgy parkban látható.
  • A természetkedvelőknek ajánljuk a kazincbarcikai Csónakázó-tavat, ami a zöld, fás környezetével a város oázisa.

Szállástippjeink Kazincbarcelonában:

Ha szívesen felkeresnétek még több színes helyet is, ezt a cikket nektek ajánljuk:

(Képek: Szallas.hu, Bene Marianna)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
82%
Imádom
Imádom
9%
Vicces
Vicces
9%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%