ÍzkalandBalcsiCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Hétvégén Garda-fesztivál Tihanyban!

1 perces olvasási idő

A Balaton egyik jellegzetes halának rendeznek ismét fesztivált Tihanyban. November 15-17. között vár rátok a tihanyi Garda-fesztivál, vagyis Gardália 2019.

Hétvégén Garda-fesztivál Tihanyban!

Miért Tihany? Nézzük előbb, miféle hal a Garda!

Remélem a pecások számára is szakszerű leszek. A Közép-Európától a Kaszpi-tengerig megtalálható Garda a sugarasúszójú halak osztályának tagja, azon belül a pontyalakúak, majd a pontyfélék rendjébe tartozik. Az átlagosan 30-35 centiméter hosszúságú hal súlya elérheti a két kilót is. Ez már akár elég is lehet egy családnak egy vacsorára. A derék pikkelyest hívják balatoni heringnek is, amivel eljutunk Tihanyig. A mesés balatoni halászfalu nem véletlen vált a balatoni gardahalászat központjává. A Balaton partján itt van igazából a legközvetlenebb víz-hegy kapcsolat.

Fedezd fel Tihany csodáit! Ezek a látnivalók várnak a Tihanyi-félszigeten >>

Valaha, amikor még lehetett halászni a Balatonban, a gardákat nagy csoportokban fogták ki. A vizen sötét foltként megjelenő halrajokat a partmenti hegy tetejéről figyelte az egyik munkatárs és onnan jelezte a vízen lévőknek a halak vonulási irányát. Azt mesélik, hogy egy tükör segítségével adta a jeleket. A hegyi munkatársat hívták hegyenjárónak, aki igen-igen tapasztalt halász volt. Olyan pasas, aki ismerte még a hínárok helyét is a vízben, így társai számára precíz iránymutatást tudott nyújtani.

A halat az előbbi módszernek köszönhetően látott halnak is nevezik. Hivatalos neve, a garda azonban kard formájából eredeztethető. (Nézzétek csak meg, milyen formája van az olaszországi Garda-tónak!) A hal ugyanakkor „kenyérhal” is volt, azaz jó ár-érték arányú cserealap, amiért a szomszédos településeken gabona, liszt járt. Füstöléssel tartósították is. Nos, a világ dicsősége itt is elmúlt azzal, hogy a kereskedelmi halászatnak a Balatonon 2013-ban befellegzett. De a letűnt kor dicsőségének állít emléket az idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő Gardália.

Garda-fesztivál Tihanyban

Programok a tihanyi Garda-fesztivál idején

A fesztivál késő őszi időpontja szintén nem véletlen; ilyenkor szoktak volt vonulni a gardák nagy létszámban. Nem ígérik a fesztivál szervezői, hogy a tihanyi magaslatokról tömött rajokban úszó gardákat fogtok látni, de biztos, hogy találtok megfelelő programokat. A programok november 15-én, délután négykor kezdődnek. Ha egy háromnapos tihanyi hétvégében gondolkodtok, négyig el tudjátok tölteni az időt egyéb tihanyi programokkal is.

Garda-fesztivál Tihanyban

November 16-án a Tihanyi Hajóállomás Nosztalgia sétahajózás helyszíne. A gardák vermelőhelyéig megy a hajó, és vissza. A Tihanyi Bencés Apátság kulisszái közt megáldják a halat és az újbort. Lesz geotúra a vulkánok és hévforrások világába, Nordic Walking túra a „Látott hal nyomában”. A Visszhang dombon gardasütés kezdődik. Vasárnap ugyanitt lesz halászlé és halétel-főző verseny, hajrá! Szintén vasárnap a Rege Cukrászda udvarán gyerekprogramok gyerekszínházzal. Helyszínként szerepelnek a Tihanyi Skanzen tájházai is. Természetesen a tihanyi vendéglők hagyományos hazai halételekkel is készülnek.

Már csak egy megfelelő tihanyi szállást kell találnotok! Ha elfogy, nézzetek szét a környéken! Mondjuk egy balatonfüredi szállás?

Szállástippek Tihanyban:

Echo Residence All Suite Hotel Tihany

Barackvirág Apartmanház Tihany

Viktória Inn Tihany

A mostani időjárás előrejelzés szerint szép, az északhoz képest akár szokatlanul meleg idő lehet a hétvégén. Használjátok ki, irány az őszi Tihany és a tihanyi Garda-fesztivál!

Még több szálláshelyet találtok a szallas.hu oldalán >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%