Vidéki víkendCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Hogyan tölts el egy hétvégét Makón?

1 perces olvasási idő

Makó olyan, mint a hagyma, több rétegű, és ha ezeket a rétegeket szépen lefejtegetjük, egy izgalmas város képe tűnik elő. Tartsatok hát velünk, és fedezzük fel közösen a „hagyma fővárosát” egy kalandos hétvége alatt, rétegről rétegre haladva! Mutatjuk, hogyan tölts el egy hétvégét Makón!

A hagyma héja, avagy mit érdemes tudni Makóról

A Dél-Alföldön fekvő, magyar – román határhoz közeli kisváros a 13. században kezdett igazán fejlődni, és annak ellenére, hogy a történelem során hol török, hol tatár csapatok tarolták le, mindig képes volt talpra állni, és megújulni. Mindig is a mezőgazdaság, és főként a hagymatermesztés volt a város fő megélhetési forrása, hagymája olyan hírnévre tett szert, hogy még külföldön is ismerik. Nem véletlenül nevezik a „hagyma fővárosának”, hiszen az utcáit járva sokszor belebotolhatunk valamilyen hagymás motívumba. 2014-ben a makói hagyma is elfoglalhatta előkelő helyét a Hungarikumok Gyűjteményében.

Makó belvárosa

A legjelentősebb turisztikai beruházások a rendszerváltást követően kezdődtek meg, ma pedig a város az egyik legkedveltebb úti cél a termálvizek kedvelői körében. Makóra azonban nem csak emiatt érdemes ellátogatni, hiszen akár egy teljes hétvégére szóló programot és látnivalót tartogat.

Már mutatjuk is, hogyan tölts el egy hétvégét Makón!

Makovecz Imre munkássága Makón

A Kossuth-díjas építész, Makovecz Imre által tervezett jellegzetes épületeket országszerte fel lehet ismerni, Makón sétálva pedig nem is egy ilyen csodát találhatunk. Aki busszal érkezik a városba, annak már a pályaudvaron le fog esni az álla, hiszen ennek épülete is Makovecz tervei alapján készült. Turisztikailag nincs nagy jelentőségük, ám építészetileg ugyanilyen lenyűgöző a makói Tanuszoda, a József Attila Gimnázium és Erdei Ferenc Sportcsarnok, a Kálvin Téri Református Iskola, a Búza utcai bölcsőde és a Zenepavilon, ezért városnézésünk során ezeket is útba ejthetjük.

A szintén Makovecz tervei alapján épült Hagymaház a város kulturális életének központja. A nyári időszakban szabadtéri színpaddal is bővül, egyébként a különböző programok mellett mozielőadásokat is tartanak benne.

Hogyan tölts el egy hétvégét Makón?
Hagymaház

Az egyik leggyönyörűbb Makovecz-épület a városban vitathatatlanul a Makói Hagymatikum Gyógyfürdő, amit még azoknak is érdemes felkeresni, akik nem kifejezetten kedvelik a fürdőzést, mert ilyen lenyűgöző környezetben ritkán lubickolhat az ember. 18 különféle medencével, és exkluzív szauna világgal várja a látogatókat. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a nekik való kikapcsolódási lehetőséget. Jó hír, hogy a Szallas.hu oldalán foglalóknak 20% kedvezmény jár a belépőjegy árából. Ennek részletei itt találhatók >>

Izgalmas múzeumlátogatás

Valljuk be, a múzeumlátogatás lehet érdekes, de ritkábban izgalmas. A József Attila Múzeum azonban olyan érdekességeket tartogat, amik valóban izgalmassá teszik a látogatást. Állandó és időszaki tárlatai is nagyon sokrétűek. A szabadtéri néprajzi kiállítás mellett például található itt kútmúzeum, de a makói hagymatermesztéssel is megismerkedhetünk közelebbről. Az Espersit-házban megtudhatjuk, milyen makói kötödése volt a névadó József Attilának, de Juhász Gyula és Móra Ferenc makói kapcsolataira is fény derül. A legizgalmasabb látnivaló azonban nem más, mint egy 1919-es, működőképes Ford T-modell.

Információ a nyitvatartásról és a belépőjegyekről itt található >>

Hogyan tölts el egy hétvégét Makón?
József Attila Múzeum

Aki a Szallas.hu oldalán foglalja le a szállását, az 50%-os kedvezménnyel vásárolhatja meg belépőjét.

Kalandok a természetben

Ezekhez szükség lesz némi jó időre, de hamarosan itt a tavasz, úgyhogy szerencsére már nem kell sokat várni.

Szezonálisan tart nyitva a Maros Kalandpart, ami igazi adrenalin bomba. A 22 méteres magasságból páratlan a kilátás a környékre, az élményt pedig csak fokozzák a különböző kalandelemek. A legbátrabbaknak a canopy pályát ajánljuk, ahol a Maros felett is át lehet siklani. Gondoltak a kicsikre is, nekik külön gyerekpályát építettek ki.

A 20%-os kedvezmény részletei az alábbi linken találhatók >>

Hogyan tölts el egy hétvégét Makón?
Maros Kalandpart

Makó híres lombkorona sétánya 8-10 méter magasan, körülbelül 200 méter hosszan fut a lombkorona szinten. A tanösvényen való sétát egy függőhíd teszi még izgalmasabbá, a legszebb panoráma pedig a 25 méter magas kilátótoronyból tárul elénk. A Hagymateraszon van lehetőség megpihenni, és eldönteni, lefelé bevállaljuk-e 45 méter hosszú csúszdán való lecsúszást, vagy inkább lépcsőzve érjük el a talajszintet.

Szintén szezonálisan látogatható, ezért érdemes indulás előtt tájékozódni a nyitvatartásról ide kattintva >>

A lombkorona sétányról még több érdekességet itt olvashattok >>

Makói szállásajánló:

Velnök Luxus Apartman

Alig 100 méterre található a fürdőtől a Velnök Luxus Apartman, ami azoknak kitűnő választás, akik szeretnének többször is csobbanni a Hagymatikum medencéiben.

Hogyan tölts el egy hétvégét Makón?
Velnök Luxus Apartman

Pénztárcabarát tipp: Boldogasszony Forrása Hostel

Boldogasszony Forrása Hostel

Grand Hotel Glorius Makó****

Ha a kényelem mellett a kulináris élvezeteknek is hódolnánk: Grand Hotel Glorius Makó, melynek Glorius Étterme az egyik leghíresebb a városban.

Tartsatok velünk, és fedezzük fel közösen a „hagyma fővárosát” egy kalandos hétvége alatt!

Még több makói szállást találtok a szallas.hu oldalán >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%