Wellness + HotelekBudapest és környéke

Fényűző szobák és kalandos legendák  –  Vár a Hotel Astoria, ahol a történelemmel alszol egy szobában

1 perces olvasási idő

A Hotel Astoria minden tekintetben megfelel egy különleges, nagy múltú szállás kritériumainak – hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik, elegáns szobái a mai napig izgalmas titkokról mesélnek. Mivel a Hotel Astoria, anyakönyvi nevén Astoria Szálló, fővárosunk egyik legrégebbi, eredeti formában megmaradt szállása, így ha tehetitek, egyszer mindenképp töltsetek el itt pár éjszakát! 

Miért különleges a Hotel Astoria?

A hotel nem ma kezdte pályafutását, hogy finoman fogalmazzunk: röviddel az első világháború kirobbanása előtt, 1914. március 14-én nyitotta meg kapuit. Nem kellett hozzá sok idő, és a szállodák királyává nőtte ki magát. Még az Astoria – a budapesti közlekedési csomópont – is a hotel után kapta a nevét, nem pedig fordítva! 

Fényűző szobák és kalandos történelem  –  Vár a Hotel Astoria, Budapest egyik kincse
A recepció

Olyan elegancia és luxus jellemezte a hotelt, hogy akárki nem is engedhette meg magának az ott tartózkodást. Tágas hall, csillogó tükrök, drága szőnyegek, valamint értékes műtárgyak és festmények díszítették az épületet.

Fényűző szobák és kalandos történelem  –  Vár a Hotel Astoria, Budapest egyik kincse
A hall

A szálloda akkoriban rendkívül modernnek számított: központi fűtés működött, speciális porelszívója volt, és a legkorszerűbb felvonókkal szerelték fel. Az sem ártott a népszerűségének, hogy a pinceszinten borozót alakítottak ki, ahol összeverődhetett az elit társaság. Mivel vendégei közt nem egy híresség megfordult, sőt, falai közt jelentős közéleti események is lezajlottak, így az Astoria örökre beírta magát a legnevesebb történelmi hotelek listájára.

Érdekességek a Hotel Astoriáról: Híres vendégek és történelmi események 

  • A mai szálloda helyén egykor a Zrínyi Kávéház és Vendégfogadó állt, melynek gyakori vendége volt Petőfi Sándor is, aki 1844 végén a fogadó mellett lakott. Itt írta meg János vitéz találkozását az óriásokkal, amiről emléktábla tájékoztat a Hotel Astoria falán. 
  • A vendégkör főleg tehetős külföldiekből, illetve a fővárosba felutazó vidéki arisztokratákból állt. Az egyik leghíresebb hazai vendég Krúdy Gyula volt, aki többször is a hotelben szállt meg – állítólag kedvére való volt, hogy a takarítók olyan diszkréten dolgoztak, hogy akár délig is zavartalanul alhatott.
Fényűző szobák és kalandos történelem  –  Vár a Hotel Astoria, Budapest egyik kincse
Hotel Astoria
  • Az Astoria szolgált az őszirózsás forradalom megnyitó helyszíneként: 1918. október 30-án gróf Károlyi Mihály az első emeletről tartotta meg beszédét, majd a szálló lett az általa vezetett Magyar Nemzeti Tanács székhelye.
  • A második világháború alatt a Gestapo főhadiszállása volt, 1996-ban pedig a Danubius Hotels Group, Európa egyik legnagyobb szállodalánca privatizálta a hotelt. Azóta jelentős felújításokon esett át – de megőrizve eredeti stílusát.
  • Az épület több ismert filmben is felbukkan. Itt forgatták például az 1997-es, Kern András rendezte A miniszter félrelép c. film egy részét. A 2004-es Being Julia c. film néhány jelenetét szintén itt vették fel.
Fényűző szobák és kalandos történelem  –  Vár a Hotel Astoria, Budapest egyik kincse
Kétágyas szoba a Hotel Astoriában

Nem a Hotel Astoria az egyetlen nagy múltú szállás Budapesten, akad még más különleges történelmi hotel! Budapest, ahogy még sosem láttad – Rejtett kincsek, nagy múltú szállodák >>

Erre számíthattok, ha ma a Hotel Astoriába **** foglaltok

A régi elegancia ma is él! A patinás helyiségekhez kifogástalan, modern kényelem társul. Összesen 138 szobával és 5 lakosztállyal várnak, melyek egy része antikolt bútorokkal emlékeztet a régi, klasszikus stílusú berendezésre. Ha nem szeretitek, amikor beszűrődik a forgalom zaja, jó hírünk van: minden szoba hangszigetelt.

A szálloda saját étteremmel és kávézóval vár: a Café Astoria & Restaurant klasszikus magyar fogásokat ugyanúgy kínál, mint újszerű, idegen ízeket és isteni süteményeket. 

A szálloda elhelyezkedése is tökéletes, ez már a múltban is az egyik legnagyobb vonzereje volt. 10 perc séta a Magyar Nemzeti Múzeum, a Dohány utcai Zsinagóga, a Duna-korzó, a Váci utca, a rengeteg szórakozóhely és látnivaló. A metró és villamosmegálló egy kőhajításnyira található az épülettől. 

Adjátok meg a módját a budapesti városnézésnek, és foglaljatok a nagy múltú Hotel Astoriába! A szállás oldalán minden részletet megtaláltok >>

Budapesti séta – gyógyfürdők, múzeumok és romkocsmák között >>

TIPP: Töltsd le most a Szallas.hu mobil appot ingyenesen, találj és foglalj szállást egyszerűen! Letöltöm Androidra >> , Letöltöm iOS-re >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%