Budapest és környékeCsaládi kiruccanásÍzkalandKedvenc szállásokProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Budapesti séta – gyógyfürdők, múzeumok és romkocsmák között

1 perces olvasási idő

„Budapest, Budapest, te csodás…” Sokunk számára cseng ismerősen a régi nóta a főváros szépségéről. A többség szerint valóban impozáns Budapestet megannyi látványosság teszi izgalmassá. Egy budapesti séta során világörökség, épített és természeti szépségek közül válogathatunk.

Egy budapesti séta kötelező állomásai

Világörökségi helyszínek Budapesten

Tudtátok, hogy Hollókővel egyetemben Budapesten avatták az első hazai világörökségi helyszínt? A Budai Vár és a Duna parti panoráma önmagáért beszél. Az 1987-es világörökségi cím helyszínei 2002-ben az Andrássy úttal bővültek. De még mielőtt az Andrássy út egyáltalán létrejöhetett, történt annyi minden más Pesten, Budán és Óbudán, aminek számtalan épület, élmény és program állít emléket. 

Aquincum és a rómaiak

Az urbanizáció a rómaiakkal kezdődött. Hogy mit adtak nekünk az itt töltött évszázadok során? Egy virágzó katonai és polgárvárost a Római Birodalom egyik legfontosabb határvonalán utakkal, vízvezetékekkel és amfiteátrumokkal. Ezeket részben az Aquincumi Múzeum romkertjében csodálhatjátok meg a hét minden napján.

budapesti séta

Fenn, a Budai Várban

Ahogy az dívott a középkorban, a Budai Várnegyed 1243-as építésekor is bizonyára felhasználtak aquincumi köveket. A XIII. század óta sokat látott világörökségi helyszín egyebek mellett a Mátyás Templom, a halászok céhének emléket állító Halászbástya és az egykori királyi palotában kialakított Magyar Nemzeti Galéria helyszíne is. A Parlament látványa pedig vitán felül a Várból a legimponzánsabb. A Budai Vár alatti kiterjedt barlangrendszert a hévizek formáltak mai alakjukra.

budapesti séta
A Budai Várnegyed a madarak szemével

Budapesti gyógyfürdők

Hévizek nem csak a Budai Vár alatt buzogtak, hanem buzognak megannyi budai barlangban és látnak el fürdőket gyógyvízzel, míg Pesten már a mélyből törnek elő a vizek. Természetesen nincs budapesti fürdőzés az ikonikus Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda nélkül, de ha engem kérdeztek, a legbámulatosabb elhelyezkedésű budapesti fürdő a Rudas Gyógyfürdő. A török kortól a modernizmuson át a kortárs építészetig változatos eklektikát felvonultató fürdőépületnek a Gellért-hegy masszív sziklafala ad drámai hátteret. Innen már csak karnyújtásnyira a budapesti szecesszió egyik ékköve, a Gellért Gyógyfürdő.

Gellért-hegyi panoráma

Hegy-e a Gellért-hegy? A magassága alapján rávágnánk, hogy nem. De ez esetben sem a méret számít, hanem a rengeteg minden az aljától a tetejéig. A Rudas fürdő és az Erzsébet híd fölött a névadó Gellért püspök mutat kereszttel a kezében reménykedve kelet felé nyugati civilizációt hirdetve. Meglincselték. Nem messze a Filozófusok kertje csábít elmélkedésre. Nincs a budapesti belvárosban látványban a Gellért-hegy panorámájához fogható. A Citadella körüli sétányról tárul fel igazán a több száz négyzetkilométernyi város mérete.

budapesti séta
Panoráma a Gellért-hegyről

Belvárosi kalandok

A Gellért-heggyel átellenben a piaci sürgés-forgásba kóstolhatunk bele a Központi Vásárcsarnok árkádjai alatt. Pecz Samu piacépületétől rövid sétatávra a kis múzeumok kedvelői szinte egy bokorban találják a különleges Postamúzeum, Elektrotechnikai Gyűjtemény, Földalatti Vasút Múzeum kiállításait. Utóbbiak a megannyi éttermet, a legendás budapesti romkocsmákat, street art alkotásokat felvonultató, de a II. Világháborúban megannyi borzalmas tragédiát látott Erzsébetváros, avagy Zsidónegyed közelében találhatók.

budapesti séta
Vásárcsarnok a Fővám téren

Oldalakat tölthetnénk meg Budapest látványosságaival. Helyette azonban annyival folytatnánk, hogy utazzatok Budapestre és foglaljatok budapesti szállást is a szallas.hu odalán!


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%